logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kina domowego 5.1 czy 7.1 do muzyki, filmów i gier za 2,5 tys. zł

Ziemniakk 19 Sty 2009 18:54 5036 16
REKLAMA
  • #1 6023404
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam chce kupic kino domowe, wraz z glosnikami. Zastanawiam sie czy stereo czy 5,1 czy 7,1. W wiekszosci bedzie sluchana muzyka ale rowniez beda ogladane filmy, i granie na xboxie 360 i ps3.
    Chce wiec dvd, nie wiem czy odtwarzacz blu ray.
    Chce zeby to odtwarzalo filmy w formatach z komputera.
    Mysle Tu o czyms pod full hd.
    Rowniez satelitka bedzie ogladana.
    Bedzie to podpiete pod Tv 42 cale full hd prawdopodobnie lcd plazma raczej nie malo kasy.Na sam Tv mam okolo 3 tys. Ale napisalem o Tym inny temat.
    Razem na wszystko okolo 5 tys.
    Wiec jakie kino albo skladaka byscie radzili.
  • REKLAMA
  • #3 6026936
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    Ja to przeczytalem. Ale mimo wszystko mam watpliwosci. Wiec raczej prosilbym, o wasze zdanie.
    Ps.Opisalem moje wymagania i przeznaczenie.
  • REKLAMA
  • #4 6053053
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Pozwolę się podłączyć pod temat. Zastanawiam się nad: Harman Kardon AVR 155, Denon AVR-1909 ( Denon AVR-1509), Yamaha RX-V 663
    Pod amplitunerem będą grały Siesty Tonsila. Na razie tylko fronty, z czasem pewnie satelity. Co byście polecili?
  • #5 6054668
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Jeżeli "z czasem pewnie" a nie na pewno, zdecydowanie polecam wzmacniacz lub amplituner stereofoniczny. Ze względu na to o czym pisałem w artykule, do którego link podałem wcześniej.
  • #6 6055553
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    ok rozumiem. To co ze stereofonicznych byś polecał tak do max 2000 PLN? Zależy mi jednak na wejściach (super by było co najmniej 2) i wyjściach HDMI ponieważ grało to będzie głównie pod jakimś LCD (na razie jest 37'' samsung w salonie ale u mnie w pokoju na pewno też jakiś się znajdzie) i satelitą HD a reszta mediów (muzyka filmy DVD, DivX, BlueRay i co jeszcze mi przyjdzie do głowy) z laptopa który ma HDMI i nim mi najłatwiej i z najmniejszymi stratami puścić obraz i dźwięk (max 7.1).
    Z tym, że właśnie nie znalazłem HDMI w stereofonicznych amplitunerach a w laptopie mam poza tym tylko zwykłego jacka do audio oraz s-video i zwykłe wyjście monitorowe do obrazu...
  • #7 6077250
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Teraz troche sie to pozmienialo. Troche trzeba ograniczyc koszty ale to nie najwazniejsze.
    Chce kino domowe lub Dvd i głosniki kupione osobno.
    Na razie mysle nad
    http://allegro.pl/item534187773_wyprzedaz_glosniki_genius_sw_hf_5_1_6000_200w.html
    i do tego
    http://allegro.pl/item537510953_dvd_ferguson_d_880_rewelacja_wysylka_0zl.html
    Dlaczego zmienilem zdanie wogole gdyz doszedlem do wniosku ze nie mam tak wiele miejsca w pokoju. I glosniki nie moga byc duze. Raczej mniejsze. Pokoj jest kwadratem o wymiarach nie wiem na oko 6 na 6. Na razie wybilem sobie z glowy kupno Tv i Xboxa.
    Zaznaczam ze na kinie domowym bedzie rowniez sluchana muzyka.
    Wiec co mozecie zaproponowac.Co do pieniedzy okolo 1000 zl mam moze i wiecej ale pytanie zasadnicze po co wydawac duzo kasy, jak nie ma po co najlepiej normalne rzeczy po co cos innego.
  • REKLAMA
  • #8 6077566
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Wielki pułap cenowy, ale zbyt nisko upadłeś :)
    To zastanów się nad dokładnym przeznaczeniem i kwotą jaka na 100% będziesz dysponował. Co do 7.1 to uważam, że skoro na razie nie nagrywają w 7.1 to po co płacić więcej. Ja proponowałbym zwykłe DVD (100-200zł), jakiś amplituner stereo i do tego dwie kolumny - na muzykę w sam raz, film też poogląda.
  • REKLAMA
  • #9 6077736
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    No to tak przedewszystkim.
    Muzyka
    Film

Co do Dvd teraz mam takie stare kupione na poczatku ktore nie czyta napisow.Wiec dlatego chce kupic nowe.

Nie wiem. Prosze mi doradzic sensnowne minimum. Zeby sprzet byl w miare dobry ale nie jakis super drogi. Dla mnie nie ma problemu finansowego. Ale nie chce przeplacac. Powiedzmy 1000-1500 zl da sie coz z tego zmontowac ?
  • #10 6078052
    Dani66
    Poziom 30  
    Zawsze "coś" się da zmontować. Moje propozycje:
    Amplituner: Yamaha RX-V363 (aby w przyszłości stworzyć kino domowe), Denon DRA-585RD (dobre stereo), Denon DRA-935r (również dobre stereo) lub coś z serii AVR np. AVR-1306, AVR-1404, AVR-1602, AVR-1801, AVR-1804 lub AVR-1907.
    Kolumny: Tonsil Fenix Front (aby w przyszłości stworzyć zestaw 5.1) lub Tonsil Maestro II 180 (wtedy będzie można dokupić satelity, ale z innego zestawu).
    DVD: Denon DVD-3000 (pasujący wyglądem do serii DRA-xxx), Denon DVD-900 (pasujący do serii AVR-xxx), Wiwa 280U lub Wiwa HD-238U.
    Myslę, że taki sprzęt można nazwać "w miarę dobry, ale nie drogi" :)
  • #11 6078116
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    Super dziekuje bardzo. I kolejne pytanie czysto przyszlosciowe. Wydaje mi sie ze do tego sprzetu gdybym kupil Yamaha RX-V363 moglbym dolozyc odtwarzacz cd ????? Chodzi mi o to ze rowniez sluchalbym muzyki, wiec moje pytanie brzmi czy warto kupic osobno odtwarzacz cd czy sluchanie na odtwarzaczu dvd to zly pomysl i dzwiek bedzie gorszej jakosci ?
  • #12 6078345
    Dani66
    Poziom 30  
    Kompakt to kompakt, DVD to DVD. Jesli chodzi o jakość to na CD jest lepsza. Jeśli chodzi o cenę to DVD wyjdzie taniej a pliki w formacie audio odtworzy również. Pozostaje kwestia czy chce Pan jak najtańszym kosztem czy trochę większym kosztem a lepszą jakością.
  • #13 6079656
    Ziemniakk
    Poziom 13  
    Powiedzmy ze lepsza jakoscia. I nie jestem Panem a raczej mlodszym ziomkiem.
  • #14 6079891
    Pablo1964
    Moderator
    Dani66 napisał:
    Zawsze "coś" się da zmontować. Moje propozycje:
    Amplituner: Yamaha RX-V363 (aby w przyszłości stworzyć kino domowe),

Kino owszem ale muzyki to się na tym nie posłucha...
  • #15 6080325
    Dani66
    Poziom 30  
    No może i nie jest to zestaw do słuchania muzyki, ale ogólnie dobry do kina a kolega Ziemniakk nawet w samym tytule tematu na pierwszym miejscu postawił kino domowe, na którym będzie też słuchana muzyka. Poza tym jeśli chce się dobry zestaw do muzyki to należy kupić stereo a nie kino, więc jakie kino by to nie było to i tak nie dorówna zestawowi stereo. Dlatego najważniejszą kwestią jest to czy zestaw ma być konkretnie do muzyki czy do kina i wtedy nastawić się na jedną z opcji, bo uniwersalnych rzeczy nie ma.
    Co do kompaktu to wg mnie lepiej kupić kompakt do muzyki, a DVD do filmów. Zresztą myślę, że kwota około 150zł za kompakt to nie jest aż tak wiele, więc można kupić CD za 150zł i DVD za drugie 150zł - i łącznie za 300zł mamy dobrą jakość i filmów i muzyki. A jeśli chodzi o amplitunery to może właśnie stereo lub coś z serii AVR-xxx Denona. To dobry i stosunkowo tani sprzęt.
  • #16 6084399
    Pablo1964
    Moderator
    Dani66 napisał:

Co do kompaktu to wg mnie lepiej kupić kompakt do muzyki, a DVD do filmów. Zresztą myślę, że kwota około 150zł za kompakt to nie jest aż tak wiele, więc można kupić CD za 150zł i DVD za drugie 150zł - i łącznie za 300zł mamy dobrą jakość i filmów i muzyki.

Ale w przypadku podłączenia obu do amplitunera wielokanałowego takie rozwiązanie mija się z celem.
  • #17 6084971
    Dani66
    Poziom 30  
    No oczywiście, że mija się z celem, ale mi chodziło o to, że CD jest lepsze do muzyki, a DVD do filmów. Wyżej pisałem, że można mniejszym kosztem i kupić samo DVD, bo film można pooglądać i muzykę posłuchać, ale kolega Ziemniakk napisał, że chodzi mu o lepszą jakość, więc ja napisałem tak jak zacytowałeś.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kina domowego w konfiguracji 5.1 lub 7.1 do zastosowań muzycznych, filmowych oraz gier na konsolach Xbox 360 i PS3, przy budżecie około 2,5 tys. zł na zestaw audio-video. Użytkownik rozważa zakup amplitunera z odtwarzaczem DVD lub Blu-ray, kompatybilnego z formatami Full HD i plikami z komputera, podłączanego do telewizora 42 cale Full HD oraz satelity HD. Wskazano, że do słuchania muzyki lepszym wyborem jest wzmacniacz lub amplituner stereofoniczny, zwłaszcza przy ograniczonej przestrzeni i niepewności co do rozbudowy systemu. Zwrócono uwagę na brak HDMI w większości stereofonicznych amplitunerów, co może utrudniać podłączenie laptopa. Sugerowano modele amplitunerów Yamaha RX-V363, Denon DRA-585RD, DRA-935r oraz AVR-1306, AVR-1404, AVR-1602, AVR-1801, AVR-1804, AVR-1907 jako kompromis między jakością a ceną. Do kolumn rekomendowano Tonsil Fenix Front lub Maestro II 180, umożliwiające późniejszą rozbudowę do 5.1. W kwestii odtwarzaczy podkreślono, że odtwarzacz CD oferuje lepszą jakość dźwięku niż DVD, jednak DVD jest tańsze i obsługuje pliki audio. Dyskutowano o sensowności posiadania osobnego odtwarzacza CD i DVD, zwłaszcza przy podłączeniu do amplitunera wielokanałowego, gdzie takie rozwiązanie może być nieoptymalne. Podsumowując, do muzyki rekomendowane jest stereo, do kina domowego 5.1, a 7.1 uznano za zbędne przy obecnym materiale źródłowym. Wskazano na konieczność dopasowania sprzętu do priorytetów użytkownika i warunków pomieszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA