logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adaptacja kanadyjskich maszyn: różnice napięć i częstotliwości w Polsce

miśKolaborant 04 Lis 2008 17:05 2418 0
REKLAMA
  • #1 5700556
    miśKolaborant
    Poziom 2  
    Witam. Mam do zaadaptowania dwa kompresory oraz jedna inna maszynkę. Maszynki przyjechały z Kanady. Mam kilka pytań, na które nie znam do końca odpowiedzi.
    1)zdjęcie Adaptacja kanadyjskich maszyn: różnice napięć i częstotliwości w Polsce pokazuje silnik napędzający taśmociąg w maszynce..silnik można podłączyć w konfiguracji na 115 lub 230 V... jednak nadal bedziemy mieli tylko 50Hz z nie kanadyjskie 60Hz. Jaki ma to wpływ na działąnie silnika i całej maszyny?
    Pozostałę komponenty elektryczne w maszynie podejrzewam, że też są na 115 volt. oto widok skrzynki z wyłącznikiem bezpieczeństwa:Adaptacja kanadyjskich maszyn: różnice napięć i częstotliwości w Polsce
    i jej środek :

czy bezpieczniki które widać na zdjęciu sa do kupienia w polsce czy może są typowo kanadyjskie?
    Jak wygląda sprawa z różnicą napieć?? u nas 230 a na skrzynce jest info ze 240? czy nie będzie problemu jeśli podłączymy bezpośrednio u nas?? nie znalazlem tez żadnego transformatora który by podawał na silnik z pierwszego zdjecia 115v wiec podejrzewam ze jest skonfigurowany na 230.. ale to jeszcze sprawdze niedlugo..

Teraz czas na kompresory:

Oba mają silniki 3 fazowe na 575V jeden jest połączony w trójka a drugi w gwiazdę:

zanim podłączymy je do sieci są jeszcze skrzynki z włącznikami. pytanie teraz kolejne... oto schemat jednej ze skrzynek (sorry za jakość)
    Jeśli dobrze wykumałem to jest to jakiś włącznik elektromagnetyczny.
    Na schemacie jest coś takiego jak low voltage control. w skrzynce jest włącznik a nad nim transformator z 600v na 120/240 . z tego co widze jest podłączony na 240.. ale nie bardzo kumam jak to działa.. poza tym..nie bardzo też wiem skąd wziąc 575/600V..
    I czy po podłączeniu u nas to zadziała?
    oto zdjęcia tego włącznika:
    góra:
    i doł:

Nie bardzo wiem jak się do tego zabrac.. czy przewijać silnik i załątwiać jakiś włącznik na nasze napięcia?? czy nowy silnik kupic z przełącznikiem gwiazda trójkat.
    Z tego co wyczytałem to ten włącznik elektromagnetyczny stosuje sie do bezpośredniego włączania silników połączonych w gwiazdę. największy problem to napięcia i częstotliwości..
    co do silnika.. gdyby go włączyć w nasza siec podejrzewam ze się będzie kręcił tylko na niższych obrotach..

Drugi kompresor ma silnik połączony w trójkąt dla domiany.. a skrzynka podłączeniowa też ma chyba taki włącznik:

i chemat ze skrzynki

po lewej widać wyprowadzony styk załączający silnik.

Kompresory powinien dać 13 bar, wydatku nie znam.. ale potrzebował będę kolo 1200 l/min. I tu koleje pytanie może już nie koniecznie elektryczne. Zeby osuszyć taka ilość powietrza podejrzewam że będzie potrzeby osuszacz jakiś. Gdyby ktoś potrafił mi wskazać czy będzie potrzebny osuszacz np taki
    http://www.elektro-narzedzia.pl/go/_info/?id=1021&sess_id=8bfefdcb29a67afdb83d64a9cab2ad5d
    lub taki
    http://www.airpol.com.pl/filtracja/osuszacze_chlodnicze.html

czy można je poprostu puścić przez jakis bardzo drobny filtr i tyle?

Będę wdzięczny za podpowiedzi jak postąpić z maszynami..

Dodam tylko jeszcze ze miałęm jeszcze jeden pomysł..
    kupić duzy transformator, który uciągnie wszystkie urządzenia ktore idą na 120v, a silniki podpiąć pod przetwornice.. ale nie wiem jak to będzie wyglądać w kosztach..
    generalnie szykam opcji najtańszej i najwygodniejszej.. może ktoś z Was wpadnie na pomysł jak to wszystko zrobic?
  • REKLAMA
REKLAMA