logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SJA1000 - Brak komunikacji z PC przez CANbus, rejestry pokazują 00

Myszaxx1 18 Lis 2008 11:25 1947 3
REKLAMA
  • #1 5753175
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam.Wykonałem interfejs CANbus z elekronika elektora 6/2000 a dokładniej z tego artykułu: http://www.mikrocontroller.net/attachment/16715/CAN-Bus-Interface_fuer_PC.pdf Jednak w żaden sposób nie moge tego połączyc z komputerem, tzn w programiku który ma to obsługiwac cały czas stany wszystkich rejestrów są 00.Układ jest zmontowany na bank poprawnie, próbowałem już na trzech egzemplarzach układu SJA1000, zmniejszałem wartosci rezystorów R1 do R12, podmieniałem kwarc, próbowałem na każdej możliwej konfiguracji portu LPT w kompie (EPP, ECP, bidirectional, normal) jednak cały czas są same zera.Jeżeli ktos miał juz może jakieś doświadczenia z tym układem to prosze o jakąś podpowiedź, bo już zaczynam tracic nadzieję że wogóle to uruchomię.Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 5754176
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    Witam,

Jakiego programu używasz i pod jakim systemem operacyjnym?

Jeżeli używasz Windows XP i aplikacji pracującej w oknie DOS
    to jest mały problem, bo adresy portów LPT są chronione i nie
    można się bezpośrednio odwoływać do tych portów. Pod wcześniejszymi
    Windowsami 95,98 ten problem nie występował. Data projektu 6/2000
    sugeruje że nie jest on przystosowany do pracy pod Windows XP.

Da się to obejść pewnymi sztuczkami ale nie będę ich opisywał, jeżeli
    to inny system np. Vista.

Pozdrawiam
    JarekC
  • REKLAMA
  • #3 5758016
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Dziękuję za cenna podpowiedź, rzeczywiście nie wiedziałem o tym, a używam własnie dosowego sterownika pod windowsem xp.Poprostu spróbuje zainstalowac windowsa 98 i zobaczę jakie bedą wtedy efekty.Jeszce raz dzięki i Pozdrawiam!!
  • #4 8239525
    david69
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Hi, Can I ask You where I can download suitable software for CAN200 or CANPAR from ELEKTOR 2000 ? Many thanks David
REKLAMA