logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, który kabel w lampie sufitowej jest fazowy, a który neutralny?

lady_joanna 03 Lis 2008 11:14 10173 7
  • #1 5696280
    lady_joanna
    Poziom 2  
    mam problem z podłączeniem lampy pokojowej, sufitowej, ponieważ kable w lapie są tego samego koloru i nie wiem który to fazowy a który neutralny, jak mogę to sprawdzić?
  • #2 5696295
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, przewód neutralny będzie połączony do jednego ze styków we wszystkich oprawkach.
  • #3 5696312
    Edisan
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Niestety, bez tzw próbnika nie da się określić przewodu fazowego i neutralnego. Radzę się zaopatrzyć w taki próbnik ( cena ~ 2 zł w supermarketach prowadzacych działy techniczne -szukaj w narzędziach).
    Próbnik przyda sie także w innych sytuacjach np. sprawdzenia tzw "przebicia " w sprzęcie domowym.
    Radzę kupić próbnik w kształcie przejrzystego śrubokręta.
    obsługa jest prosta - kciuk dotyka stopki, a ostrze śrubokręta dotyka
    badanego przewodu lub przedmiotu. Zapalona neonówka świadczy o obecności napięcia. Jest to przewód "fazowy". Brak swiecenia - przewód
    neutralny tzw "0".
  • #4 5696344
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Tak ale kol. lady_joanna chodziło o wyprowadzenia przewodów w żyrandolu czy lampie a tam nie ma napięcia więc taki próbnik sie nie nada, już raczej miernik z omomierzem.
  • #5 5697290
    lady_joanna
    Poziom 2  
    dokładnie tak, chodzi o przewody wychodzące z lampy, gorzej, że nie mam dojścia do oprawek, to jest lampa halogenowa, napiszcie jeszcze proszę, takiemu laikowi jak ja, jakie skótki miałoby odwrotne podłączenie kabli :D
  • Pomocny post
    #6 5697481
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Jeżeli jest to lampa z żarówkami halogenowymi to bez znaczenia gdzie będzie podłączony przewód fazowy a gdzie neutralny. Ważne aby przewód ochronny był podłączony prawidłowo.
  • #7 5697588
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Arturo2005 napisał:
    ...Ważne aby przewód ochronny był podłączony prawidłowo.

oczywiscie jesli instalacja oświetleniowa posiada taki przewod , przewód ochronny jest koloru zółtozielonego
  • #8 5706155
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    and61 napisał:
    Arturo2005 napisał:
    ...Ważne aby przewód ochronny był podłączony prawidłowo.

oczywiscie jesli instalacja oświetleniowa posiada taki przewod , przewód ochronny jest koloru zółtozielonego

Tylko oby lady_joanna nie przejechała się na tym żółto-zielonym wychodzącym z sufitu. Różnie bywa ;)

Podsumowanie tematu

✨ W lampie sufitowej przewód neutralny zwykle jest połączony do jednego ze styków wszystkich oprawek. Aby rozróżnić przewód fazowy od neutralnego, najczęściej stosuje się próbnik napięcia w formie neonowego śrubokręta, który wskazuje obecność napięcia na przewodzie fazowym. Jednak w przypadku przewodów wychodzących bez napięcia, np. w lampach halogenowych, próbnik nie jest skuteczny i konieczne może być użycie miernika z omomierzem. W lampach halogenowych podłączenie przewodu fazowego i neutralnego nie ma znaczenia, ważne jest natomiast prawidłowe podłączenie przewodu ochronnego, który powinien mieć izolację w kolorze żółto-zielonym. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż oznaczenia kolorystyczne przewodów mogą się różnić w instalacjach.
REKLAMA