logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartości spalonych elementów w mierniku Maxcom MX-190

Ami 03 Lis 2008 10:38 1521 3
REKLAMA
  • #1 5696201
    Ami
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam. Zachęcony ostatnią udaną naprawą mojego ulubionego Metexa, postanowiłem spróbować uruchomić leżący kilka lat w szafie uszkodzony multimetr Maxcom MX-190, który ktoś kiedyś "próbował" naprawić ale nie dał rady.

Objawy przed naprawą: omomierz pokazuje ciągle te same cyfry różne od zera - przesuwa sie tylko kropka; przy zwarciu pokazuje zero, podobnie woltomierz. Wewnątrz znalazłem kilka całkowicie zwęglonych rezystorów i puste miejsce po tranzystorze. Wymieniłem ICL'a - pozostały rezystory, tranzystor i ew. upalone ścieżki.

Z trzech rezystorów nie dało się już kodu paskowego odczytać. Jeśli ktoś ma schemat takiego miernika lub sam miernik proszę o podanie wartości rezystorów R5, R6, R9 i R18, oraz typu tranzystora Q1. Przepraszam jeśli ten temat był już poruszany, ale od kilkunastu godzin search elektrody jest najwyraźniej w przeróbce i ciekawość mnie zżera :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5728284
    Ami
    Poziom 13  
    Jeszcze raz bardzo proszę o podanie wartości wymienionych wcześniej elementów. Jeśli macie taki miernik zajrzyjcie proszę, to tylko 2-3 śrubki...
  • REKLAMA
  • #3 8109803
    Ami
    Poziom 13  
    Hmmm... ponowne sprzątanie w szafie i ponownie miernik mx190 w ręku. Czy naprawdę tylko ja jeden mam/miałem taki miernik :?: Może jednak ktoś jeszcze ma takowy i mógłby mi pomóc. Bardzo proszę o odczytanie wymienionych elementów... w przeciwnym razie miernik pójdzie chyba na części, a fajny był... :cry:
  • #4 9526788
    Ami
    Poziom 13  
    Ponieważ przez tak długi czas nikt nie odpisał, miernik idzie na części, a ja zamykam temat. Gdyby ktoś jednak znał te wartości to proszę o info na priv.
REKLAMA