logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 02r nie zamykaja sie dzrzwi od kierowcy na pilota

motocyklista 18 Lis 2008 20:18 15635 16
  • #1 5755233
    motocyklista
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam jak w temacie nie zamykają się drzwi od kierowcy na pilota kluczykiem owszem tak, centralny zamek zamka wszystkie drzwi gdzie szukać przyczyny awarii ?
  • #2 5755317
    gienek1974
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Padła bateria w pilocie (bystrzak ze mnie prawda ? ) Przyczyna może być bardziej błacha ,jak zaśniedziałe złącze między centralką a siłownikiem centralnego .
    Jeśli chodzi tylko o te jedne drzwi ,to mógł paść mechanizm siłownika .Do wymiany .
  • #3 5755580
    motocyklista
    Poziom 14  
    Mechanizm jak i cały siłownik jest podłączony 9 pinowa wtyczka na żadnym pinie nie dochodzi napięcie . W które piny sie w piąć by sprawdzić mechanizm czy działa wracając do tej wtyki jest ona podłączona do silnika od podnoszenia szyby do takiej niby centralki jak ja sprawdzić . pytanie aż 9 pinów za co one odpowiadają ??
  • #4 5755728
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    motocyklista napisał:
    Mechanizm jak i cały siłownik jest podłączony 9 pinowa wtyczka na żadnym pinie nie dochodzi napięcie . W które piny sie w piąć by sprawdzić mechanizm czy działa wracając do tej wtyki jest ona podłączona do silnika od podnoszenia szyby do takiej niby centralki jak ja sprawdzić . pytanie aż 9 pinów za co one odpowiadają ??

Napewno masz uszkodzony ten moduł zamka, jeśli potrafisz rozebrać to weź lupę i wszystko będziesz widział!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #5 5755837
    motocyklista
    Poziom 14  
    A dokładniej co tam bede widział czego mam w tym module szukać ??,mam rozumiec ze to ten moduł zespolony z silnikiem podnoszenia szyby
  • #6 5755889
    autoas
    Poziom 42  
    motocyklista napisał:
    A dokładniej co tam bede widział czego mam w tym module szukać ??,mam rozumiec ze to ten moduł zespolony z silnikiem podnoszenia szyby

Z żadną szybą!!!!!!!!!!!!!!!! wszystko jest w zamku, a będziesz widział tam uszkodzenie :)
  • #7 5755989
    motocyklista
    Poziom 14  
    Masz na myśli zimne luty ? podkreślam ze kluczykiem wszystko się otwiera i zamyka a natomiast pilotem zamkę wszystkie drzwi tylko nie od kierowcy
  • #8 5756039
    autoas
    Poziom 42  
    Kluczem wymuszasz mechanicznie ruch siłownika!!!!!!!!!!!!!!
  • #9 5756120
    motocyklista
    Poziom 14  
    Dzieki jutro zobacze
  • #10 5768090
    jag81
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    moze poprostu sprawdz przewody miedzy drzwiami a slupkiem w gumowej oslonie prawdopodobmie przeil sie sie jeden z kabli
  • #11 5778083
    Allmet
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Tak jak koledzy stwierdzili wcześniej kluczykiem wymuszasz otwarcie a co do prądu to na żadnym kablu nie masz napięcia tylko w momencie otwarcia/zamknięcia do siłownika idzie impuls prądu który możesz wywchwycić eksperymentalnie jakimś miernikiem.
  • #12 5778362
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    czasami pomaga podpięcie sie komp. diagnostycznym............
  • #13 5779812
    motocyklista
    Poziom 14  
    Prawdopodobnie uszkodzony moduł wraz z silniczkiem podnoszenia szyby na drzwiach tak twierdzi elektryk
  • #14 5779825
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    A na miejscu tego elektryka sprawdziłbym napięcia dochodzące do modułu w drzwiach. A tak na marginesie to komp. podpowie czy moduł drzwiowy nie" odpowiada" czy " odpowie " i zasugeruje brak napięcia lub coś innego........
  • #15 5788281
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    motocyklista napisał:
    Prawdopodobnie uszkodzony moduł wraz z silniczkiem podnoszenia szyby na drzwiach tak twierdzi elektryk

Prawdopodobnie.Ale może też być przypadek,jaki sam miałem.W poszukiwaniu przyczyny chciałem już rozbierać wszystko i szukać po kolei.Rozwiązanie samo się nasunęło,choć nie wiem,czy w Twoim przypadku zadziała.Było tak:alarm+centralny działał,ale z wyjątkiem zamykania drzwi kierowcy.Pomogło wyciągnięcie bezpieczników instalacji alarmu i włożenie ich za moment z powrotem.Problem chyba powrócił za jakiś czas przy wyjmowaniu/wkładaniu akumulatora.
  • #16 11613653
    gipmen18
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam
    posiadam Audi A4 avant w ktorym standardowo chyba wysiada centralny moim problemem byla pompka (rozlecial się środek) zakupiłem pompkę uzywaną wraz z "wirniczkiem" (stary silniczek chodzil bylo go slychac) po przekręceniu kluczyka w stacyjce slychac nowa pompkę otwierają się drzwi kierowcy, klapka wlewu paliwa i mogę otworzyć bagażnik tak samo pilot centralnego z kluczyka otwiera drzwi kierowcy klapkę paliwa i bagażnik ale 3 pozostałe drzwi niestety się nie otwierają nie wiem co moe być tego przyczyną bo pompka pompuje zaznacze ze zarowno otwiera jak i zamyka drzwi kierowcy klapke paliwa a reszta nic ani drgnie. Co moze być przyczyna czy wychodzi jakies osobne zasilanie (rurka powietrzna do 3 pozostałych drzwi (tylne i pasażera). moja pompka ma 3 gniazdka i 2 wyjscia na rurki jedno jest troszeczke mniejsze tn mniejsza średnica. Zaznacze ze od poczatku czyli od zakupu alta centralny nie dzialal.
    pozdrawiam i z gory dziekuję za pomoc
  • #17 17999958
    KamilAudiA4B6
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam mam problem nie zamykają się drzwi od kierowcy ani na pilot ani na kluczyk.jezeli chodzi o zamykanie manualne to najprawdopodobniej wypadło ciegno ponieważ zamek reaguje tylko na przycisk umieszczony na drzwiach (zamknij/otworz) wiązka w drzwiach była lutowana zamek 3 miesiące temu wymieniany na nowy ale zamiennik.reszta drzwi zamykają się normalnie co to może być gdzie szukać usterki ? Z góry dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centralnego zamka w Audi A4 z 2002 roku, gdzie drzwi kierowcy nie zamykają się za pomocą pilota, natomiast zamykają się mechanicznie kluczykiem. Przyczyny mogą obejmować rozładowaną baterię w pilocie, uszkodzony mechanizm siłownika zamka drzwi kierowcy, zimne luty lub uszkodzone złącza między modułem centralnego zamka a siłownikiem. Moduł zamka jest zintegrowany z mechanizmem drzwi, a napięcie do siłownika pojawia się impulsowo podczas zamykania/otwierania. Możliwe jest uszkodzenie modułu sterującego zamkiem lub przerwanie przewodów w wiązce drzwiowej, szczególnie w gumowej osłonie między drzwiami a słupkiem. Diagnostyka może wymagać pomiaru napięć na pinach 9-pinowej wtyczki modułu oraz podłączenia komputera diagnostycznego w celu wykrycia błędów modułu drzwiowego. W niektórych przypadkach problem rozwiązuje wyjęcie i ponowne włożenie bezpieczników alarmu. W innych sytuacjach uszkodzeniu ulega pompka centralnego zamka lub jej elementy, co powoduje brak działania zamków pozostałych drzwi mimo prawidłowego działania drzwi kierowcy. W przypadku całkowitego braku zamykania drzwi kierowcy może być zerwane cięgno mechanizmu zamka. Wymiana uszkodzonych elementów, sprawdzenie lutów, przewodów i modułu jest kluczowa dla przywrócenia pełnej funkcjonalności centralnego zamka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA