logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można uruchomić Dell Cpi. Dziwna kombinacja lampek!

keseszel 04 Lis 2008 00:16 1792 8
  • #1 5699371
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Witam.
    Po złożeniu laptopa Dell pojawiły się problemy. Najpierw nie chciał się zgłosić. Mrugała tylko dioda na zmianę w kolorze zielonym i czerwonym. Mrugała przy wskaźniku baterii. Laptopa uruchamiałem bez CDROM. Miał włożony dysk. Aby wykluczyć uszkodzenie jakiegokolwiek napędu, wyciągnąłem je. Nic nie pomogło. Zamontowałem je z powrotem i laptop się uruchomił. Niestety w głośniczku pojawiło się dość uciążliwe pukanie, coś jakby metronom. Takie puk, puk, puk powtarzające się w odstępach sekundowych i doprowadzające do furii. Myślałem, że pomyliłem przy składaniu mikrofon z głośnikiem ( gniazda na płytce ). Okazało się, że są osadzone prawidłowo. Teraz laptop nie chce się uruchomić. Najpierw mrugał diodą w kolorze czerwonym pomarańczowym zielonym. Teraz mruga zielono czerwono. Sprzęt się nie uruchamia. Wyciągnąłem wszystkie napędy. Nadal się nie uruchamia. W przypływie desperacji wyciągnąłem procesor. Wciąż te same objawy. Czyżby uwalony CPU? Napięcie zasilacza poprawne czyli 19,8V. Zgodne z opisem na zasilaczu. Jutro postaram się zmierzyć pobierany prąd. Problemowy sprzęt to Dell Latitude Cpi. Procesor PII350. Myślę, że to wszystkie niezbędne dane, jakby co to dopisze. Macie może jakieś Koledzy pomysły co go boli?
  • #2 5699591
    elektro27
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A może to problem z ramem? Spróbuj wyjąć kość pamięci i przeczyść styki.
  • #3 5700753
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Też tak pomyślałem i wymieniłem RAM. Nadal to samo. Ruszyl dzis o 23.35
  • #4 5703309
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    keseszel napisał:
    Też tak pomyślałem i wymieniłem RAM. Nadal to samo. Ruszyl dzis o 23.35

To napisz co podejżeważ, że było przyczyną, bo mam podobny problem z DELLem CPX, to podobnej masci. Przy właczeniu zapalają się trzy zielone kontrolki, świecą parę sekund i klapa, Laptop mojej pociechy i jak mówi ostatnio też były podobne problemy z jego startem, ze po którymś tam nacisnięciu jednak startował, ale teraz już zamilkł na amen.
    Gdzie szukac przyczyny? Zaraz sprawdzę jak siedzą kosci pamieci.
    Pozdr.

DODANO;
    Kosci są OK, siedzi bateryjka od biosu, kabelki nawet się poutleniały w kostce, zamówiłem taką, jutro powinienem mieć to po założeniu może odpali.
  • #5 5705503
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    keseszel napisał:
    Najpierw mrugał diodą w kolorze czerwonym pomarańczowym zielonym. Teraz mruga zielono czerwono. Sprzęt się nie uruchamia.

Jeżeli tak mruga to uszkodzona jest bateria lub układ ładowania.
    Trzeba wyjąć baterię i uruchomić na samym zasilaczu.

Jeżeli zapalają się trzy ledy to padła płyta lub procesor źle siedzi w gnieździe.
    Jeżeli dwie z prawej bez numlock-a to pamięć.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #6 5949586
    tyriel
    Poziom 13  
    w przypadku cpx-a to najprawdopodobniej uklad zasilania taka nieduza czesc pod klawiaturą montowana w plycie koszt wymiany ok 35zł.
  • #7 5950441
    PitD

:arrow: tyriel

Gdzie ty widzisz tu CPx ?
    W tytule jest przecież CPi.
    Tu nie ma tej przetwornicy.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #8 5951944
    Stefanek1
    Poziom 26  
    PitD napisał:
    :arrow: tyriel

Gdzie ty widzisz tu CPx ?
    W tytule jest przecież CPi.
    Tu nie ma tej przetwornicy.

Zle patrzysz.
    Wpakowałem sie wyżej do tego tematu ze swoim CPx'em i mnie odpowiadał.
    A jak juz tu jestem to u mnie siedziała jednak jedna kość pamięci i bateria BIOSa była do wymiany.
    Pozdr.
  • #9 5952021
    PitD

Tak to jest z archeologią :) jak się odkopuje temat po dłuższej przerwie.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Dell CPI po złożeniu nie uruchamia się prawidłowo, sygnalizując problemy migającymi diodami w kolorach zielonym, czerwonym i pomarańczowym. Początkowo pojawiło się uciążliwe pukające dźwięki z głośnika przypominające metronom. Próby uruchomienia bez napędów oraz z wyjętym procesorem nie przyniosły efektu. Sprawdzono i wymieniono pamięć RAM, co nie rozwiązało problemu. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny takie jak uszkodzona bateria BIOS, problemy z układem ładowania, wadliwa płyta główna lub nieprawidłowe osadzenie procesora. W przypadku podobnego modelu Dell CPX wskazywano na uszkodzony układ zasilania pod klawiaturą, jednak w modelu CPI ta część nie występuje. Zalecano także sprawdzenie i wymianę baterii BIOS oraz dokładne czyszczenie styków pamięci RAM. Migające diody interpretowano jako sygnały błędów dotyczące pamięci, procesora lub płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA