logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kłopot z piecem centralnym - piec gorący grzejniki zimne

damianno1 15 Lis 2008 21:39 4197 5
  • #1 5743321
    damianno1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem z piecem. Otóż:
    - prawie wszystkie grzejniki grzeją do połowy( góra grzeje dół zimny)
    - odpowietrzałem już pare razy i niby nie ma powietrza, ale dalej nie grzeje...
    I jeszcze jest jakiś problem z piecem.
    Jeżeli już zaczynam odpowietrzać wszystkie grzejniki(zaczynam od piętra, potem parter) to niby jest ciśnienie wody (ok 1,5Atm) ale kiedy zacznę spuszczać wodę z któregokolwiek z grzejników to ciśnienie b.szybko spada do 0.
    Jeżeli wtedy zacznę powoli nalewać wodę to w jakieś 10sek. już jest z powrotem 1,5Atm.
    Wtedy załączam piec i ciśnienie zaczyna gwałtownie wzrastać do 3Atm i wywala wodę piecem i cały piec się gasi;/
    Trochę to skomplikowane ale liczę na to, że ktoś pomoże
    Pozdrawiam,
  • #2 5743354
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    Wydaje się że masz problem z obiegiem. A powiedz jaka jest pojemnośc instalacji i jakie masz naczynie rozszerzalne ?
  • #3 5743362
    damianno1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ale już tak miałem wcześniej(jakiś miesiąc temu) i udało mi się z tym jakoś uporać ale teraz nie wiem jak to zrobić.
  • #4 5743431
    wentyl100
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    zacznij odpowietrzać od dolnych grzejników, a skończ na tych najdalszych woda niech się pomału dobija i sprawdz filtry na powrocie jeśli są
  • #5 5743524
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Szybki spadek ciśnienia świadczy o braku powietrza w instalacji lub awarii naczynia przeponowego.
  • #6 5746471
    Piotr4P
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Naczynie przeponowe albo nie ma powietrza, albo ma go za dużo, powinno się ustawić w następujący sposób - puste odłączone naczynie powinno mieć ciśnienie na wentylu wysokości instalacji w budynku + 1m, czyli np. 7m + 1m = 0,8Atm. Tak zamontowane napełniamy do około 1,2 - 1,5 Atm i wtedy pracuje poprawnie.

Dodano po 4 [minuty]:

Co do słabego grzania, przyjrzałbym się pompie c.o. lub zaworowi różnicowemu, jeśli jest, zdarza się, że przepuszczają sporo wody i krąży w koło.
REKLAMA