logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polećcie prosty program do cięcia filmów i tworzenia teledysków z muzyką

slodka22 11 Lis 2008 20:00 62290 18
REKLAMA
  • #1 5727409
    slodka22
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mam do was prośbę, możecie mi polecić jakiś nie skomplikowany program do cięcia filmów? Chciałabym zrobić krótki teledysk i nie wiem jak się za to zabrać :|
    Szukam programu w którym będę mogła zrobić skrót filmu w przyśpieszonym tempie w rytm podkładu muzycznego.
    Czy ktoś mi pomoże?
  • REKLAMA
  • #3 5727540
    michube
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    A ja polecam VirtualDub.
  • REKLAMA
  • #4 5727560
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Mnóstwo fajnych programików napisał kolega Pazera:
    http://www.pazera-software.pl/
    proste, a do tego polskie!
    na pewno znajdziesz tam kilka, które sie Tobie przydadzą.
  • REKLAMA
  • #6 5727689
    slodka22
    Poziom 13  
    Zapomniałam napisać że ten filmik który chcę przerobić ma rozszerzenie VOB, czy te programy w tym przypadku będą działać?
  • #8 5727703
    michube
    Poziom 17  
    VOB to tzw. kontener - zawiera dużo innych informacji oprócz samej ścieżki audio i video. Żeby móc go obrabiać najpierw trzeba wyekstrahować sam film.

PS. Widzę, że kolega lord_blaha wyprzedził mnie o minutę ;)
  • REKLAMA
  • #9 5727722
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Na stronce Pazery znajdziesz i do tego narzędzia. Sam korzystam z wielu, i działaja świetnie. No i są polskie......
  • #10 5727763
    michube
    Poziom 17  
    Z tego, co widzę, pan Pazera nie udostępnia niczego obsługującego pliki VOB.
  • #11 5728151
    slodka22
    Poziom 13  
    Tak więc szukam odpowiedniego programu do przekonwertowania filmu na avi. Znalazłam Media Coder...

Mam tylko wątpliwości czy uda mi się przekonwertować cały film ponieważ jest on podzielony na części a całość ma ponad 4 GB.

Zobaczcie:

Polećcie prosty program do cięcia filmów i tworzenia teledysków z muzyką

z tego co widzę to nie da się kopiować pojedynczych części, albo ja się nie znam... :|
  • Pomocny post
    #12 5728294
    michube
    Poziom 17  
    Próbujesz konwertować pliki żywcem wydarte z płyty DVD - nie tędy droga. Użyj jakiegoś ripera do zgrywania filmów z DVD. Od biedy, skoro i tak zamierzasz montować ten film, to przekonwertuj sobie każdy plik VOB z osobna, a później w montażu poskładasz wszystko z powrotem.

Może któyś z programików z http://www.softpedia.com/downloadTag/DVD2MPEG okaże się pomocny.
  • #13 5728435
    slodka22
    Poziom 13  
    Ech to chyba zbyt skomplikowane dla mnie, chyba muszę sobie odpuścić :cry:
  • #15 5728479
    slodka22
    Poziom 13  
    ok poprawione :)
  • Pomocny post
    #16 5728551
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Pliki VOB przekształca każy DVD ripper. Niezależnie czy są z płyty DVD, czy z pliku na dysku. Nie upieram sie przy programach Pazery, ale są tak proste, że nie trzeba mieć żadnej wiedzy do posługiwania się nimi (i są darmowe....!). A jak nie Pazera DVD ripper, to wystarczy wpisać w google "DVD ripper" i jest tego pełno - od najprostszych do najtrudniejszych... I w zasadzie każdy z nich może przekonwertowć pliki VOB na MPEG. A wtedy już bardzo łatwo jest je pociąć programem ( jak pisał Pieron) MPGcut. I to jest najprostsza metoda, wykonalna nawet dla osoby nie obeznanej z obróbką plików video. Programów firmy Ulead dla początkujących nie polecam - to prawdziwe kombajny, ale i wiedzy wymagaja sporej.
  • #17 5729709
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Jeśli posiadałabyś Program Nero Vision to w sumie nie potrzebujesz nic innego poza wiedza jak ten program obsługiwać, chociaż nie jest wcale skomplikowany w obsłudze. Potrafi bezpośrednio wczytać pliki wob, (Import bezpośrednio pliku VOB do programu - nie potrzebujesz żadnych konverterów) pozatym ma funkcje cięcia a wiec też wytniesz co trzeba, może łączyć filmy w całość, no i ostatecznie można utworzyć menu i nagrać gotowy film na DVD. Zobacz tu ostatni post : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1119174.html podobny temat. Jest więcej profesionalnych (płatnych) programów np. Pinacle Studio, Ulead Video Studio itp. (wystarczy podac w google DVD STUDIO) które są do kompleksowej obróbki Video, ale nie tak proste w obsłudze jak Nero Vision i nie wszystkie posiadają import plików VOB.

Na marginesie: Tu jest poruszony temat bezpośredniej obróbki VOB. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1129734.html
  • #18 5734504
    slodka22
    Poziom 13  
    Koledzy mam jeszcze jedno pytanie - jeżeli przekonwertuję plik z VOB na AVI to straci on na jakości?
  • #19 9838394
    xvip60
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No niestety może trochę stracić...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano prostego programu do cięcia filmów i tworzenia teledysków z muzyką, zwłaszcza do plików w formacie VOB. Zaproponowano narzędzia takie jak MPEG Cut, VirtualDub oraz programy autorstwa Pazery, które są proste i dostępne w języku polskim. Zwrócono uwagę, że pliki VOB to kontenery wymagające ekstrakcji lub konwersji do formatu AVI przed edycją. Rekomendowano użycie konwerterów online (np. media-convert.com) lub programów typu DVD ripper do zgrywania i konwersji plików VOB na MPEG lub AVI. Wskazano, że program Windows Movie Maker jest dostępny bez instalacji i nadaje się do prostych zadań. Wskazano również na Nero Vision, który potrafi bezpośrednio importować pliki VOB, umożliwia cięcie, łączenie i tworzenie menu DVD, będąc stosunkowo prostym w obsłudze. Wspomniano także o bardziej zaawansowanych, płatnych programach do kompleksowej obróbki video, takich jak Pinnacle Studio i Ulead Video Studio, które jednak są trudniejsze w obsłudze. Podkreślono, że konwersja z VOB do AVI może wiązać się z utratą jakości. Zalecano unikanie bezpośredniego kopiowania plików VOB z DVD bez użycia ripera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA