Witam wszystkich mam tygrysa 1.4 16v ecotec od jakiegoś czasu. Wszystko było Ok do momentu naprawdę ostrej jazdy, mianowicie po odpaleniu na zimnym silniku śmiga pięknie silnik pracuje równo i ma moc po zagrzaniu się do 90 stopni czasami 70 (przypomnę cały czas ostra jazda) wyskakuje Check Engine co powoduje bardzo odczuwalny spadek mocy. Silnik pracuje na wolnych obrotach (około 700) ale nie wchodzi na wysokie (tzn. do 3tyś jest bardzo wolno po przekroczeniu 3,5tyś zaczyna jakoś iść) po puszczeniu nogi z gazu czasami gaśnie albo obroty spadają do 200. Tigra przeszła małe modyfikacje tzn.-
-katalizator wycięty
-przelotowy układ wydechowy 2,5cala
-platynowe świece NGK
-stożkowy filtr powietrza firmy PIPERCROSS (pełne podłączenie)
Od razu powiem dla ułatwienia diagnozy co zostało wymienione i jest bez zmian
-zawór EGR jest nowy orginalny kupiony w serwisie
-Sonda Lambda λ oczywiście orginał (pracuje w dobrym zakresie napięcia)
-świece różnego gatunku i kable WN
Sprawdzałem kody błyskowe na złączu 10pinowym jest tylko jeden błąd który jest cały czas 85 z tego co sprawdzałem do błąd immobilizera (według mnie działa Ok dokładnie po wyciągnięciu chipa z kluczyka samochód nie odpala i check mruga non stop.
Proszę o pomoc i mam nadzieję że niczego nie zapomniałem napisać.
Pozdrawiam Dami850
-katalizator wycięty
-przelotowy układ wydechowy 2,5cala
-platynowe świece NGK
-stożkowy filtr powietrza firmy PIPERCROSS (pełne podłączenie)
Od razu powiem dla ułatwienia diagnozy co zostało wymienione i jest bez zmian
-zawór EGR jest nowy orginalny kupiony w serwisie
-Sonda Lambda λ oczywiście orginał (pracuje w dobrym zakresie napięcia)
-świece różnego gatunku i kable WN
Sprawdzałem kody błyskowe na złączu 10pinowym jest tylko jeden błąd który jest cały czas 85 z tego co sprawdzałem do błąd immobilizera (według mnie działa Ok dokładnie po wyciągnięciu chipa z kluczyka samochód nie odpala i check mruga non stop.
Proszę o pomoc i mam nadzieję że niczego nie zapomniałem napisać.
Pozdrawiam Dami850