logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kina domowego 5.1 do 2200zł z HDMI i Divx, współpraca z Sony KDL-40D3500

Matius_guitar 14 Lis 2008 18:30 1791 11
REKLAMA
  • #1 5738477
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Chciałbym kupić kino domowe najlepiej 5.1 (konieczny subwoofer). Najlepiej jakby współgrało z telewizorem LCD: Sony KDL-40D3500.
    Konieczne wejście HDMI (fajnie jakby było ich więcej niż 1).
    Bardzo ważne jest dla mnie odtwarzanie formatów Divx, jak również odczytywanie polskich znaków. Kino domowe będzie wykorzystywane do oglądania filmów w jakości HD...dlatego dobrze jakby miało soczysty dźwięk. No i mile byłyby widziane bezprzewodowe tylne głośniki.
    Bardzo napaliłem się na ten model... http://www.ceneo.pl/1577292 (czy moc jest wystarczająca?) niestety nie jestem zorientowany w kinach domowych i nie wiem czy ten sprzęt jest godny polecenia.
    Dlatego bardzo proszę o skomentowanie powyższej propozycji i dodanie swoich. Co teraz na rynku jest godne uwagi?
  • REKLAMA
  • #2 5739673
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Nie kupuj zintegrowanego zestawu z plastikowymi głośniczkami. To zabawki.
  • REKLAMA
  • #4 5740136
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Pablo1964 napisał:
    Nie kupuj zintegrowanego zestawu z plastikowymi głośniczkami. To zabawki.

Hmm...czyli rozumiem, że polecasz kolumny drewniane???
    Ja słyszałem, że w przypadku drewnianych kolumn w Soniaku to dają one niekoniecznie przyjemny dla ucha, metaliczny dźwięk.
    A co konkretnie byś polecił?

Dodano po 4 [minuty]:

custome napisał:
    ja też szukam i narazie upatrzyłem coś takiego

http://www.ceneo.pl/1247190

Też się nad tym zastanawiałem, tylko:
    1) Do tego Denonka są kolumny Kody...czy one cieszę się dobrą opinią?
    2) Sub ma 75 wat. Nie za mało?
    3) Jak z polskimi znakami?

Dodano po 2 [minuty]:

A jak wypada ten Denon w porównaniu do tego Soniaczka?
    Ma lepszą jakoś dźwięku? Co byście wybrali?
  • #5 5740788
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Też odradzam zestawy zintegrowane, grają nieco lepiej od zestawów komputerowych. Ten Sony realnie będzie miał 5x20 + 30W, podane 1000W to moc łączna pmpo, którą może osiągnąć w ułamku sekundy, więc się tym nie sugeruj. Ciężko za 2200zł kupić dobry amplituner i zestaw 5+1. Proponuję przejrzeć ofertę firm: H/K, Onkyo, Yamaha, Denon, Marantz - modele z przedziału ok 1600zł są już w miarę sensowne. Minimalna kwota na 5+1 to kolejne 1600-1800zł

Dodano po 3 [minuty]:

ps Podany zestaw przez Custome w filmach jeszcze się sprawdzi, niestety w muzyce będzie duży niedosyt.
  • REKLAMA
  • #6 5751343
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Heh...już naprawdę nie wiem co mam wybrać...a co myślicie o takim sprzęcie?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1142140.html#5740788

Cena troszeczkę większa niż pisałem, ale warto w to zainwestować? Co prawda bez subwofera, ale to zawsze przecież można dokupić.

Dodano po 15 [minuty]:

http://www.ceneo.pl/1115567

A no i jeszcze takiego Denonka znalazłem...
  • #7 5751941
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Coś pochrzaniłeś z pierwszym linkiem! Podobny zestaw możesz posłuchać w Mix Electronics, ma inny amplituner - niższy model AVR-1306, kolumny te same. Może przypadnie Ci do gustu. Osobiście mam wzmacniacz Denona. Na początku nie podobało mi się jak gra - mało basu, ale zrozumiałem, że za bardzo porównuję go do WS503. Za to Denon ma bardzo ładny środek i czystą górę. Z subwooferem będzie dobrze.
  • #8 5753670
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Ajj...faktycznie pomyłka jakaś. O tego linka mi chodziło:
    http://www.ceneo.pl/1712378

Czyli ten Denon powinien dać sobie radę?
    Słyszałem, że cieszy się dosyć dobrą opinią, nawet przypadł mi do gustu. Tylko mam takie pytanko...tej jeden głośnik to jest jakby podwójny? Chodzi mi o to, czy ma to jakieś znaczenie na brzmienie? Czy lepiej kupić po prostu 2 oddzielne tylne satelity? No i jak z polską czcionką? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 5753798
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Elektronika Onkyo jest całkiem znośna. Onkyo 506 z Quadralami Quantas 500/700 można posłuchać w Saturnie, mają niemal w stałej sprzedaży.
  • #10 5753912
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Ale z tych dwóch modeli, to co byś osobiście wybrał?
    Bo zapewne kupię któryś z tych dwóch i jakoś bardziej skłaniam się ku Denonkowi (chyba zewnętrznie bardziej mi się podoba).
  • #11 5753987
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Przede wszystkim wybrałbym się do sklepu na odsłuch. Nagraj na CD 5 utworów, które znasz na pamięć (każdy szczegół w nim) i przesłuchaj na kilku konfiguracjach i zdecyduj.
  • #12 5754033
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    No racja, racja...a gdzie najlepiej pojechać ( tak żeby było trochę sprzętu do posłuchania)? Saturn?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest kino domowe 5.1 z subwooferem, kompatybilne z telewizorem Sony KDL-40D3500, posiadające co najmniej jedno wejście HDMI oraz obsługę formatów Divx z polskimi znakami. W dyskusji odradzane są zintegrowane zestawy z plastikowymi głośnikami ze względu na słabą jakość dźwięku i niską moc rzeczywistą, mimo deklarowanej wysokiej mocy PMPO. Zalecane jest rozważenie amplitunerów i zestawów kolumn renomowanych marek takich jak Denon, Onkyo, Yamaha, Marantz czy Harman/Kardon, które w przedziale cenowym około 1600-2200 zł oferują lepszą jakość dźwięku i moc. Wskazano na modele Denon AVR-1306 oraz zestawy z kolumnami Koda, które mają dobre opinie, choć subwoofer o mocy 75 W może być niewystarczający dla niektórych użytkowników. Poruszono kwestię jakości dźwięku kolumn drewnianych, które mogą mieć metaliczny charakter, oraz znaczenia konfiguracji głośników tylnych (podwójny głośnik vs. dwa oddzielne satelity). Rekomendowane jest odsłuchanie sprzętu w sklepach takich jak Saturn czy Mix Electronics, aby wybrać optymalną konfigurację. Warto również zwrócić uwagę na obsługę polskich znaków w odtwarzaniu Divx oraz preferencję dla bezprzewodowych głośników tylnych, choć nie wszystkie zestawy je oferują.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA