Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WRT54G - brak internetu, pomoc w konfiguracji

denver47 14 Nov 2008 18:56 2882 11
  • #1
    denver47
    Level 10  
    Witam. Cała sprawa wygląda tak: sąsiad posiada neostrade 1Mb/s, którą puszcza przez router bezprzewodowo na swój laptop i po kablu UTP z końcówkami RJ45 do mnie. W domu posiadam drugi komputer dlatego postanowiłem zakupić router by rozdzielić dynamicznie transfer, który idzie do mnie od sąsiada( czyli z routera sąsiada idzie kabel i wchodzi w mói router Linksys WRT54G). Wiem, że wystarczył zwykły switch ale planuje w najbliższym czasie zakup laptopa więc interesował mnie zakup routera wifi. Całość ma się tak, że w port o nazwie "internet" wpiąłem kabel sieciowy idący od sąsiada(ze wspomnianego routera), a z portu nr 1 puściłem sieciówke do mojego komputera. Natychmiast zapaliły się diody (wszystkie łącznie z pomarańczowymi) i nic.. Internetu brak, choć na ikonie połączenia lokalnego na pasku start wyraźnie pokazuje mi, że pakiety są wysyłane i odbierane. Połączenie mam ustawione na routerze jak i w winxp jako DHCP.

    załączam fotki jak to wygląda (nawet nei wiem do końca czego screeny miałem zrobić, bo jak widać pierwszy raz mam do czynienia z takim czymś)

    tutaj ekran z logowania do routera:
    http://img134.imageshack.us/my.php?image=routervo5.jpg



    tutaj widok połączenia lokalnego z podpiętym routerem
    http://img122.imageshack.us/my.php?image=wrhv5.jpg

    tutaj widok połączenia lokalnego bez podpiętego routera(jak widać w połączeniach sieciowych pojawia się nowa zakładka -brama internetowa)
    http://img99.imageshack.us/my.php?image=brnw8.jpg

    Jak coś to powrzucam inne screeen'y.

    Naprawdę wielka prośba z mojej strony, bo zakupiłem router na allegro http://www.allegro.pl/item471764466_linksys_wrt54g_v_1_0_router_wifi_dd_wrt_wgrane.html
    I w razie czego mogę go odesłać.. z tym, że czas leci a wedle prawa mam na to chyba 10 dni. Jeżeli jest jakiś spec z okolic Zawiercia-Katowic to chcę tylko powiedzieć, że gotów jestem zapłacić za konfiguracje tego sprzętu tutaj na miejscu. Wielkie dzięki z góry. Czekam na jakieś informacje
  • Helpful post
    #2
    elektromonter
    Level 15  
    Z tego co widze, to adresy te Twoje i te od sasiada, sie pokrywaja wprowadź następujące dane

    W zakladce setup:

    1. Internet connection type: automatic configuration - DHCP
    2. Local IP address: 192.168.0.1

    po zapisaniu ustawien odswiez sobie adres na kompie:

    Start > uruchom >

    cmd
    ipconfig /release
    ipconfig /renew
    ...

    pamietaj do konfiguracji routera w przegladarce dostajesz sie równiez poprzez nowo wprowadzony adres dla Twojego routera.

    powinno dzialac, powodzenia
  • #4
    rowal
    Level 15  
    Witam
    Problem może być w sposobie połączenia tych dwóch urządzeń. Proponuję połączyć je crosem. Cros od sąsiada wepnij w switch swojego rutera np. na pozycji 1 a komputer wepnij w dwójkę.
  • #5
    elektromonter
    Level 15  
    @rowal, routery wrt54g/gl/gs mają autonegocjację na każdym porcie, więc to nie to, pozatym jak widać na screenshocie router otrzymuje adres z dhcp od sąsiada.
  • #6
    denver47
    Level 10  
    Do wtorku mogę coś kombinować, bo we wtorek mija 5 dzni od otwarcia paczki i przyjmowania zwrotów przez sprzedawcę z allegro. Dzieki wszyskim za pomoc. Czekam na dalsze pomysły
  • #7
    elektromonter
    Level 15  
    @DenVer, nie zapisałeś zmian ustawień w routerze,
    wejdź w zakładkę "administration" a nastepnie save settings a następnie odnów sobie adres na komputerze... sprawdź poprawność podłączenia kabli z tyłu routera z diodami led z panelu przedniego

    przewody mają być podłączone następująco:

    - kabel od sąsiada port internet
    - kabel do Twojego komputera w dowolny port od 1 do 4
  • #8
    rowal
    Level 15  
    Jeżeli wchodzisz do rutera przez port WAN i uzyskujesz adres prywatny z puli 198.168.1.* to spróbuj u siebie po stronie LAN-u ustawić adresy z puli 10.0.0.*
  • #9
    elektromonter
    Level 15  
    @rowal, już poradziłem to wcześniej, proszę czytaj posty, najważniejsze jest aby ustawić adres inny niż ten z puli sąsiada, czyli będzie każdy dobry oprócz 192.168.1.*
  • #10
    rowal
    Level 15  
    elektromonter w którym miejscu wskazałeś na potrzebę skorzystania z dwóch pul adresów prywatnych po stronie WAN -LAN.
  • Helpful post
    #11
    elektromonter
    Level 15  
    w moim pierwszym poście
  • #12
    denver47
    Level 10  
    elektromonter jak napisalem na poczatku wtyczki mam wpiete dobrze, i twoje rady odnosnie zmiany zapisalem, bo dzisiaj probujac wejsc w ustawienia routera logowalem sie juz przez 192.168.0.1 i teraz tak wczoraj na tych ustawienaich internet ani rusz, natomiast dzisiaj wszystko hula. Domyslam sie ze to przez restart kompa cos zaczelo dzialac ale moze i jestem w bledzie. WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM