logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Whirlpool ART762 - słabo chłodzi

Fliper23 04 Lis 2008 12:37 7385 10
REKLAMA
  • #1 5700337
    Fliper23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem i jednocześnie pytanie: wprowadziłem się do innego mieszkania, gdzie jest lodówka whirlpoola. Stała ona około roku nie używana. Mieszkam już miesiąc, a ona cały czas tak samo - chłodziarka chłodzi słabiuteńko, zamrażarka jest ok. Troszkę poczytałem i jest prawdopodobnie ubytek czynnika r134. Czy w takiej wiekowej chłodziarce jest opłacalne napełnienie i czy jest wielce prawdopodobne, że ponownie czynnik ucieknie? Czy też jakaś inna może część padła?
  • REKLAMA
  • #2 5701242
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Jak by nie było czynnika to by w ogóle nie chłodziła. Naprawa jest opłacalna czynnik to ok 20 zł tylko wcześniej trzeba odessać powietrze. Jak słabo mrozi to może agregat arbo rurka kapilarna jest przytkana. Jakiej firmy w tej lodówce kompresor?
  • #3 5701438
    pwmis
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Sobota napisał:
    ...czynnik to ok 20 zł tylko ...

Taka odpowiedź jest nieuczciwa
    Proszę porównać ją do wypowiedzi: "woda niegazowana kryniczanka to ok. 1 gr. za litr" - tylko koszt jej przywiezienia z Krynicy to 200zł.
    Realny koszt to min. 120 zł.
  • REKLAMA
  • #4 5701501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 5701767
    birre
    Poziom 21  
    Ocena: 468
    po pierwsze sprawdź czy lodówka wyłącza się po drugie naciśnij ściankę tylna w chłodziarce czy nie jest napuchnięta
    niczym nie zamienisz R134 TYLKO profesjonalne napełnienie i nie kombinuj lepiej zleć to jakiemuś serwisowi w okolicy
  • #6 5702493
    Fliper23
    Poziom 10  
    Chłodziarka to ART 762. Kopresor to jakaś włoszczyzna "IRE" H12AF67. Koszt napełninia z tego co ustaliłem około 120/130 zł. Tylko nie chcę nikogo wołać do naprawy póki nie będę pewny lub wykluczę inne tańsze możliwości. Czy kolegom coś się nasuwa?

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #7 5702573
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Fliper23 napisał:
    Chłodziarka to ART 762. Kopresor to jakaś włoszczyzna "IRE" H12AF67. Koszt napełninia z tego co ustaliłem około 120/130 zł. Tylko nie chcę nikogo wołać do naprawy póki nie będę pewny lub wykluczę inne tańsze możliwości. Czy kolegom coś się nasuwa?

Pozdrowienia

Jeśli lodówka się nie wyłącza(agregat pracuje non-stop) to pewnie bez napełnienia sie nie obejdzie, musisz wezwać jakiegoś fachowca, bo domowymi sposobami raczej tego nie zrobisz, tylko zadaj sobie jeszcze pytanie czy warto? Bo jeśli lodówka ma ubytek czynnika, tzn że ma nieszczelny układ chłodniczy i jeśli gość który do Ciebie przyjdzie nie stwierdzi wycieku nigdzie na połączeniach zewnętrznych, to sytuacja po napełnieniu układu przez niego się powtórzy(czyli czynnik znowu wyleci)
  • #8 5703577
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Fliper23 napisał:
    Witam,
    Mam problem i jednocześnie pytanie: wprowadziłem się do innego mieszkania, gdzie jest lodówka whirlpoola. Stała ona około roku nie używana. Mieszkam już miesiąc, a ona cały czas tak samo - chłodziarka chłodzi słabiuteńko, zamrażarka jest ok. Troszkę poczytałem i jest prawdopodobnie ubytek czynnika r134. Czy w takiej wiekowej chłodziarce jest opłacalne napełnienie i czy jest wielce prawdopodobne, że ponownie czynnik ucieknie? Czy też jakaś inna może część padła?

nigdzie nie piszesz czy lodówka się wyłącza?? czy w chłodziarce robi się bryła lodu, jaka jest temperatura w zamarazarce i chłodziarce>?
    Czy tylna ściana w chłodziarce jest odklejona?
    a to jest podstaw zeby okreslic przyczyne
  • #9 5703734
    Fliper23
    Poziom 10  
    Chłodziarka prawie wogóle nie chłodzi. Kompresor wyłącza się co jakiś czas, tak jak powinien. Oczywiście czy ustawię na 1 czy na max to nie ma róźnicy w chłodzeniu. Wszystko wydaje się ok, tylko ta cholerna chłodziarka nie chłodzi. Nie wiem co jeszcze można opisać, co może się przydać... "żeberka" z tyłu są lekko ciepłe.
  • #10 5705659
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    przy małej ilości czynnika lodówka nie wyłączała by się,
    skoro wyłącza sie to skup sie na termostacie,
    jak masz możliwość to pomiń termostat tak aby lodówka pracowała ciągle (podłącz na krótko) na 2-3 godziny, zobaczysz jak wychłodzi, jak będzie lepiej to na 100% masz do wymiany termostat.
  • #11 5706266
    pwmis
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Jeżeli zamrażalnik pracuje normalnie a chłodziarka nie to mogą być tylko dwie przyczyny:
    1. nieszczelność (ubytek czynnika) jeżeli się jej nie znajdzie to szkoda naprawiać bo za jakiś czas i tak czynnik ucieknie.
    2. Zatkany układ - są szanse reanimacji.
    A sprężarka się wyłącza bo ją termik rozłącza.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy chłodziarko-zamrażarki Whirlpool ART762, w której chłodziarka słabo chłodzi, natomiast zamrażarka działa prawidłowo. Urządzenie stało nieużywane około roku. Podejrzewa się ubytek czynnika chłodniczego R134a, jednak pełne napełnienie wymaga profesjonalnego sprzętu i doświadczenia, a koszt usługi wynosi około 120-250 zł. Jeśli układ chłodniczy jest nieszczelny, czynnik może ponownie uciec, co czyni naprawę ryzykowną. Kompresor (model IRE H12AF67) wyłącza się okresowo, co wskazuje, że termostat może działać, a problem może leżeć w termostacie lub zatkanym układzie kapilarnym. Zaleca się sprawdzenie, czy lodówka się wyłącza, czy tylna ścianka chłodziarki nie jest napuchnięta, oraz czy nie tworzy się bryła lodu. Jeśli kompresor pracuje ciągle, to prawdopodobnie konieczne jest napełnienie czynnika lub wymiana termostatu. W przypadku nieszczelności naprawa może być nieopłacalna. Profesjonalna diagnoza i serwis są wskazane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA