logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak edytować i łączyć pliki VOB z DVD bez utraty jakości?

Jake1 24 Kwi 2007 21:53 20746 17
REKLAMA
  • #1 3818452
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Mam nastepujacy problem, mam na dysku film zgrany z DVD czyli katalgo Video_ts z cala zawartoscia, i teraz chce wyciete sceny (u mnie plik nazywa sie VTS_02_1.VOB) powkladac z powrotem do wlasciwego filmu (pliki od VTS_01_0.VOB do VTS_01_6.VOB) Potrzebuje programu zeby pociac film i dodatki na kawalki a potem posklejac w calosc bez utraty jakosci. Opis i porady bardzo mile widziane. Z gory dzieki.

pozdrawiam
    Jake
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3819730
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    dvdshrink powinien sobie z tym poradzic
    najpierw zrob z tych plików ISO potem otworz obraz dvdshrinkiem i poustawiaj sobie wszystko jest banalne w obsłudze...i powinno zadziałac...

ewentualnie mozesz pobawic sie prgramem
    Adobe - Premiere Pro CS3
  • #3 3820418
    Jake1
    Poziom 18  
    DvD Shrink sie zupelnie nie nadaje, mozna w nim tylko dzielic w dodatku tylko z dokladnosci do sekundy a jak chce wkleic kawalki tak zeby nie bylo widac przeskoku... Plik ISO mam zrobiony z niego jest wszystko wypakowane ale na iso nie mozna robic niczego konkretnego w gre wchodzi tylko edycja poszcegolnych vob i ifo :/ Dzieki za Adobe - Premiere Pro CS3 jego sprawdze Adobe zawsze robil dobre programy (i drogie :] )
  • REKLAMA
  • #4 3820718
    jacekmarus
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Aby moc edytowac ten film, pliki .vob musisz najpierw przekonwertowac na .mpg lub avi. do tego najlepszy jest program gordianknot. jest pelno darmowych programikow do konwertowania. Wpisz w google vob to avi.
    pozdrawiam
  • #5 3820918
    Jake1
    Poziom 18  
    jacekmarus: Wybacz, ale nie rozumiesz mojego problemu, wiem ze vob mozna skonwertowac na avi ale to nie ma sensu, potem znowu konwertowac na vob? No i na pewno straci to na jakosci, wiem ze mozna voby i ifo edytowac tylko liczylem ze ktos wie dokladnie...
  • Pomocny post
    #6 3820965
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    to jescze taka wskazówka..wynalazłem:
    do cięcia VOB'ów użyj vStrip, a łączenie VobMerge

VOB merge
    http://www.digital-digest.com/dvd/downloads/showsoftware_vobmerge_108.html
  • #7 3821130
    Jake1
    Poziom 18  
    Ok, super o to mi chodziło, teraz jeszce jakies wskazowki, edycja ifo byla by konieczna? Film jest w 6 vobach z czego 5 pierwszych ma rowno 1Gb mozna to zwiekszyc bez zadnych problemow? (czy trzeba scalis voby i po dolozneiu fragmentow podzielic po 1GB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3822532
    jacekmarus
    Poziom 17  
    ..ale przeciez jak posklejasz pozniej te kawalki i nagrasz film na plyte to na zwyklym odtwarzaczu dvd ci nie pojdzie, no chyba ze z tym programikiem vobMerge, bo tego nie probowalem. ale jak chcesz naprawde dobrze zmontowac film to radze go sobie przekonwertowac i poozniej pinacle studio i jestes normalnie drugi wajda.
    ale jesli chodzi ci tylko o samo polaczenie tych kawalkow to faktycznie nie ma sensu tego konwertowac.
    Konwertowanie na dvd i pozniej z powrotem na vob po montarzu wcale nie oznacza utraty jakosci. Ja do konwertowania z vob->mpg stosuje xilisoft dvd ripper (polecam) a pozniej taki filmik montuje w pinacle.
  • #9 3822568
    Jake1
    Poziom 18  
    A niby dla czego nie bedzie dzialac? Wystarczy edytowac oprocz vob pliki informacji ifo, jestem przeciwnikiem konwersji stratnej, na koncu z powrotem poskladam wszystko do klaalgou Video_TS.
  • Pomocny post
    #10 3822585
    jacekmarus
    Poziom 17  
    no to sproboj sobie nagrac te katalog video_ts na plytke dvd i zobaczysz czy bedzie ci dziala. a konwersja nie zawsze musi byc stratna.
    jak chcesz edytowac pliki ifo??
  • REKLAMA
  • #11 3822846
    Jake1
    Poziom 18  
    Jacekmarus: Nie bede poprostu nagrywac tego na plytke, logiczne ze bezposrednio nie zadziala. Pliki ifo mozna edytowac chocby programem "Ifoedit" albo innymi.
  • Pomocny post
    #12 3823137
    jacekmarus
    Poziom 17  
    ..a to chyba ze tak:):):)
  • Pomocny post
    #13 3825151
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Najlepiej pliki VOB po edycji (cięcie, dodawanie, itp.) połączyć w jeden plik i programem VOB2MPG zamienić na plik MPG. Proponuję takie rozwiązanie, ponieważ większość programów do authoringu z plikami VOB zachowuje się dziwnie, np. każdy dodany plik VOB traktuje jako osobny titleset. Można też dodać gotowego scalonego VOB-a, ale część programów do authoringu przyjmuje tylko mpg-i lub nawet tylko elementarne strumienie.

Z darmowych aplikacji do authoringu polecam DVDAuthorGUI. Ładując plik MPG stworzy on zestaw plików odpowiadających strukturze DVD, więc będą gotowe do nagrania na płycie. Możesz nawet zerknąć do mojego artykułu: Podstawy authoringu w DVDAuthor GUI.
  • Pomocny post
    #14 3825480
    fis
    Poziom 20  
    Pliki VOB - z tego co wiem - powstają zazwyczaj z plików MPEG2 na potrzeby odpowiedniej kompilacji DVD, i tylko z właściwymi plikami IFO tworzą dobrze działającą płytę DVD. Toteż edycja na VOB'ach nie jest najlepszym pomysłem.
    Proponuję konwersję do np. AVI (bez kompresji) lub MPEG2, potem edycja materiału, a następnie do DVD (VOB.IFO.BUP) w jkimś AUTHORze.
  • Pomocny post
    #15 3827403
    tolkien1980
    Poziom 18  
    fis napisał:
    Pliki VOB - z tego co wiem - powstają zazwyczaj z plików MPEG2 na potrzeby odpowiedniej kompilacji DVD, i tylko z właściwymi plikami IFO tworzą dobrze działającą płytę DVD. Toteż edycja na VOB'ach nie jest najlepszym pomysłem.

Zgadzam się w kwestii, że pliki VOB działają z właściwymi plikami IFO. Ale nikt nie każe edytować VOB-ów i używać ich z wcześniejszymi plikami IFO. :!:

fis napisał:
    Proponuję konwersję do np. AVI (bez kompresji)...

Konwersja do AVI, nawet bezstratnego, nie ma sensu, ponieważ materiał później będzie trzeba poddać kompresji do formatu MPG. Niepotrzebna strata jakości.

fis napisał:
    ...lub MPEG2

O tym właśnie mówiłem wcześniej. Można to zrobić programem VOB2MPG - konwersja bezstratna. W tym też formacie można materiał edytować. Oczywiście edytować można VOB-y, a na koniec dopiero przekonwertować na MPG.

fis napisał:
    następnie do DVD (VOB.IFO.BUP) w jkimś AUTHORze.

O tym również wspomniałem wcześniej.

P.S. Pamiętać należy jeszcze, że materiał poddawany edycji musi mieć te same parametry. Szczególnie format audio, gdyż wideo z reguły ma jednakową rozdzielczość odpowiadającą standardowi DVD.
  • #16 3830034
    Jake1
    Poziom 18  
    Hmm, widze ze w mpeg jest latwiej ale mnie nadal nie zadowala ten format bo jak potem dodac do zedytowanego filmu menu i dodatki?
  • Pomocny post
    #17 3830991
    fis
    Poziom 20  
    Materiał w MPEG2 załaduj do jakiegos programu do authoringu np. "TMPGEnc DVD AUTHOR". Tam podzielisz go sobie na rozdziały i zrobisz przyzwoite menu.
    Powodzenia!
  • Pomocny post
    #18 3831186
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o dodatki na płycie DVD to jako program do authoringu i tworzenia menu polecę DVDLab PRO. Posiada dosyć spore możliwości i właściwie nie potrzebuje zmieniać VOB-ów na MPG. Z resztą zobacz TUTAJ i TUTAJ.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy edycji i łączenia plików VOB z katalogu VIDEO_TS z DVD bez utraty jakości. Podkreślono, że konwersja VOB do AVI lub innych formatów stratnych jest niepożądana, gdyż powoduje pogorszenie jakości. Zalecane jest użycie narzędzi do bezstratnego cięcia i łączenia VOB, takich jak vStrip (do cięcia) i VobMerge (do scalania). Po scaleniu plików VOB warto przekonwertować je do formatu MPG za pomocą VOB2MPG, co ułatwia dalszą edycję i authoring. Do edycji plików IFO, które są niezbędne do prawidłowego działania DVD, można użyć programu IfoEdit. W kwestii tworzenia menu i dodatków polecane są programy do authoringu, takie jak DVDAuthorGUI, TMPGEnc DVD Author oraz DVDLab PRO, które umożliwiają podział na rozdziały i tworzenie menu bez konieczności konwersji VOB na MPG. Wskazano, że bezpośrednie łączenie i edycja VOB bez odpowiedniej modyfikacji plików IFO może skutkować problemami z odtwarzaniem na standardowych odtwarzaczach DVD. Konwersja do MPG i użycie dedykowanych narzędzi authoringowych zapewnia kompatybilność i zachowanie jakości materiału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA