logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu do sieci 5GHz dla 110 odbiorców - Linksys WRT54GL, OvisLink 5450 AP

Techar 07 Lis 2008 22:47 4211 7
REKLAMA
  • #1 5713470
    Techar
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam posiadam sieć WiFi na około 110 odbiorców pracuje na sprzęcie Linksys WRT54GL (szt.3) przy antenach nadawczych, a przy punktach odbiorczych posiadam OvisLink 5450 AP i planuje utworzyć kolejny punkt dostępowy/nadawczy oparty już na 5 GHz i potrzbuję porady osób które już pracują na 5 GHz co zastosowali jaki sprzęt przy punkcie nadawczym a jakie stosują przy punktach odbiorczych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5715278
    kudlaty
    Poziom 16  
    Polecam MIkrotik latwy prosty i przejzysty na baze :) co do odbioru to juz kwestia kosztow albo mikrotik albo jakis AP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5716558
    KdF
    Poziom 17  
    Ocena: 237
    Mikrotik? właśnie go zdjęliśmy z masztu. Teoretycznie sprzęt rewelacyjny, ale próba dobrego skonfigurowania to już sztuka. Ilość ustawień i opcji jest zatrważająca. Na Allegro można kupić opracowania na ten temat ale to kasa wyrzucona w błoto. Ostatecznie skończyło się na powieszeniu Tonze 6600. Menu ustawień banalnie proste, sprzęt pracuje na obu zakresach jednocześnie i żadnych problemów. No prawie-jako że są to jakby 2 AP w jednym, pobór mocy jest automatycznie większy. Zasilanie po skrętce miało problem aby się wyrobić. Skończyło się na zastosowaniu zasilacza o większym napięciu.
  • #4 5719315
    Techar
    Poziom 17  
    A jakie AP polecacie na 5 GHz obecnie sieć 2,4 GHz pracuje mi u abonentów na OwisLink 5450 AP i ostatnio wprowadziłem Edimax 7206 APG z uwagi na ich znaczną niższą cenę.
  • REKLAMA
  • #5 5719787
    KdF
    Poziom 17  
    Ocena: 237
    Tonze o którym wcześniej psałem jest radiem dwuzakresowym. Ma dwa wyjścia antenowe i jednocześnie może pracować na obu pasmach(2.4 i 5GHz). Do jednego podłączasz antenę na 2.4G do drugiego na 5G i wszystko śmiga. W ustawieniach konfigurujesz które wyjście ma obsługiwać którą antenę (więc nawet gdybyś dał plamę z podłączeniem nie musisz się wspinać na antenę). Kombinowaliśmy już z różnymi AP i jak na razie ten jest najlepszy. Zero zwisów pewna praca.
  • #6 5720026
    mentos4100
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    5GHz nie polecam jeśli chodzi o rozsyłanie po klijętach zbyt łatwo zakucić ten sygnał ja bym rzdził zostawić 2,4GHz masz juz doświadczenie w tym poco kombinować?? 5GHz zostaw sobie na głuwne mosty z potęznym sygnałem. Jeśli chcesz wprowadzić to %GHz sprubóJ nano station koszt jest spory ale cięzko jest zakucić ten sygnał powodzenia:D
  • REKLAMA
  • #7 5720177
    Techar
    Poziom 17  
    Sprawa jest tego typu że na 2,4 GHz pracuje już w moim mieście kilka moich nadajników i to już zajęte 5 kanałów, konkurencja działa na 3 kolejnych kanałach i chciałbym teraz postawić kolejny nadajnik i już sam nie wiem jak to zrobić żeby nie gryzło mi się to.
  • Pomocny post
    #8 5721315
    PeterCrazy
    Poziom 14  
    wg/ moich osobistych preferencji :
    1. Mikrotik - wiele opcji konfiguracji sprzętu, duża możliwość konfiguracji, ktoś zarzucił że to minus dlatego zdjął z dachu, za wiedzę się płaci jak się nie potrafi czegoś zrobić to się za to nie bierze lub zatrudnia fachowców, podłączyć można w zasadzie każde radio: innego Mikrotika, Nanostation, Osbridge, Ovislink. Można wystawić równolegle kartę na 2,4GHz i na 5GHz i sukcesywnie przełączać klientów.
    2. Osbridge 5G - dwa gniazda antenowe więc można podłączyć tylko dwa sektory, od niedawna działa poprawnie pooling ale żeby działał poprawnie trzeba podłączać urządzenia Osbidge np. 5Gxi, 5Xli lub 5Si czyli popularne Nanostation z softem OSB. Po długim czasie problemów z softem, aktualnie działa bez zarzutu.

NIE polecam wynalazków typu Tonze i inne zabawki do zastosowan domowych a nie dla WISP.
    Czemu:
    - mały procesor - 20 klientów max przy wyższych abo
    - mała ilość pamięci
    - nie rozwojowe - brak możliwości rozbudowy w przypadku powiększenia zasięgu.
    Nie podcieraj tyłka szkłem bo krzywdę sobie zrobić a efektu nie osiągniesz.

Odezwij sie na priv, daleko nie mamy to Ci coś w realu też doradzę. Sukcesywnie od dwóch lat modernizujemy sieć wykorzystując pasmo 5GHz i gdy raz zainwestujesz więcej to potem masz błogi sen a nie zastanawiasz się jakiś badziew się nie powiesił, czy jak masz restarter prądowy to czy po restarcie wstało. Szkoda nerwów. W tej podsieci mamy ponad 300 abonentów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru sprzętu do sieci WiFi 5 GHz dla około 110 odbiorców, z uwzględnieniem istniejącej infrastruktury opartej na Linksys WRT54GL i OvisLink 5450 AP pracujących na 2,4 GHz. Użytkownicy rekomendują Mikrotik jako sprzęt nadawczy ze względu na dużą liczbę opcji konfiguracji i elastyczność, choć konfiguracja może być skomplikowana. Alternatywnie polecany jest Tonze 6600, radio dwuzakresowe (2,4 i 5 GHz) z prostym menu, jednak ma ograniczenia w mocy i zasilaniu. Wskazano, że 5 GHz jest trudniejsze do stabilnego rozsyłania sygnału do wielu klientów i lepiej sprawdza się w łączach punkt-punkt (mostach). Zalecane jest stosowanie urządzeń takich jak Mikrotik, Nanostation (Osbridge 5G) lub Osbridge 5Gxi/5Xli/5Si, które oferują lepszą stabilność i możliwość rozbudowy. Tonze i podobne urządzenia są krytykowane za ograniczenia sprzętowe i brak skalowalności dla WISP. Autor podkreśla problem zatłoczenia pasma 2,4 GHz w mieście i potrzebę wdrożenia 5 GHz, aby uniknąć interferencji i zwiększyć pojemność sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA