logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział łącza internetowego - zarządzany dynamicznie

abek 06 Lis 2009 16:40 4117 6
  • #1 7223512
    abek
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam.
    Chciałbym podzielić łącze 10Mbps na max 30 komputerów drogą bezprzewodową. Max - tzn że nie 24h na dobę wszystkie są podłączone, dlatego przydałoby mi się zarządzanie dynamiczne. Czyli jeżeli aktualnie do AP loguje się 30 klientów to pasmo jest dzielone na tych 30, jeżeli aktualnie podłączonych jest 2 to pasmo dzieli się na 2. Jaki sprzęt - router może się w tym sprawdzić. Znalazłem pochlebne opinie o WRT54GL Linksysa i coś z APPro. Co byście polecili. Aha... potrzebuję 2 takich routerków które między sobą komunikowałyby się bezprzewodowo, mają pracować w budynku 2piętrowym. Myślałem o rozwiązaniu - dwa umieszczone na 1 piętrze obsługują parter (tam są tylko 2 komputery) i oba piętra.
    Dzięki za pomoc.
  • #2 7224658
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Hmm... Nie dziwię się, że nie ma tłumu odpowiedzi bo wymagania "niczego sobie".
    Na temat Linksysa nie będę się wypowiadał. Jeśli chodzi o coś z APPro - to 30 klientów i 10Mbps to może być ciężko na 1 AP. I do tego jeszcze w pełni dynamiczny podział to już raczej jakiś dobrze dopracowany router linuksowy byłby na miejscu. Samo APPro posiada podział w oparciu o HTB i można w Traffic Manager dla każdego usera przypisać po 10Mbps, a każdy dostanie tyle ile jest wolnego przy obcięciu dla pozostałych. Przy 30 aktywnych userach może nie wyrobić (używam APPro, ale max 10 sporadycznie do 15 więc nie mogę zapewnić, że podoła). Moim zdaniem to APPro warte jest próby biorąc pod uwagę stosunek cena/ możliwości. Problem komunikacji wzajemnej AP - tryb repeater lub wds. Stosowałem kiedyś takie rozwiązanie na APPro:
    internet -> kabel->ovislink radio w wds-> appro internet wds-> klienci po lan i wlan i działało.
    Można dać trzecie radio podłączone do bramy internetowej kabelkiem, a po radiu w wds zasilające w net dwa apeki z appro. Może się udać.
    link do demo: http://www.approsoftware.com/pl/demo.html
  • #3 7225898
    abek
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    dzięki za info, a jeżeli "dobrze dopracowany router linuxowy" to co mógłbyś polecić?
  • #4 7226548
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jeśli potzrebne gotowe rozwiązania to proszę przejrzeć Allegro: Allegro › Komputery › Komunikacja i łączność › Sprzęt sieciowy › Router › Inni producenci. Na allegro widziałem kiedyś rozwiązanie P. Sosnowskiego (jeśli nie pomyliłem nazwiska) na Mandriwie reklamowane przez autora jako typowo dynamiczny podział bez rezerwacji łącza. Osobiście stosowałem różne rozwiązania: Linuxrouter, Intrux FIQS i routerki oparte na Slackware i LMS, ale wszystko z ograniczeniem maksymalnego transferu dla użytkowników poniżej wydajności łącza i dlatego nie chcę niczego wprost sugerować. Ciekawą ofertę do sprawdzenia ma użytkownik allegro "Netsystem" lub tanie lustro do samodzielnej instalacji z LMS i nicescharperem -> Allegro › Komputery › Oprogramowanie › Systemy Linux › Slackware/Pozostałe lub Debian. O szczegóły najlepiej pytać autorów rozwiązań. Moim zdaniem każde rozwiązanie odpowiednio skonfigurowane powinno działać. Decyzję należy podjąć samemu.
  • #5 7226731
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Mikrotik z 2 wlanami i qos.
  • #6 7653699
    szajsiwo
    Poziom 2  
    Na postawione wymagania, raczej powinniście zapomnieć o Linksysach WRT54*. Sa poprostu za słabe i przy zadanych parametrach cpu będzie się obciążał na 100% i nie będzie działało to zadowalacjąco.

Z rozwiązań dobrych i tanich polecam PC Engines Alix - jest wiele różnych płyt z różną konfiguracją ilośći interfejsów eth i minipci na moduły wifi. Płyty są wydolne prądowo, można włożyć choćby 3 silne moduły radiowe (takie po 26-28dBm).

Oprogramowanie - najlepiej OpenWRT kamikaze, na dzień dzisiejszy 8.09.2. Nie róbcie podziału przepływność/liczba użytkowników bo to zwykły bezsens. Np. jedna osoba chce ściągać duże ilości danych, a 19 innych ma włączone GG, czyli biedak dostanie 500kbit/s a łącze będzie leżało odłogiem.

W openWRT są dostępne dobrze przygotowane skrypty QoS oparte o hfsc (opkg install qos-scripts), mogące kwalifikować ruch po wielu parametrach (L7 włączając). Zastosujcie to rozwiązanie a będziecie zadowoleni.

P.S. Inna tania platforma to Ubiquiti Routerstation PRO, tylko że w Polsce jeszcze słabo dostępna.
  • #7 8205102
    rpce
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ubiquiti Routerstation (Pro) z openwrt powinien sobie poradzić

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dynamicznego podziału łącza internetowego 10 Mbps na maksymalnie 30 komputerów bezprzewodowo, z automatycznym dostosowaniem pasma do liczby aktualnie podłączonych użytkowników. Wskazano, że popularny Linksys WRT54GL może być niewystarczający ze względu na ograniczenia sprzętowe i obciążenie CPU. Alternatywnie polecano urządzenia oparte na systemach Linux z zaawansowanym zarządzaniem ruchem (QoS), takie jak routery linuksowe, PC Engines Alix z OpenWRT (wersja Kamikaze 8.09.2) oraz Mikrotik z dwoma interfejsami WLAN i funkcją QoS. Wspomniano także o APPro z HTB i Traffic Managerem, choć przy 30 klientach może mieć problemy z wydajnością. Zalecane jest stosowanie skryptów QoS opartych na hfsc, które umożliwiają klasyfikację ruchu, np. na podstawie L7. Dla dwupiętrowego budynku sugerowano konfigurację dwóch routerów komunikujących się bezprzewodowo w trybie WDS lub repeater, z możliwością instalacji kilku modułów radiowych o wysokiej mocy (26-28 dBm). Wspomniano również o Ubiquiti RouterStation Pro z OpenWRT jako potencjalnym rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA