logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje po czyszczeniu odkurzaczem - co sprawdzić?

adamek@ 01 Lis 2008 20:33 1638 17
REKLAMA
  • #1 5691208
    adamek@
    Poziom 10  
    Witam!
    Jakiś czas temu z lenistwa popełniłem błąd i od tej pory komputer czasami nie chce się uruchomić.
    Odkurzyłen na szybko obudowę i płytę (odkurzaczem) w ogóle go nie wyłączając.
    Komputer się zawiesił i zgasł.
    Od tej pory, kilka już razy nie chciał się włączyć.
    Rozebrałem go całkowicie (z wyjątkiem procesora), oczyściłem pędzekiem z kurzu i jakoś startował.
    Raz w miesiącu musiał się zbuntować, a jak już zaskoczy to z parę dni/tygodni ok.
    Obecnie znowu mam problem i nie udało się go odpalić.
    Objawy jak zawsze:
    - po wciśnięciu power: kręci wentylator na zasilaczu i procesorze do 3 sekund max i nic się nie dzieje.
    Po pierwszym takim zdarzeniu zaniosłem do serwisu i od razu zaskoczył. Widocznie dobrze nim wytrzęsło po drodze:) ...

Niestety nie mam zamienników, aby posprawdzać, głośniczka ani miernika.
    Wyczyściłem, resetowłem bios...poodłączałem napędy itp..
    PS.
    Właściwie jak już działa to stabilnie; problem pojawiał się raz na jakiś czas po wyłączeniu...
    Cytat:
    Sempron 3000+ AM2, Asus m2n-mx, 2x512 kingston, zasilacz amacrox 300W.

Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5691626
    wrobello
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moim skromny zdaniem problem leży w zasilaczu... jak włącza się na te 3s i się kręci wentyl to myślę ze jest to czas w którym naładują się kondy i włącza się jakieś zabezpieczenie, a następnie wentylator rozładowuje kondensatory (3s). Sam jak majstrowałem w zasilaczach komputerowych widziałem taki efekt (włączałem zasilacz a następnie zwierałem końcówki, wentyl kręcił się też ok 3s)
  • REKLAMA
  • #3 5691671
    adamek@
    Poziom 10  
    Czy możliwe jest to, że chodzi np. caly miesiąc poprawnie bez żadnych zwiech itp.
    Chyba trzeba w miernik zainwestować, bo tylko tak można sprawdzić zasilacz?
  • #4 5691774
    wrobello
    Poziom 12  
    Hmm po dociskaj dobrze kostki RAM, gniazda zasilania, wszystkie wtyczki. A najlepiej jak byś każdą wyciągnął i na nowo wpiął... tylko na wyłączonym komputerze :P może pomóc. Ew mogłeś uszkodzić jakieś przewody(?)
    Osobiście uważam że miernik powinien być w każdym domu... nawet taki z hipermarketu za 10zł...
  • #5 5691791
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Jeżeli chcesz mieć miarodajny pomiar musisz zainwestować w miernik. Pomiary które podają programy często są niedokładne. Sprawdź też Kondensatory Elektrolityczne na Płycie Głównej i w Zasilaczu czy nie są wylane albo napuchnięte.
  • REKLAMA
  • #6 5691836
    Boqler
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Hmm ewentualnie jak nie masz miernika to pożycz od znajomego zasilacz na parę minut - jak będzie działać to wiadomo czego wina ;)
  • #7 5691926
    elvis-1974
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Ja podobnie postawiłbym na wypięcie i ponowne wpięcie Ramu, karty graficznej i wszystkich wtyczek.
    Jeśli awaria nastąpiła w wyniku machania szczotą po wnętrzu to jest bardzo prawdopodobne, że coś się wypięło.
    Sprawdź przy tej okazji ewentualne zakurzenie kości ramu, zbiera się tam sporo zanieczyszczeń...
  • #8 5692053
    adamek@
    Poziom 10  
    Wypinałem już pamięci ram i odkurzałem pędzelkiem z kurzu. Kondesatorki są w porządku. Grafika jest zintegrowana.
    PS. Gdzieś czytałem, że przy zasysaniu kurzu odkurzaczem (dość silne ssanie) powstają ładunki elektrostatyczne i to one coś mogły narozrabiać...
  • #9 5692379
    wrobello
    Poziom 12  
    Też możliwe, ale przeważnie kończy się to spaleniem danych części, tak że komputera już nie uruchomisz ;)
  • #10 5694227
    adamek@
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Za radą forumowiczów kupiłem prosty i tani miernik w markecie budowlanym (miernik Vorel by toya).
    Korzystając z instrukcji : Napięcia - czy to ważne? Jak mierzyć?
    +5V na molexie : 5.12
    +12 na molexie : 12.15
    3.3V wtyczka ATX : 3.39
    Napięcia mniej więcej w porządku z tego co wyczytałem.
    Niestety dalej się nie chce uruchomić. ?
  • #11 5694266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5694310
    adamek@
    Poziom 10  
    Teraz to już jestem prawie pewien, że to nie zasilacz.
    Napięcia w miarę porządku...
    Poprawiłem TONI_2003
  • #13 5696211
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jakie są te napięcia i czym mierzone?

Przepraszam, nie zauważyłem wyżej napięć, umknęło mi.
    Czy ma możliwość kolega zdobycia karty diagnostycznej?
  • REKLAMA
  • #14 5699192
    adamek@
    Poziom 10  
    Niestety nie mam dostępu do takiej karty. Nie mam też głośniczka więc nawet nie wiem czy wydaję jakieś dźwięki.
  • #15 5703001
    abic
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Zerknij na kondensatory przy gnieździe procka, może zaczynają ci puchnąć bo objawy by się zgadzały :).
  • #16 5703768
    adamek@
    Poziom 10  
    Kondenstaory wizualnie się dobrze prezentują :) . Zastanawiam się czy nie kupić karty diagnostycznej. Koszt to około 20 złotych a może coś wykaże?
  • #17 5703863
    abic
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mam taka karte i powiem ci ze praktyczność jej jest znikoma :( wg mnie szkoda kasy na to.
  • #18 5710181
    adamek@
    Poziom 10  
    Zaniosłem do jakiegoś sklepu/serwisu i ponoć płyta uszkodzona.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera, który po czyszczeniu odkurzaczem bez wyłączania przestał się stabilnie uruchamiać. Objawy to krótki rozruch wentylatorów (około 3 sekund) i brak dalszej reakcji. Podejrzenia padły na zasilacz, który może włączać zabezpieczenia po naładowaniu kondensatorów, jednak pomiary napięć (+5V, +12V, +3.3V) wykonane miernikiem Vorel wskazały na prawidłowe wartości. Zalecano sprawdzenie i ponowne podłączenie pamięci RAM, wtyczek zasilania oraz kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej i zasilaczu pod kątem uszkodzeń lub wybrzuszeń. Wskazywano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej, co potwierdził serwis. Dyskusja poruszała ryzyko uszkodzeń elektrostatycznych spowodowanych silnym ssaniem odkurzacza. Próby diagnostyki utrudniał brak głośniczka systemowego i karty diagnostycznej, której zakup uznano za mało opłacalny. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonej płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA