logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablica Karnaugh. Jak tworzy się wzory? Skąd wartości?

slid 19 Lis 2008 22:23 7472 3
REKLAMA
  • #1 5760107
    slid
    Poziom 10  
    Witam , mam prośbę aby ktoś przypomniał mi (łopatologicznie) jak się tworzy wzory już na podstawie tabel i zakreślonych grup ? Skąd biorą się te wartości w funkcji (np. dla niebieskich 01--) ?

może być na tej przykładowej siatce :

Tablica Karnaugh. Jak tworzy się wzory? Skąd wartości?

dzięki z góry , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5760181
    Maciek S.
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ciężko opisać, ale spróbuję..

To działa tak, że zaznaczasz grupy jedynek (albo zer) w odpowiedni sposób, ale to pewnie wiesz. Bierzesz na pierwszy plan daną grupę, dajmy dla przykładu tą zaznaczoną na czerwono.. I teraz szukasz, które ze "zmiennych" a,b,c,d są wspólne dla całej grupy. Dla przykładu czerwonej:

Są tu dwie jedynki. Dla każdej z nich a=0, c=0 oraz d=1. Różnią się tylko wartością b, której nie uwzględniasz w implikancie. Jeśli zaznaczasz grupy "jedynek" wtedy dla 0 stawiasz "zmienną" zanegowaną, dla 1 analogicznie niezanegowane.. Tu masz więc ~a ~c d.

(Jeśli zaznaczasz grupy "zer", wtedy jest odwrotnie - wspólne zera nie są zanegowane, jedynki są. Wtedy też nie masz sumy iloczynów, lecz iloczyny sum i nie implikanty tylko implicenty, o ile mnie pamięć nie zawodzi:))

Dla zielonej grupy wspólne są b i c, więc wpisujesz ich iloczyn z brakiem negacji.
  • REKLAMA
  • #4 11928599
    fr4n
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie, panowie mam takie pytanie czysto teoretyczne załóżmy mamy 2 funkcje:
    f1 = ( 1 4 7 8 12 )a b c d
    f2 = ( 1 3 4 5 6 9 13 14 )a b c d

znajdź f1^(negacja)f2

Czyli jak dobrze rozumiem wystarczy te 2 funkcje wprowadzić do jednej tablicy Karnaugh'a i poprostu wyliczyć tak ?
REKLAMA