logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1005 - silnik nie działa, podejrzenie kontrolera silnika krokowego

Kudzu 09 Gru 2006 15:27 2336 6
  • #1 3312172
    Kudzu
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Sprawa co najmniej dziwna - przestała kręcić silnikiem. Był taki moment, że po wyciągnięciu elektroniki i ponownym złożeniu (taki trik;)) chwilę pracowała. Niestety znów przestała. Mam wrażenie, że to wina kontrolera silnika krokowego (kostka Panasonica chyba), ale to tylko przypuszczenia.

Miał ktoś podobny problem?

Heh... Zakupiłem "niesprawdzoną" LJ1000 w nadziei, że przełożę elektronikę do tej 1005, ale okazało się (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu), że płyty się różnią!!
    Z jednej strony na szczęście, bo do obu są takie same kasety a mam nówkę oryginał. Z drugiej strony wielki niefart, bo okazało się, że do LJ1000 jest jakiś nietypowy kabel!! W niewiedzy zakupiłem 2xDB25 M/M ale drukarka wariuje przy nim.

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym wszystkim zrobić? Głównie chodzi o to, że szkoda mi kasety...
  • #2 3315320
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Mam HP5L i kiedyś przestałą ciągnąć kartki. Rozkręciłem, wyczyściłem i po ponownym złożeniu drukarka nie kręciła. Ja sam niczego nie ruszałem - w sensie naprawiać czy regulować tylko samo odkurzenie. Trochę załamany byłem bo tyle co kupiłem nowy toner. Po jakimś czasie zajrzałem ponownie do niej i okazało się, że przy rolkach jest kawałek plastki który się przesuwa jak kartka wychodzi. Ten kawałek plastiku przesłaniał "fotokomórkę". To właśnie było, w moim przypadku, powodem takiego niedziałania. Sugeruję sprawdzić wszelkiego rodzaju czujniki.

--
    pozdrawiam

PS
    Nie wiem na jakim porcie jest ta drukarka ale jeśli na centronicsie to przestaw na SPP (normal) i poróbuj.
  • #3 3317259
    Kudzu
    Poziom 14  
    Niestety to chyba nie kwestia kawałka papieru czy zacięcia mechanizmu:/ Wyjąłem całą płytę, wykręciłem silnik i tak na sucho włączyłem - odzywa się tylko laser - trochę wyje. Poza tym myślę, że jakoś by to sygnalizowała, a ona po włączeniu świeci na zielono w pełnej gotowości. Dopiero po zleceniu drukowania orientuje się, że coś jej nie gra. Tylko to dość dziwne, bo kiedyś meldowała brak papieru (normalne skoro nie kręciła silnikiem) a teraz nie widzi kasety. Ta sama kaseta drukuje strony testowe na innej więc jest ok. Chyba drukarka jest już na części...
  • #4 3333740
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Jak nie widzi kasety to sprawdź czy jest podawana masa na kartridż. Jeśli nie ma tej masy to drukarka nie ruszy - bo nie wykrywa kartridża. Najczęstszą przyczyną jest brak/zablokowanie sprężyny na bolcu podającym masę - w środku białego kółka po lewej stronie patrząc od przodu. Pozdrawiam.
  • #5 3337837
    Kudzu
    Poziom 14  
    To nie wina kartridża. Mam też model 1000 i on zaraz po włączeniu kręci testowo silnikiem, nawet bez kasety i nawet bez tego interfejsu z portem LPT. A 1005 odpala laser, ale silnikiem ani drgnie.

A jednak coś w kasecie siedzi. Bo zastanowiło mnie, dlaczego w ogóle nie reaguje na przycisk testu. Sprawdziłem na sprawnej lj1000 i ona też nie reaguje jeśli nie ma kasety, czyli lj1005 nie widzi kasety. Ale sprężynkę sprawdziłem i działa. Ale do kasety dochodzą jeszcze 2 przewody - jakie na nich ma być napięcie? Wogóle ma ktoś jakiś schemat charakterystycznych punktów, w których można coś pomierzyć i zdiagnozować cokolwiek?

Ale kaseta wciąż nie rozwiązuje problemu z niekręcącym się po włączeniu zasilania silnikiem. A może zasilanie padło? Może, jeśli zasilacz podaje kilka napięć, to któreś z nich?
  • #6 3338435
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    1) Napięcie podawane na kartridż to 800V do 1200V.
    2) Jak nie kręci to sprawdź oscyloskopem czy wogóle motor jest sterowany - jak nie to lezy driver motoru lub układ sterujący driverem lub walnięty jest sam motor. Zdażalo mi się to w LJ 2200 i 2300.
    Pozdrawiam.
  • #7 3582945
    Kudzu
    Poziom 14  
    Sterowanie driverem silnika padło:/ Nie ma co - idzie na złom.

Dzięki za pomoc! Topik do zamknięcia:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP LaserJet 1005, której silnik krokowy przestał działać. Po wyjęciu i ponownym zamontowaniu elektroniki silnik chwilowo pracował, jednak problem powrócił. Podejrzenie padło na uszkodzony kontroler silnika krokowego (prawdopodobnie układ Panasonica). Próba użycia elektroniki z modelu HP LaserJet 1000 nie powiodła się ze względu na różnice w płytach głównych oraz nietypowy kabel interfejsu. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie czujników, masy podawanej na kasetę, sprężyny podającej masę oraz napięć na przewodach kasety (800-1200 V). Testy wykazały, że drukarka 1005 nie wykrywa kasety i nie uruchamia silnika, mimo że laser działa i świeci na zielono. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie sterownika silnika krokowego, co uniemożliwia dalszą naprawę i skłania do złomowania urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA