logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Loewe Planus 4572 Z 110r21 - ciemny ekran, dźwięk działa, jak naprawić?

Zwierzak 02 Lis 2008 15:46 2146 8
REKLAMA
  • #1 5693643
    Zwierzak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Telewizor po włączeniu ma ciemny ekran, dźwięk prawidłowy, po podniesieniu napięcia na ug2 ekran jak na załączniku niżej. Czy jest ktoś chętny pomóc naprawić bo z telewizorami nie miałem styczności z 15 lat a tym bardziej już wcale z 100hz. Pozdrawiam

Loewe Planus 4572 Z 110r21 - ciemny ekran, dźwięk działa, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 5693790
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam. Czy jest OSD ? Czy na wcześniej zaprogramowanych stacjach jest TXT (teletekst ) ? Pozdrawiam. SKORBI.
  • #3 5693825
    Zwierzak
    Poziom 12  
    Działają wszystkie funkcje, jest osd, jest telegazeta jednak wszystko widać ledwo co tak jakby negatyw , dokładnie tak samo jak na obrazku widać napis tvp

Proszę się zdecydować, jaki jest cel tematu. Jeśli nie próba naprawy, to temat usunę - należy dać ogłoszenie we właściwym dziale forum.
    Tytuł tematu jest niepełny! Proszę uzupełnić - p.11 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 5696204
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam. Przypuszczam , że uszkodzenie jest w układzie Feature Box. Do naprawy tego bloku potrzebna jest spora wiedza i przynajmniej oscyloskop. Jeśli Kolega posiada takowy i czuje się na siłach, to mogę pomóc w naprawie. Proszę zaopatrzyć się w schemat. Jest na Elektrodze . Chssis Q 2100. Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #5 5697956
    Zwierzak
    Poziom 12  
    Witam. Temat poprawiłem ( chyba dobrze). Schemat już posiadam , dzisiaj nawet dwa razy na parę sekund wskoczył dobry obraz. Czy chodzi o moduł cyfrowy? Być może są tam jakieś zimne luty bo tego modułu jeszcze nie oglądałem, płytę prawie całą przelutowałem. Oscyloskopu niestety nie posiadam. Może uda się mi gdzieś pożyczyć a jak nie będę bez niego próbował. Pozdrawiam Marek
  • REKLAMA
  • #6 5698338
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam. Zanim cokolwiek będziemy mierzyć , proszę dokładnie obejrzeć i ewentualnie przelutować płytkę koneskopu, złącze doprowadzające sygnały na tę płytkę (na plycie kineskopu i w Feature Box ). Pozdrawiam. SKORBI.
  • #7 5705278
    Zwierzak
    Poziom 12  
    Witam. Na razie sobie odpuszczę chyba ten telewizor, niestety nie mam skąd pożyczyć oscyloskopu a przelutowanie modułu cyfrowego i płytki kineskopu nic nie dało. Pozdrawiam Marek
  • #8 5760642
    VCU
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    jeżeli jest TTX to swiadzczy o uszkodzeniu końcowego wzmacniacza wizji ,że płyta kinola OK, tylko brak luminancji zobacz jaka masz końcówke wizji, ja ju ż 10 lat nie naprawiałem tego więc nie pamietam dokładnie .

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni - regulamin, pkt. 15.
    Co to jest końcowy wzmacniacz wizji? Proszę wytłumaczyć początkującemu, bo dla większości to jest to, co na płytce kineskopu. [@mirex]
  • #9 6068833
    VCU
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Na Górczewskiej 212 chyba jak hotel tina w wawie był kiedys serwis autoryzowany ,Dyrekcja była na Nowogrodzkiej jak operetka -był tam facet który telewizor loewe miał w palcu i robił z nim co chciał to był artysta jeszcze chyba mieli hirschmana, nokię ,seleco,miał osiem serwisów pod sobą jezdziłem do niego jak nie mogłem naprawic lub potrzebowałem części . Niestety telefon mam chyba nieaktualny mają jego telefon w skierniewicach ale jest dobrze strzeżony /ostatnio miałem kłopot z loewe znajomego/ był to centralny serwis autoryzowany loewe jedyny w polsce a potem powstały jakieś odłamy. Ja zmieniłem zawód więc nie jestem na bieżąco ale mam w komputerze schematy gdzieś tam więc jak odszukam to napiszę na PW wiem tylko i widziałem jak pokazywał ,że dobrze zrobiony telewizor loewe sprawdza się w szybki sposób zwiera się cewki odchylania H i powinien sie wyłaczyć i ponownie uruchomic z pilota lub klawiszem bezproblemowo sam to widziałem

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Loewe Planus 4572 Z 110r21 po włączeniu wyświetla ciemny ekran, mimo że dźwięk działa prawidłowo. Obraz jest bardzo słabo widoczny, przypominający negatyw, co potwierdza obecność OSD i telegazety, lecz z niską luminancją. Podejrzewa się uszkodzenie układu Feature Box lub końcowego wzmacniacza wizji odpowiedzialnego za luminancję. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie płytek kineskopu oraz modułu cyfrowego, a także złączy sygnałowych między kineskopem a Feature Box. Do diagnozy i naprawy potrzebny jest schemat serwisowy (chassis Q 2100 dostępny na Elektrodzie) oraz oscyloskop, którego brak utrudnia dalsze działania. Wskazano również na możliwość występowania zimnych lutów w module cyfrowym. W dyskusji pojawiła się informacja o autoryzowanym serwisie Loewe w Warszawie, który specjalizował się w naprawach tych telewizorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA