logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator 3-przewodowy do zasilacza z 2-przewodowym?

slaww 11 Mar 2004 19:21 2380 9
REKLAMA
  • #1 542915
    slaww
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.Mam pewien problem i prosze o pomoc.Mianowicie kupiłem wentylator do zasilacza.Nowy wentylator posiada 3 przewody a stary miał tylko 2 i nie wiem co zrobić z tym trzecim.Wentylator który kupiłem posiada regulacje obrotów i być moę ten trzeci przewód jest właśnie do tego ale gdzie?.....Dziękuje za wszelkie informacje
  • REKLAMA
  • #2 542926
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Czerwony +12V
    Czarny GND
    Żólty Sensor (nie musi być podłączony)
  • REKLAMA
  • #3 542927
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10261
    srodkowy to ilosc obrotów, dwa skrajne podłacz normalnie (tylko musisz dorobic nową wtyczke)
  • REKLAMA
  • #4 543251
    slaww
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam jeszcze pytanko.W starym nie miałem wtyczki i wlutowałem czerwony i czarny w miejsce tamtego ale czy moge gdzieś podłączyć ten od regulacji-czy jest to niemożliwe?
  • #5 543378
    zawer
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Normalnie to ten wntylator jest przytosowany do zasilacza z regulacja obrotow jak jest zimniejszy to sie wolno kreci a jak temp wzrasta w zasilaczu to przyspiesza, a jak masz zwykly zasilacz to pozostaje ci improwizacja i dorobienie jakiegos prostego ukladu z termistorem na czele i bedzie jak by z tamtad byl a efekt bedzie identyczny :) :)
  • REKLAMA
  • #6 543453
    zawer
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    dorzucam cos takiego moze sie komus przyda do czegos innego
    Załączniki:
    • reg obr wentyl.pdf (150.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 545142
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Jeżeli twoja Twoja płyta główna posiada więcej złaczy do wentylatorów, to możesz podłączyć żółty przewód do jednego z nich. Będziesz miał kontrole obrotów zasilacza.
  • #8 545376
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    zawer napisał:
    Normalnie to ten wntylator jest przytosowany do zasilacza z regulacja obrotow jak jest zimniejszy to się wolno kreci a jak temp wzrasta w zasilaczu to przyspiesza, a jak masz zwykly zasilacz to pozostaje ci improwizacja i dorobienie jakiegos prostego ukladu z termistorem na czele i bedzie jak by z tamtad byl a efekt bedzie identyczny :) :)

Nie regulaci tylko do monitorigu obrotow wentylatora :!:
  • #9 545911
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Adam1988 napisał:
    Kupując nieraz luzem wentylatory na giełdzie można czasami się naciąć - bo zółty przewód służy do regulacji obrotów lub załanczania wentylatora - ale wtedy ten przewód jest na srodkowym wyprowadzeniu wtyku - lub jest nietypowa wtyczka
  • #10 546491
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    DWAserwis napisał:
    Adam1988 napisał:
    Kupując nieraz luzem wentylatory na giełdzie można czasami się naciąć - bo zółty przewód służy do regulacji obrotów lub załącza wentylatora - ale wtedy ten przewód jest na srodkowym wyprowadzeniu wtyku - lub jest nietypowa wtyczka

Hmm tego nie wiedzialem. Dzieki za info.

Podsumowanie tematu

✨ Wentylator 3-przewodowy posiada przewody: czerwony (+12V), czarny (GND) oraz żółty (sensor obrotów). W przypadku zasilacza z 2-przewodowym wentylatorem, czerwony i czarny przewód podłącza się standardowo, natomiast żółty przewód służy do monitoringu prędkości obrotowej i nie jest konieczny do działania wentylatora. Trzeci przewód nie umożliwia regulacji obrotów bez odpowiedniego układu sterującego. Wentylatory z regulacją obrotów zwykle współpracują z zasilaczami wyposażonymi w czujniki temperatury, które automatycznie dostosowują prędkość obrotową. W przypadku braku takiego zasilacza można zastosować prosty układ z termistorem do sterowania prędkością wentylatora. Jeśli płyta główna posiada dodatkowe złącza wentylatorów, żółty przewód można podłączyć do nich w celu monitoringu obrotów. Wtyczki wentylatorów mogą się różnić, a przewód żółty bywa czasem umieszczony na środkowym pinie, co może powodować niezgodności przy podłączaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA