logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję zamontować grzałkę wody w zbiorniku nierdzewnym

Faraday89 01 Mar 2023 17:56 597 9
REKLAMA
  • #1 20464762
    Faraday89
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

potrzebuję zamontować grzałkę wody w zbiorniku nierdzewnym . Większość dostępnych grzałek z termostatem np do bojlerów, pozwala jedynie na zadanie temperatury i tyle. Chciałbym mieć możliwość podglądu jaka jest aktualnie temperatura wody w zbiornik, oraz móc dokładnie zadać docelową wartość temperatury z dokładnością do 1 stopnia.

Z innej paczki, czy są również grzałki pozwalające na ogrzanie wody do 90 C ? Większość pozwala na regulacje w zakresie 30 - 70.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20464799
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Faraday89 napisał:
    Chciałbym mieć możliwość podglądu jaka jest aktualnie temperatura wody w zbiornik, oraz móc dokładnie zadać docelową wartość temperatury z dokładnością do 1 stopnia.
    Termostat elektroniczny z pomiarem i odczytem temperatury, np. https://electro24.pl/Termostat-Regulator-Temperatury-Sterownik-Elektroniczny-230V Nie znam tego modelu więc ani go nie odradzam ani nie polecam.
    Tu masz dużo droższy https://emultimax.pl/pl/products/towary/regul...dlapi_npa=0&dlapi_lu=202303011829433349593012 pozwalający załączać większą moc
    i czujnik na długim przewodzie - 3m.
  • REKLAMA
  • #3 20465410
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Kup grzałkę odpowiedniej mocy do zbiorników nierdzewnych z suchą mufą na czujnik. Zastosuj dowolny regulator z czujnikiem , np taki jak podał @vodiczka czy sterowany przez sieć wi-fi np tuya. Warto dodatkowo zamontować mechaniczny termostat zabezpieczający z kapilarą na 90* w razie sklejenia przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #5 20465452
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    vodiczka, mam takie pytanie czy używałeś tych regulatorów skoro je poleciłeś, podejrzewam że nie.
  • #6 20465728
    Faraday89
    Poziom 10  
    @andrzej lukaszewicz

hej, możesz wkleić jakieś linki, żeby zobaczyć jak to wygląda. Nie za bardzo jestem w stanie znaleźć to wszystko, nie wiedząc jak to wygląda. Przydałoby się też jakieś zabezpieczenie różnicowo-prądowe.

Dałbyś rade mniej więcej napisać jak to połączyć ze sobą ?

dzięki

Dodano po 7 [minuty]:

@78db78

zbiornik otwarty, fakt z dokładnością przesadziłem.
  • REKLAMA
  • #7 20465747
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Faraday89, rozrysowanie schematu połączeń to najmniejszy problem. Pytanie, jaki budżet przeznaczasz na ten projekt?. Jeszcze tylko doprecyzuj do czego to ma służyć?.
  • #8 20465765
    Faraday89
    Poziom 10  
    @Ryszard49

Budżet do 800zł na same elementy grzewcze, czujnik, sterownik. Przeznaczenie to naczynie na wodę do którego będzie trafiać suchy lód czyli taka maszyna do tzw. dymu ciężkiego.
    Wiem, że są gotowe maszyny, niestety są zdecydowanie zbyt duże, za ciężkie. Nie bardzo mi to wszystko pasuje.
  • #9 20465798
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Faraday89, dalsze ustalenia przez PW.
  • #10 20466016
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Ryszard49 napisał:
    vodiczka, mam takie pytanie czy używałeś tych regulatorów skoro je poleciłeś, podejrzewam że nie.
    napisałem wyraźnie
    vodiczka napisał:
    Nie znam tego modelu więc ani go nie odradzam ani nie polecam.
    ale kto pyta nie błądzi, pytaj dalej :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje grzałki do zbiornika nierdzewnego, która umożliwia monitorowanie i precyzyjne ustawienie temperatury wody z dokładnością do 1 stopnia. Wskazano na potrzebę grzałek zdolnych do osiągnięcia temperatury 90°C, co nie jest standardem w większości dostępnych modeli. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie elektronicznych termostatów z pomiarem temperatury oraz regulatorów z czujnikami, w tym modeli sterowanych przez Wi-Fi. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia mechanicznego oraz na różnice temperatur w zbiorniku otwartym. Użytkownik określił budżet na 800 zł na elementy grzewcze i sterujące, a zastosowanie ma dotyczyć maszyny do produkcji dymu ciężkiego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA