logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1999 - wymiana stacyjki lub wkładu, problemy z kluczykiem i immobilizerem

stopi 08 Lis 2008 00:30 31194 19
REKLAMA
  • #1 5713803
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Mam parę pytań odnośnie wymiany stacyjki bądź wkładu stacyjki. Generalnie stacyjka niedokładnie załapuje. Jak przekręcam kluczyk to nie zawsze słychać pełne "tyknięcie" i kontrolki nie zapalają się pełnym światłem (lekko migoczą) i mają problemy z gaśnięciem. Parę ruchów kluczykiem i już jest wszystko ok.

Chodzi o to czy:
    - wymieniać całą stacyjkę czy wystarczy wkład?

- jak to rozebrać (nigdy tego nie robiłem) i czy po wyjęciu nie będę miał cyrków a'la "nie można odpalić auta bo jest inna stacyjka i np. zadziałał immobilizer" itp.?

- czy jakbym wymieniał stacyjkę to trzeba ją jakoś "adoptować"? czy auto w ogóle odpali z "nieswoją" stacyjką?

- czy zużyty kluczyk może być przyczyną tego niezałapywania? kluczyk jest dosyć wyeksploatowany. dorabiać nowy?
  • REKLAMA
  • #2 5714158
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 515
    Musisz się upewnić czy część elektryczna tz.kostka jest ok. Sam kluczyk możesz dorobić i przełożyć transponder lub jeśli nie jest crypto -z klonować. Warunek-sprawna stacyjka. Jeżeli konieczna będzie wymiana stacyjki to nowe transpondery i zaprogramować/jak megamos mogą być te same/. Lub immo OF.
  • #3 5714544
    stopi
    Poziom 28  
    Zaraz zaraz.. to jest tam jeszcze transponder, tak? Czyli to jest to coś co odbiera sygnał radiowy z pilota?A jak się kurcze to programuje?

Czyli gdybym wymienił ot tak sobie żywcem całą stacyjkę, to generalnie nie będzie działała (czyli nie odpalę auta?) i trzeba ją przeprogramować, tak?

Dodano po 3 [minuty]:

Błąd.. przecież transponder to sam pilot :) Czyli jakbym np. kupił stacyjkę z kluczykiem-pilotem, to wystarczy, że wymieniam i wszystko ok? Jeśli natomiast będzie konieczna wymiana samej części elektrycznej (kostki) to nie potrzbuję nic przeprogramowywać?
  • #4 5714612
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Jeżeli wymienisz kostę - to nic nie musisz programować.A na 99% to właśnie jej wina :)

Gdybyś chciał przekładać stacyjkę, to zależy jakie masz klucz-jeżeli tzw. 'scyzoryki' to wystarczy jak przełożysz sobie groty - tak żebyś tą część z pilotami miał "starą" i wszystko powinno działać :)
    Pozdrawiam
  • #5 5714915
    stopi
    Poziom 28  
    No właśnie a propo's w ogóle wyrobienia zapasowego kluczyka to krzyknęli mi 220zł dziś (bo jest tam transponder i dlatego tyle to kosztuje). Właśnie tak myślę, czy sam grot nie można by dorobić. Kluczyk mam tzw. scyzoryk właśnie (zaginany i chowany grot).

Jeszcze kwestia: czy jak odłączę stacyjkę to nic się nie stanie? Tzn. chodzi o to, czy np. nie trzeba odłączać klemy akumulatora przed jej rozłączeniem itp. Wolę zapytać niż żeby potem jakieś cuda się zaczeły dziać.
  • #6 5716171
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Sam grot powinieneś dorobić bez problemu, a co do odłączenia kostki stacyjki to możesz bez odłączenia akumulatora (tylko pamiętaj żeby autko było "na luzie" + ręczny zaciągnięty) , o ile nie będziesz musiał zdjąć kierownicy żeby nie połamać wszystkich plastików... Nie pamiętam dokładnie jak to jest w tym Audi, więc musisz sam ocenić.
  • REKLAMA
  • #7 5717030
    stopi
    Poziom 28  
    Kurcze, za cholercie nie mogłem jej wyjąć dziś :/ Zeszła górna część osłony stacyjki, ale dolna ni w te ni we wte. Wychodzi na to, że trzeba chyba kierownice odkręcić. Tylko boję się (no i nie wiem jak ją ruszyć) bo jest w niej poduszka powietrzna.

To zdjęcie od strony drzwi kierowcy, trochę z dołu (widoczna wajcha to wajcha od kierunkowskazów, a "za" zdjęciem, po przeciwnej znajduje się wejście kluczyka):

Audi A3 1999 - wymiana stacyjki lub wkładu, problemy z kluczykiem i immobilizerem

Śrubki w p. 3 odkręciłem żeby rozłączyć część dolną plastikowej osłony od górnej. Chodzi o to, że w szczelinie p.2 (pomiędzy dolną osłoną stacyjki a kierownicą) są dziury na śrubki, i one chyba właśnie trzymają całą dolną część, ale żeby do nich się dostać trzeba odkręcić kierownicę niestety. I właśnie pytanie: jak ją odkręcić? Co trzymają śrubki w p. 1 (bo mam wrażenie, że nie kierownicę)? Czy na siłę zdejmować klakson? Mogę zarzucić zdjęcie kierownicy jakby co, ale nic poza klaksonem i kółkiem ze znaczkiem audi (pod którym pewnie jest poduszka) w niej nie ma...
  • #8 5717102
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    Śrubki w p1 trzymają poduszkę. Śrubki chyba torx nr 30 lub 35.
    Śrubki p2 odkręcisz jak pokręcisz kierownicą i uzyskasz do nich dostęp.
    Jak będziesz wyjmował poduchę to musisz odłączyć akumulator.
  • REKLAMA
  • #9 5717981
    stopi
    Poziom 28  
    No właśnie do śrubek nr 2 nie mogę podejść nawet kręcąc kierownicą. A jak wyjmę poduszkę to kierownicę odkręcę wtedy normalnie?
  • #10 5718102
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    Tak, odkręcisz. Uważaj tylko aby nie przestawić zwijacza od taśmy od poduchy, albo najpierw znajdź jak go ustawić
  • #11 5724121
    stopi
    Poziom 28  
    No i mam dziada! :) Odkręciłem obudowę. Udało się bez odkręcania kierownicy. Kostkę wyjąłem. Psiknąłem tymczasowo WD-40 , ale zamówiłem już nową, oryginalną. Na razie jest dobrze. Być może jakbym rozebrał kostkę to może i by się ją podreperowało, ale stwierdziłem, że jak mam za jakiś czas znowu się bawić z wymianą kostki to lepiej ją od razu wymienić.
  • #12 5725364
    justyna5551
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Kostki raczej nie naprawiaj moim zdaniem nie warto lepiej założyć nową i unikniesz kłopotów na przyszłość.
  • #13 11697468
    lukasz9501
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam ,odkopie temat ,bo mam podobny problem .tylko w czasie gdy daje na zapłon cyka raz mocno raz słabo i w rytmie cykania migają lekko kontrolki ,po kilku ruchach kluczem czasem normalnie działa .Czy to ta kostka ?
  • REKLAMA
  • #14 11702038
    stopi
    Poziom 28  
    Powiedz, czy odczuwasz luz w stacyjce? Jeśli tak, to raczej ten problem. Kostka nowa oryginalna to 30-40zł. U mnie kontrolki nie domagały czasami. Pomogło mi w zasadzie popisukanie WD40 i problem znikł. Nie musiałem wymieniać. Mam nową kostkę na zbyciu jakby co :) Patrz po numerach części. Na każdej części tego samochodu jest 9 znakowy numer.
  • #15 11704432
    lukasz9501
    Poziom 10  
    Dzięki ,już zrobilem ,rozberałem wypiąłem i popsikalem wd i jest Wporządku na razie .Zobaczymy jeśli nic nie bedzie się działo to nie wymienie;D Thx ;)
  • #16 11704539
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Pryskanie preparatem WD40 elektrycznej części stacyjki - kostki, nie jest dobrym pomysłem. Trzeba, jeśli już koniecznie chcecie ratować ten tani element, użyć środków dedykowanych do styków elektrycznych.
  • #17 11709575
    lukasz9501
    Poziom 10  
    Tak wiem ,tylko nie miałęm pod ręką nic takiego ,tylko wd ,a lepsze WD niż nic .Na razie śmiga więc okey .Pozdrawiam
  • #18 11710738
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Pawel wawa napisał:
    Pryskanie preparatem WD40 elektrycznej części stacyjki - kostki, nie jest dobrym pomysłem. Trzeba, jeśli już koniecznie chcecie ratować ten tani element, użyć środków dedykowanych do styków elektrycznych.
    to tyż pomoże jak umarłemu kadzidło ,a to kosztuje flaszke :D a ile uciechy że działa
  • #19 12196244
    gsekulski
    Poziom 16  
    Ocena: 213
    Powiedz jak rozebrałeś tą obudowe bez ściągania kierownicy? Mam podobny problem w swoim A3;/
  • #20 12203031
    lukasz9501
    Poziom 10  
    Więc tak gdy przekręcisz kierownice ukaże ci się na wprost ciebie dziurka na śrube (krzyżaka) musisz mieć długiego by się tam dostać i odkręcić ,tak samo z drugiej strony ,lekko obkręcić kierownice i dojdziesz .Trochę oleju i powoli ogarniesz .Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wymianą stacyjki lub wkładu stacyjki w Audi A3 z 1999 roku, w szczególności związanych z niedokładnym działaniem stacyjki, migotaniem kontrolek oraz problemami z immobilizerem. Wskazano, że najczęstszą przyczyną jest uszkodzona część elektryczna stacyjki, czyli tzw. kostka, której wymiana zwykle rozwiązuje problem bez konieczności programowania. W przypadku wymiany całej stacyjki z kluczykiem z transponderem (pilotem) konieczne jest jej zaprogramowanie, aby immobilizer pozwolił na uruchomienie auta. Przy kluczykach typu "scyzoryk" można wymienić sam grot, zachowując oryginalną część z transponderem, co pozwala uniknąć programowania. Dorabianie nowego kluczyka z transponderem jest kosztowne (około 220 zł). Przy demontażu stacyjki często konieczne jest zdjęcie dolnej osłony, co może wymagać odkręcenia kierownicy i poduszki powietrznej, przy czym odłączenie akumulatora jest zalecane przed demontażem poduszki. Do odkręcenia śrub używa się narzędzi Torx (nr 30 lub 35). Czasem można rozebrać obudowę stacyjki bez zdejmowania kierownicy, korzystając z dostępu przez otwory na śruby po obróceniu kierownicy. Do czyszczenia kostki stosowano preparat WD-40, jednak zalecane są środki dedykowane do styków elektrycznych. Wymiana kostki jest rekomendowana zamiast jej naprawy, aby uniknąć dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA