logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt generatora VCO 1kHz-100kHz, wypełnienie 50%, amplituda 1V, 50Ω

gandziax 26 Paź 2008 21:54 8744 28
REKLAMA
  • #1 5671075
    gandziax
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Mam za zadanie zaprojektowanie generatora VCO przebiegu prostokątnego, zakres częstotliwości 1kHz do 100 kHz, wypełnienie 50%, amplituda 1V obciążenie 50Ω . Moje pytanie wiąże się z tym, czy ktoś kiedykolwiek robił coś podobnego i mógłby mi pomóc lub polecić odpowiednią literaturę. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5673589
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 5673833
    gandziax
    Poziom 10  
    Chodzi mi o to, żeby układ był jak najprostszy, ponieważ musze zasymulować go później w Pspice najlepiej. Problemem będzie odpowiednie wyliczenie elementów aby dobrać konkretne parametry, które napisałem początkowo.

• #4 5683333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5686224
    gandziax
    Poziom 10  
    No tak rozumiem :), tylko tj projekt więc niezbędne są obliczenia wszystkich wartości elementów tak abym uzyskał ten 1V na wyjściu wypełnienie 50% i zakres częstotliwości od 1 do 100 kHz, z obciążeniem 50 ohm, to stanowi największy problem.
  • REKLAMA
  • #6 5694303
    gandziax
    Poziom 10  
    Na prawdę nikt nie robił czegoś podobnego ??
  • #7 5733299
    gandziax
    Poziom 10  
    Postanowiłem zrobić generator, podobnie jak podpowiedział mi kolega nemo07, tylko nie chciałbym stosowac WO. Źródła prądowe będą tej samej wydajności I1=I2 (tak jak wcześniej ) co da mi wypełnienie 50%, a jeżeli chodzi o przerzutnik to zastanawiam się czy odpowiedni byłby Schmitta ? Jeśli chodzi o wartość napięcia wyjściowego 1V przy obciążeniu 50 ohm to od czego będzie ona zależała?

W pierwszej fazie pojemnosc C ładowana jest pradem IC = I1 . Gdy napiecie UC osiagnie wartosc UP2 przerzutnik zmieni stan swojego wyjscia, a tym samym zostana przełaczone przełaczniki K1 i K2. Zródło pradowe I1 zostanie odłaczone, a do kondensatora zostanie dołaczone zródło I2. W tej fazie kondensator jest rozładowywany do napiecia UP1, po czym nastepuje kolejne przełaczenie przerzutniki i rozpoczyna sie kolejny proces ładowania.
    Od czego zależo napięcia przełancania Up1, Up2

• #8 5733718
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Lepiej dać generator 2kHz-200kHz a na wyjściu dzielnik przez 2 co ci załatwi problem wypełnienia w całym zakresie przestrajania (bo możesz mieć problem z uzyskaniem współbieżności źródeł w całym zakresie przestrajania).

Generator możesz zrobić na układzie 555 (wersja CMOS) z dodanym źródłem prądowym lub na jakichś bramkach Schmitta, potem dajesz dzielnik przez 2 (np. 4013) i wzmacniacz końcowy (np. wtórnik) zapewniający odpowiednią wydajność prądową.
  • #9 5733729
    gandziax
    Poziom 10  
    W moim projekcie nie mogę zastosować układów scalonych muszę operować pojedynczymi elementami niestety. Zastanawiałem się również nad takim rozwiązaniem jakie mi Pan proponuje, tylko chyba będzie problem ze schematami ideowymi poszczególnych podzespołów .
  • #10 5733760
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    No to można całość zrobić na tranzystorach:

Multiwibrator przestrajany 2 do 200 kHz, sterowany źródłem prądowym.

Dzielnik przez 2 - na 2 tranzystorach (przerzutnik bistabilny z układem
    wyzwalania).

Ewentualnie normalny multiwibrator 2 tranzystorowy sterowany w obu ramionach przez lustro prądowe, ale tu trzeba pamiętać, że w układach rzeczywistych trzeba dobierać elementy (szczególnie kondensatory), by uzyskać symetrię przebiegu.

Wzmacniacz końcowy.
  • #11 5733791
    gandziax
    Poziom 10  
    Chodzi o coś takiego ??

Dodano po 47 [minuty]:

Więc po namyśle zrezygnowałem z 2 źródeł i zastosuje układ z inwerterem, jedynie co potrzebuje jeszcze do dołączenie jakiegoś przerzutnika. Jeżeli zastosuje przerzutnik Schmitta, to mam rozumieć, ze wartość amplitudy generowanego sygnału będzie zależała od wysokości histerezy ??
  • #12 5738898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 5740000
    gandziax
    Poziom 10  
    Toto co kolega nemo07 nazwał znajduje się w książce do laboratorium układów elektronicznych dlatego postanowiłem skorzystać z tego rozwiązania . Myślałem, ze wystarczy jak dodam przerzutnik schmitta do układu "z inwerterem" i będzie dobrze.
  • #14 5740932
    gandziax
    Poziom 10  
    Przepraszam, a posiada ktoś taką wiedzę, żeby zaprojektować mi taki prosty generator. Pogubiłem się w tym wszystkim i nie wiem za bardzo jak to zrobić, skoro w książkach są jakieś "dziwne układy" ;/.

Dodano po 4 [godziny] 47 [minuty]:

Znalazłem takie źródła prądowe do układu, będą odpowiednie ??

Dodano po 5 [minuty]:

Posiada, ktoś może schemat źródła prądowego z inwerterem ?? :) Ogólnie to zbieram schematy poszczególnych "składników" generatora :).
  • #15 5746925
    gandziax
    Poziom 10  
    Wie ktoś może w jaki sposób podłączyć źródło prądowe do przerzutnika schmitta? Co to jest za napięcie Ua podawane na bazy tranzystorów z tego źródła ??
  • REKLAMA
  • #16 5747622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 5747680
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Oj widzę ze nic sam nie wykombinujesz tylko szukasz gotowca.
    Zobacz jak prosto można to zrobić korzystając z wersji z rys B i przerzutnika schmitta.
  • #18 5747760
    gandziax
    Poziom 10  
    Więc zabieram się do próby połączenia tego :). Przy tym rozwiązaniu nie będzie problemu ze współbieżnością źródeł ?
  • #19 5772539
    gandziax
    Poziom 10  
    Zgodnie z instrukcjami kolegi nemo07

ukłąd po przeniesieniu rezystancji, dołączeniu potencjometru i bufora na JFET

• #20 5797165
    gandziax
    Poziom 10  
    Tak ma to wyglądać ??
  • #21 5797291
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Nie można prościej ? Może by zrobić generator sinus i go zamienić na prostokąt ? W końcu jak się to przepuści poprzez układ cyfrowy to po drugiej stronie będzie prostokąt . Trzeba tylko zapewnić poziom sygnału odpowiedni dla cyfry . Np. TTL . Warto by Tobie polecić książki Dietera Nurmanna " Elaktronika łatwiejsza niż Przypuszczasz - Układy Scalone i Technika Cyfrowa . " Bardzo fajne książki . Polecam ! :))
  • #22 5804495
    gandziax
    Poziom 10  
    Już nie chce z tym mieszkać :), zmontowałem układ zgodnie ze wskazówkami kolegi nemo07 ale nie jestem pewien czy zrobiłem to poprawnie ?? Jeżeli chodzi o obliczenie wartości poszczególnych elementów od czego zacząć najlepiej ??
  • #23 5806617
    jony
    Specjalista elektronik
    No to przed przystąpieniem do obliczeń sprawdź jeszcze poprawność schematu
  • #24 5806830
    gandziax
    Poziom 10  
    Wydaje się być dobry.
  • #25 5829267
    gandziax
    Poziom 10  
    od czego powinienem zacząć podczas obliczeń ?? :) od końca, czyli wyjścia przerzutnika ??
  • #26 5830802
    jony
    Specjalista elektronik
    No to na początek zobacz sobie jak wygląda wiórnik napięć.
  • #27 5830922
    gandziax
    Poziom 10  

tylko nie wiem gdzie ma być drugie wejście podłaczone
  • #28 5835366
    gandziax
    Poziom 10  
    Tamto rozwiązanie jest chyba dla mnie za trudne ;/. Można poskładać coś sensownego z tego przerzutnika źródła i klucza:

• #29 6379651
    sahir21
    Poziom 11  
    Jak wykonac taki generator na wzmacniacznach operacyjnych? Chodzi o to zeby nie wykorzystywac gotowyego układiu scalonego tylko zrobic to na prostych elementach które można wyliczyc. Sygnał prostokątny na wyjściu do 200kHz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu generatora VCO o przebiegu prostokątnym, z zakresem częstotliwości 1 kHz do 100 kHz, wypełnieniem 50%, amplitudą 1 V i obciążeniem 50 Ω. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie dwóch bipolarno sterowanych napięciem źródeł prądowych (current mirror) przełączanych przerzutnikiem bistabilnym, co pozwala na uzyskanie sygnału piłokształtnego na wyjściu integratora i prostokątnego na wyjściu przerzutnika. Dyskutowano o problemach doboru elementów, precyzji źródeł prądowych i symetrii układu, zwłaszcza w wersji dyskretnej. Sugerowano także alternatywne podejścia, takie jak generator na układzie 555 CMOS z dzielnikiem częstotliwości 2 (np. przerzutnik 4013) oraz realizację całego układu na tranzystorach, w tym multiwibrator sterowany źródłem prądowym i przerzutnik bistabilny z układem wyzwalania. Poruszono temat wykorzystania przerzutnika Schmitta i wpływu progu przełączania (histerezy) na amplitudę sygnału. Wskazano na konieczność symetrycznego zasilania i dodania rezystorów emiterowych w lustrzanym źródle prądowym dla poprawnej pracy w wersji dyskretnej. Autorzy dyskusji podkreślali znaczenie symulacji (np. w PSpice lub Microcapa) przed budową fizyczną oraz potrzebę dokładnych obliczeń elementów, zaczynając od analizy wiórnika napięć i parametrów przerzutnika. Wskazano również na trudności z literaturą, gdzie niektóre schematy są przeznaczone do technologii scalonej i wymagają adaptacji do wersji dyskretnej. Na koniec pojawiła się sugestia rozważenia generatora sinusoidalnego z konwersją na prostokątny sygnał cyfrowy oraz polecenie literatury Dietera Nurmanna dotyczącej układów scalonych i techniki cyfrowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA