logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - Drukarka nie działa mimo wymiany zasilacza, co sprawdzić?

mateuszsz 12 Lis 2008 15:43 2620 9
REKLAMA
  • #1 5730067
    mateuszsz
    Poziom 11  
    Witam!

Dostałem ostatnio za darmo uszkodzoną drukarkę HP LJ 1100. Drukarka martwa, po podłączeniu zasilania nic sie nie dzieje, nic sie nie świeci. Po rozebraniu uszkodzony okazal sie zasilacz. Jako że był lekko zjarany kupiłem na allegro nowy. Po podłączeniu wszystkiego nadal nic, drukarka martwa na nowym zasilaczu.
    Jakieś sugestie lub podpowiedzi co do tego? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam mateuszsz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5730314
    mateuszsz
    Poziom 11  
    FU101 (obok wyłącznika) sprawdzony, sprawny. Więcej bezpieczników nie znalazlem.
  • REKLAMA
  • #4 5730512
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Sprawdzałeś czy z zasilacza wychodzi napięcie :?: Może niedokładnie wpiąłeś kable od innych podzespołów.
  • #5 5730568
    mateuszsz
    Poziom 11  
    Nic nie mierzyłem. Niestety nie ma ani grama schematu. Nie wiem co i gdzie ma wychodzic... Podzespoły raczej poprawnie podłączone.
  • #6 5762067
    dante85
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Te drukarki maja taka małą wadę, choć rzadko się objawia. Tzn. w zasilaczu jest układ scalony STR-Z2756 (taki z przykręconym małym radiatorem z napisem CAUTION), który potrafi z niewiadomych przyczyn paść. Prawdopodobnie kupiłeś płytę elektroniki już z uszkodzonym układem. Można go samemu wymienić, w sklepach kosztuje ok 30-40zł, choć jest ciężko dostępny.

Pozdrawiam
  • #7 5762210
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Mam taką płytę. Mogę odsprzedać. Jeśli będziesz zainteresowany to pisz na PW.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 5777121
    mateuszsz
    Poziom 11  
    Po przemierzeniu obu płyt okazał sie uszkodzony własnie ten STR-Z2756. Wchodzi do niego ok. 315 V (troche duzo ale zaraz przed nim jest kondenstator na 400 V wiec chyba ok) a nie wychodzi nic. Ma ktos moze taki ukladzik na zbyciu? Najlepiej w okolicach Rybnika.
  • REKLAMA
  • #9 5777251
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    A układzik ma 3 nóżki ?... Nie. Więc istnieje 50% prawdopodobieństwo, że jest uszkodzony/sprawny. Pozostałe 50% to możliwe uszkodzenie elementów nim sterujących. Moja rada - lepiej kup sprawną płytę od kolegi endriuf, niż samemu rozgrzebać płytę, popaść w koszta i być niepewnym czy drukarka za minut kilka nie padnie w głośnym hukiem. A tak - wyjmujesz tę płytę ( potem możesz w niej grzebać do woli i naprawioną sprzedać ), wkładasz sprawną , skręcasz, myjesz rączki i koniec !

Pzdr.
  • #10 12176086
    ovip
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam uszkodzoną płytę główna w takiej drukarce. Wiele elementów zalanych przez kondensatory i oczywiście uszkodzony układ STR-Z2756 (ukruszony). Szukam schematu tejże płyty głównej. Czy ktoś jest w stanie pomóc ? W service manualu nie ma dokładnego schematu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1100 nie uruchamia się mimo wymiany zasilacza na nowy. Sprawdzono bezpiecznik FU101, który jest sprawny. Brak schematu utrudnia pomiary napięć na zasilaczu, jednak podzespoły wydają się poprawnie podłączone. W zasilaczu znajduje się układ scalony STR-Z2756, który często ulega uszkodzeniu i może być przyczyną braku działania drukarki. Układ ten ma trzy nóżki i jest montowany na małym radiatorze. Po pomiarach stwierdzono, że do układu dochodzi napięcie około 315 V, ale nie ma napięcia wyjściowego, co potwierdza jego uszkodzenie. Zaleca się wymianę całej płyty zasilacza na sprawną, gdyż samodzielna naprawa może być kosztowna i niepewna. Poszukiwany jest również schemat płyty głównej, gdyż w oficjalnym serwisowym manualu nie ma szczegółowego schematu elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA