logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie druty i czujnik do grzałki powietrza 50-70°C?

Tarkowski01 27 Paź 2008 16:06 2507 4
  • #1 5672863
    Tarkowski01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    robię teraz mocnąj suszarkę która będzie dmuchała średnio dwa razy mocniej niż przeciętna suszarka( wiecie może jakie są średnie siły nadmuchu suszarek?), i grzała powietrze do 50-70 st. C. Może ktoś z was ma doświadczenie w tym i wie jakie druty zastosować i jak móc płynnie zmieniać temperaturę powietrza. ( Jakieś wzory? Czy wystarczy zwykły potencjometr? Jakiej mocy zasilacz użyć?)

Najbardziej interesuje mnie jakie druty zastosować. Resztę da się już jakoś wyliczyć... Ale chętnie wysłucham także waszych rad...

Najchętniej zastosowałbym mikrokontrolerowy układ sterowania temperaturą, tylko powiedzcie jaki czujnik temperatury by się do tego najlepiej nadał.

PS.
    Nie pytajcie po co mi to... :D

Pozdr
  • #2 5672951
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko . Na początek standardowe pytanie ,, ile powietrza ogrzanego tobie potrzeba''. [czy wystarczy ,, zwykła'' suszarka ] .A może wystarczy po prostu :regulacja i zabezpieczenie grzałki oraz regulacja obrotów i zabezpieczenie braku obrotów silnika ?
  • #3 5672979
    Tarkowski01
    Poziom 11  
    Napisałem średnio dwa razy mocniej niż standardowa suszarka ( może nawet więcej..) Nie mam w tym doświadczenia. Moc suszarki musi być regulowana płynnie od zera do max. to samo z temperaturą.

Jest to projekt związany z klimatyzacją który pomagam zrobić kumplowi. Im więcej będę mógł regulować tym lepiej, więc to :"regulacja i zabezpieczenie grzałki oraz regulacja obrotów i zabezpieczenie braku obrotów silnika" na pewno musi wystąpić. Potrzebna jest mi duża dokładność danych dotyczących wydzielanego ciepła na grzałce.

Moim marzeniem byłoby móc regulować płynnie procentowo moc ciągu i temperaturę z dokładnością 0.5 st. C.

Może moglibyście zaproponować jakiś układ który zczytuje temp z dość małym opóźnieniem i w formie cyfrowej ją wysyła(do mikrokontrolera).
  • #4 5672999
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Najlepsza i najdokładniejsza do kontroli temperatury będzie termopara.
    np czaki
  • #5 5673100
    Tarkowski01
    Poziom 11  
    Termopary są drogie a przedziały temperatury które zapewniają są za duże(przy małych wachaniach temperatury duża niedokładność). Zaś te o przedziałach potrzebnych mi są przeznaczone do pomiaru temp różnych rzeczy, ale nie gazów.

Nie znacie czasem elektronicznych termometrów o w miarę krótkim czasie reakcji?

Proszę o podawanie konkretnych modeli, bo naprawdę nie jestem nazbyt dobry w tej dziedzinie.
REKLAMA