logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clio I - skrzynia biegów mniej sprężysta - jaka przyczyna?

michu235 16 Lis 2008 10:50 2912 9
REKLAMA
  • #1 5744565
    michu235
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam !
    wczoraj dziewczyna namówiła mnie zebym nauczył ją jeździć samochodem jednak źle się dla mnie to skończyło ;/ podczas cofania uderzyłem (lekko) nadwozia bo wpadłem w dziure i od tego momentu skrzynia biegów tzn drążek od zmiany biegów stracił swoją spręzystość w wyniku czego biegi wchodzą bardzo ciężko moje pytanie brzmi następująco co mogło się stać ? ile to mnie będzie kosztować ? PS mój samochód to renault Clio I
  • REKLAMA
  • #2 5744610
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 895
    Może być tak, że urwałeś łapę trzymającą skrzynię, nie jeździj tak bo się całkiem rozpierniczy, oddaj wózek do naprawy.
  • #3 5745098
    michu235
    Poziom 12  
    a jakie są koszty ?? takiej naprawy ?? i tej viagry czy coś takiego ??
  • REKLAMA
  • #4 5745174
    polonez15
    Poziom 33  
    Michu jajca se robisz? Koszt łapy 50-150 zł i wymiana....
  • REKLAMA
  • #5 5745236
    michu235
    Poziom 12  
    od spodu sytuacja przedstawia się następująco.. załamka

da się z tym coś zrobić ?? nie znam się na tym więc pytam fachowców
  • REKLAMA
  • #6 5745422
    polonez15
    Poziom 33  
    Dlaczego jedziecie od razu po chłopaku? nie zna się zadaje pytania!!!
  • #7 5746128
    madzior31
    Poziom 10  
    Witam,zależy czym dokładnie uderzyłeś,może być urwana poduszka(wymiana),może być przesunięty pancerz od linki(wystarczy poluzować obejmę i wyregulować na nowo).Po lekkim zahaczeniu podwoziem raczej nic poważnego sie nie stało i powinno kosztować grosze.Dobra rada ,jak wprawy nie masz to nie rób tego sam,a złośliwych uwag kolegów z forum nie słuchaj bo oni już zapomnieli jak zaczynali się ,,bawić,,w samochodziki.Pewnie nie jedną rzecz przez niewiedzę popsuli.
  • #8 5746201
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Żadnej linki tam nie ma, pewnie podgięta jest tylko blacha osłaniająca wydech i tyle.
  • #9 5747107
    polonez15
    Poziom 33  
    I co ma blacha do skrzyni biegów? A może to żarówka się przepaliła i temu nie ma biegów, co??? Darujcie, doradziłem Mu na PW zobaczymy co wyjdzie.
  • #10 5755401
    polonez15
    Poziom 33  
    Adminie- można zamknąć. Autor naprawił auto, koszt naprawy - 10 zł;]

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku lekkiego uderzenia nadwozia podczas cofania w Renault Clio I drążek zmiany biegów stracił sprężystość, co utrudnia zmianę biegów. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie elementu mocującego skrzyni biegów, np. tzw. "łapy" trzymającej skrzynię, lub uszkodzenie poduszki skrzyni biegów. Inne sugestie obejmują przesunięcie lub uszkodzenie pancerza linki zmiany biegów, choć w tym modelu linka może nie występować. Koszt naprawy uszkodzonej "łapy" to około 50-150 zł plus wymiana, natomiast ostateczna naprawa w opisywanym przypadku kosztowała 10 zł. Zaleca się unikanie dalszej jazdy z uszkodzoną skrzynią i konsultację z fachowcem. Dyskusja zawierała także zdjęcia uszkodzeń podwozia, które mogły mieć wpływ na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA