logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu

pyskaty 22 Maj 2016 22:20 2811 9
REKLAMA
  • #1 15692617
    pyskaty
    Poziom 12  
    Ocena: 108
    Witam, mam problem, posiadam internet radiowy od nettelekomu 20Mbps, dziś coś szlak trafiło i brak dostępu do internetu po wifi, natomiast po kablu działa

linksys wirless-g broadband router with 4 port switch wrt54g ver.2

Podłączenie wygląda tak:

Router i ten czarny 'zasilacz' podpinam do listwy zasilającej, (świecą sie kontrolki na obu)

Gdy zielony kabel podpinam bezpośrednio do komputera internet chodzi jak powinien, natomiast po wifi albo dostęp ograniczony, a jeśli "dziala" tz nie wywala wykrzyknika, wywala błąd: dns_probe_finished_no_internet. Po wejściu na router okazało sie że wszystkie ustawienia sie skasowały

Teraz to wygląda mniej więcej tak:
    Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu Linksys WRT54G - Brak dostępu do internetu po WiFi, działa tylko po kablu

Proszę o pomoc z konfiguracją tego routerka.
  • REKLAMA
  • #2 15693464
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Mam propozycję zrobienia dodatkowej diagnostyki dla ułatwienia poradnictwa. Coś mi to wygląda na konflikt adresacji między modemem radiowym, a routerem. Jednak na razie nie chcę się wymądrzać przedwcześnie. Zakładam, że komputer masz z systemem operacyjnym MS Windows.

- Nie zmieniaj połączenia między modemem radiowym i routerem. Dołącz komputer do routera kablem i napisz, jaki to dało efekt. Najlepiej w konsoli znakowej (wiersz poleceń) zastosuj komendę "ipconfig/all", co wyświetli konfigurację urządzeń sieciowych. Przepisz wynik lub wklej obrazek.

- Dołącz komputer bezpośrednio do modemu radiowego i ponownie zastosuj polecenie "ipconfig/all" jak wyżej.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 15693467
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    I czego nie wiesz? prawdopodobnie teraz powinieneś widzieć w widocznych sieciach sieć oznaczoną dd-wrt. Najprawdopodobniej niezabezpieczoną.. Po podłączeniu się do tej sieci internet powinien być. dla pewności możesz ręcznie wyłączyć interface elektryczny w komputerze.
    Dla pewności włącz MAC Clone
  • REKLAMA
  • #4 15693684
    pyskaty
    Poziom 12  
    czuker napisał:
    I czego nie wiesz? prawdopodobnie teraz powinieneś widzieć w widocznych sieciach sieć oznaczoną dd-wrt. Najprawdopodobniej niezabezpieczoną.. Po podłączeniu się do tej sieci internet powinien być. dla pewności możesz ręcznie wyłączyć interface elektryczny w komputerze.
    Dla pewności włącz MAC Clone

Kolego, to ja wiem ja to rozumiem wszytsko, dziwi mnie że nie ma internetu, tak siec jest niezabezpieczona, bo jeśli internet mi ruszy to sobie ustawie hasło. po co włączać MAC CLONE ? mam tablet i kilka tel i 2 lapki w domu
  • REKLAMA
  • #5 15693711
    czuker
    Poziom 25  
    skoro działa Ci z komputerem a z WRT nie to jest szansa że operator ogranicza "rozdawnictwo" adresów do kart sieciowych których MAVC poznał w czasie instalacji. Może klonowanie było włączone, potem konfigurację szlag trafił i WRT nie dostaje adresu IP od operatora. To jest zgadywanie. Dla jasności - skoro komputer podłączony do urządzenia operatora działa to sklonuj właśnie ten MAC

Jak podłączysz po Wifi to pingujesz 1192.168.1.1?
    Jak podepniesz komputer po kablu do WRT to działa?
    sprawdź też jaki masz ustawiony (i czy w ogóle) serwer DNS jak komputer podłączony przez WRT54G
  • #6 15693815
    pyskaty
    Poziom 12  
    Sprawa wyglada tak: czy po kablu czy WiFi z WRT internetu nie ma internetu
    Od dostawcy:

Router:

• #7 15694022
    czuker
    Poziom 25  
    Ze screenow wynika ze router nie dostal adresu IP. W miejscu WAN IP masz 0.0.0.0 co zapewne oznacza ze nie dostal dzierzawy adresu z serwera DHCP. Jesli koputer dostaje a router nie to jedyne co mi przychodzi na mysl to wlasnie to ze operator przydziela adresy na podstawie adresu MAC.
    (moze jeszcze byc jakies PPoE ale o tym pewnie bys wiedzial i napisal)
  • #8 15694066
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Załączone obrazy z konfiguracją pokazują prawidłową zależność adresu fizycznego (MAC) karty radiowej komputera w stosunku do routera WRT. Adresy z DHCP modemu i DHCP routera dla komputera też się różnią, czyli oba serwery raczej działają poprawnie.

Brakuje mi jeszcze obrazu z panelu zarządzania WRT dla portu WAN. Ponadto - czy masz dostęp do panelu zarządzania modemu radiowego? Nawet jeżeli ISP zablokował możliwości zmian, to powinieneś mieć prawo przeglądania. Dobrze byłoby zobaczyć ustawienia modemu.

W każdym razie nie podoba mi się ta niezmienna adresacja 192.168.1.x, zarówno dla połączenia bezpośredniego, jak i via router.

Jeszcze to przemyślę, ale jutro, bo już jestem po pracy. Tymczasem możesz zrobić dwie próby.

1. Dołączenie modemu radiowego do portu LAN, zamiast WAN. To nie jest poprawne połączenie na stałe, lecz tylko do testów. Może zadziała, bo wbudowany w router switch w takim połączeniu "omija" port WAN, ale pozbawia też części zabezpieczeń od strony Internetu.

2. Zmiana adresacji w routerze WRT: zamiast puli 192.168.1.x na np. 192.168.2.x - zarówno stały adres samego routera po stronie LAN, jak i przydzielane przez router adresy DHCP "po kablu" i "po radiu".

Port WAN powinien być skonfigurowany jako klient DHCP i dostać adres (oraz maskę, bramę i DNS) po tej stronie od modemu. Jeżeli modem "rozgłasza" pulę 192.168.1.1 to takie adresy powinny być widoczne w ustawieniach strony WAN routera.

Z kolei strona LAN routera powinna mieć adresację stałą z puli np. 192.168.2.x - adres własny routera najlepiej 192.168.2.1 oraz sam dla siebie jest bramą i DNS. W zasadzie powinno działać, ale wcale nie musi.

To są ogólne zasady współpracy dwu routerów (modem radiowy też nim jest) na dwu różnych sieciach z adresacją tzw. prywatną. Jest jakaś opcja ustawiania niektórych routerów z "przezroczystym" portem WAN i wtedy jest tylko jedna pula adresowa. Ja tego dotąd nie robiłem, bo stosuję raczej sieciową "łopatologię".

Nie potrafię tego opisać przystępniej, za co przepraszam.

Krzysztof Podstawa
  • #9 15694145
    czuker
    Poziom 25  
    Słusznie zauważył kpodstawa że po obu stronach routera masz to samo. To faktycznie może powodować problem bo router może głupiec o która strone LAN czy WAN chodzi. Nie zwróciłem wczesnej na to uwagi przeglądając na komórce te scree'y.
    Jest jeszcze jedna sprawa: na tych zrzutach załączonych wczesnej masz jeden ekran na którym u góry jest jakaś informacja o wykorzystanej pamięci urządzenia a poniżej adresacja IP jaka została przydzielona temu urządzeniu.
    Na tych ostatnich masz z kolei inny ekran gdzie jest WAN IP:0.0.0.0. Zobacz czy nadal na stronie z informacjami o pamięci masz dane o przydzielonym adresie - poprzednio był 192.168.1.107. To że ewentualnie będzie inny może nie mieć znaczenia.
    Ale faktycznie poszedłbym w zmianę adresacji po stronie LAN jak pisał kpodstawa i miał nadzieję że po zmianie adresu portu LAN zmieni sie pula DHCP bo widać że router pozwala w obecnych ustawieniach zmieniać tylko czwarty oktet.
  • #10 15698244
    pyskaty
    Poziom 12  
    Wiec tak okazało się że wszystko było dobrze dziś przyjechał technik, skonfigurował ich router i po sprawie.
    Przyczyna: atak hakera doprowadził wszystkie anteny tego operatora do ustawień fabrycznych.
    Dziękuje za zainteresowanie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dostępu do internetu przez WiFi na routerze Linksys WRT54G, podczas gdy połączenie kablowe działało poprawnie. Po analizie sytuacji, zasugerowano wykonanie diagnostyki, w tym sprawdzenie konfiguracji adresów IP oraz MAC. Użytkownik zauważył, że router nie otrzymał adresu IP (0.0.0.0) od dostawcy, co sugerowało problem z DHCP. Po kilku próbach i sugestiach dotyczących klonowania adresu MAC oraz zmiany ustawień, technik dostawcy internetu zdiagnozował problem jako atak hakerski, który przywrócił ustawienia fabryczne anten operatora. Po interwencji technika problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA