logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak określić wartości w siatce Karnaugha dla funkcji Z?

vojtek 12 Lip 2007 19:08 6270 18
REKLAMA
  • #1 4075750
    vojtek
    Poziom 10  
    Witam,

Mam takie zadanko

znak ^ (umownie odpowiada negacji)

Treść

Z = suma(1,8,9,10,12)abcd
    = iloczyn(0,4,5,13)abcd
    Należy określić z warunków działania i nie działania i zrealizować je z zastosowaniem bramek NAND I NOR.

A tu rozwiązanie :

http://www.hidebehind.com/A351DC

Jest ono już rozwiązane, ale nie wiem skąd biorą się wartości

Z=a^b+a^d+^bd....

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4076190
    Mystery
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Chodzi Ci o tablicę Karnaugh'a. Jest to bardzo prosta metoda minimalizacji funkcji. Polega to na tym, że wartości abcd rozdzielasz i zapisujesz w wierszach i kolumnach. W tym przypadku ab wiersze cd kolumny. Lecz zapisujesz to w kolejności zgodnie z kodem Grey'a. A w samej tabelce wpisujesz stany wyjścia. Następnie zakreślasz Przylegające do siebie grupy zer lub jedynek. Zakreślać możesz w pionie lub poziomie (lub tak i tak ważne by do siebie przylegały) w grupach 2, 4, 8... itd. Stany obojętne możesz zakreślić razem z zerem lub jedynką. W następnej kolejności zapisujesz równanie patrząc na zakreślone grupy. Np jeżeli a zmienia swoją wartość w zakreślonej grupie to to a pomijasz a piszesz b jeżeli b nie zmienia swojej wartości. Jeżeli zakreślasz jedynki to grupy tworzą iloczyn a całość jest sumą (gdy np. b jest w grupie zerem to je negujesz) , gdy zakreślasz zera to grupy tworzą sumy, a całość jest iloczynem (gdy np. b jest grupie jedynką to je negujesz). Resztę mam nadzieję rozumiesz ??? Prawa de'Morgana. Jak coś to masz tutaj również opis.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Karnaugh
  • #3 4076410
    vojtek
    Poziom 10  
    Ok, Dzięki Wielkie :)
  • #4 4077207
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Z tym, że w tabeli 5 na Wikipedii jest pewien błąd - pozostały dwie sąsiednie, a nie sklejone ze sobą jedynki, co grozi hazardem.
  • #5 4077546
    Mystery
    Poziom 14  
    Ja tam nie widzę błędu. W którym miejscu on niby jest??
    Jeżeli chodzi Ci o stan obojętny to wcale go nie trzeba zakreślać. A jedynki trzeba zakreślić przynajmniej raz, ale to już wystarczy. Ważne jest aby wszystkie zakreślić. W tym semestrze sporo nad tym siedziałem więc jeszcze coś pamiętam.
    Załączniki:
    • Karnaugh.jpg (14.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4077777
    czarutek
    Poziom 34  
    Są dwie jedynki, które są sąsiednimi, a nie są ze sobą sklejone. Potrzebna jest jeszcze jedna grupa dwu- a lepiej cztero-elementowa:
    Załączniki:
    • Jak określić wartości w siatce Karnaugha dla funkcji Z? 5_2.jpg (9.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak określić wartości w siatce Karnaugha dla funkcji Z? 5_1.jpg (9.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4077892
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    No ale chyba jedynki z dolnych naroży też są sąsiednie w kodzie graya i z górnych tak samo - boki tabeli można zawinąć do siebie. A nie mają wspólnego zaznaczenia.
  • #8 4077925
    czarutek
    Poziom 34  
    No jak nie mają? Wszystko co w żółtych kółkach to jedna grupa.
  • #9 4077959
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    bonanza napisał:
    No ale chyba jedynki z dolnych naroży też są sąsiednie w kodzie graya i z górnych tak samo - boki tabeli można zawinąć do siebie. A nie mają wspólnego zaznaczenia.

oczywiście, należy je "skleić", czyli "1" z pola 1000 z "1" z pola 1010.
    Pozostały jeszcze do "sklejenia" "1" z pól; 1011 i 1010, oraz z pól; 0010 i 1010.
    Zapis pól: x1x2x3x4.
    Nie należy zapominać, że Siatka Karnaugha to rozwinięcie dwóch, wzajemnie ortogonalnych (które nie daje się jednocześnie "skleić") powierzchni bocznych walca.
    Dlatego też "rozcięcie" możliwe jest wzdłuż dowolnie wybranych linii rozgraniczających Komórki Siatki, co wymaga zawsze jednoznacznego adresowania Komórek.

Pozdrawiam
  • #10 4078201
    vojtek
    Poziom 10  
    Witam,

Zrobiłem sobie takie zadanie, treść dokładnie tak sama jak w poprzednim tylko wartości inne, i zaś mam problem z wyprowadzeniem funkcji do najprostszej postaci :/ Nie jestem pewien czy dobrze zakreśliłem grupę jedynek...
    Bo wartości myślę że są dobrze powpisywane według kodu Gray`a.

Jak określić wartości w siatce Karnaugha dla funkcji Z?

Jeszcze jedna prośba jak by ktoś mógł wypisać ta funkcje dla składników jedynek i składników zer.
    Egzamin się zbliża a ja z elektroniki jak widać...
  • REKLAMA
  • #11 4078239
    Mystery
    Poziom 14  
    W sumie nigdy nie spotkałem się ze stwierdzeniem SIATKA Karnaugha. We wszystkich książkach i dokumentach, oraz wykładowcy zawsze mówili o TABLICY. Ale mniejsza o tym.
    Jakbyście zajrzeli do wikipedii to zauważylibyście, że jest tam tablica, w której zostały zakreślone owe jedynki, jednak jest to tablica nieoptymalnie zminimalizowana ponieważ dodaje jeszcze jeden (niepotrzebny) składnik równania. Jak przeanalizujecie obie funkcje to zobaczycie, że dają one identyczne wyniki. A tu chodzi o jak najkrótsze zapisanie funkcji. Nie ma potrzeby zakreślania jedynek (zer) już raz zakreślonych. Robi się tak tylko po to aby utworzyć (utworzyć większą) grupę.
  • #12 4078277
    czarutek
    Poziom 34  
    Z punktu widzenia samego zachowania funkcji masz rację.
    Ale jest jeszcze zasada praktyczna, przy realizacji układu, ze względu na hazard - wszystkie sąsiadujące jedynki (zera) powinny być ze sobą sklejone (zawarte w tej samej grupie). Nieważne, że każda jedynka jest już w jakiejś grupie. Jeśli są choćby dwie, które ze sobą sąsiadują, a nie są w tej samej grupie, to wystąpienie hazardu jest niemalże pewne.
    Reasumując, poprawnie posklejana jest Tablica 4.
    Są belfrzy, którzy się tego czepiają...
  • Pomocny post
    #13 4078299
    Mystery
    Poziom 14  
    Jeżeli to co podałeś to jest jedna, a nie dwie funkcje to tablica wygląda tak. Dla jedynek. Tam gdzie nic nie jest podane wstawiasz stan obojętny.
    Dla jedynek wzór będzie wyglądać Z= ^b^d + cd
    A dla zer : Z = (c+^d)(^b+d)
    Załączniki:
    • Jak określić wartości w siatce Karnaugha dla funkcji Z? Karnaugh2.JPG (9.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4078307
    Mystery
    Poziom 14  
    czarutek napisał:
    Z punktu widzenia samego zachowania funkcji masz rację.
    Ale jest jeszcze zasada praktyczna, przy realizacji układu, ze względu na hazard - wszystkie sąsiadujące jedynki (zera) powinny być ze sobą sklejone (zawarte w tej samej grupie). Nieważne, że każda jedynka jest już w jakiejś grupie. Jeśli są choćby dwie, które ze sobą sąsiadują, a nie są w tej samej grupie, to wystąpienie hazardu jest niemalże pewne.
    Reasumując, poprawnie posklejana jest Tablica 4.
    Są belfrzy, którzy się tego czepiają...

W sumie przyglądając się na to od technicznej strony to masz rację. Układy logiczne należy konstruować tak aby wykluczyć możliwość błędu (hazardu).
  • #15 4078558
    vojtek
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie Mystery za pomoc :)

W końcu załapałem skąd się biorą te zmienne :D
  • REKLAMA
  • #16 4078635
    Mystery
    Poziom 14  
    Nie ma za co. Polecam sie:D
  • #17 4078754
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    czarutek napisał:
    No jak nie mają? Wszystko co w żółtych kółkach to jedna grupa.

OK., przepraszam, nie zauważyłem.
  • #18 6000629
    Agnirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Czy może mi ktoś pomóc i powiedzieć czy mam dobrze zrobione zadanie? Szczególnie chodzi mi o zaznaczenie pętli. Plisssss. Dzięki

P.S. Licznik na 4 bitach metodą Karnaugha
    Załączniki:
    • Dok1.doc (139 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 6000776
    czarutek
    Poziom 34  
    Tak na pierwszy rzut oka, w trzeciej tabelce skleiłeś 1 z 0.
    Ale oprócz tego coś z tą metodą w ogóle jest nie tak...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy określenia wartości funkcji logicznej Z na podstawie siatki Karnaugha oraz minimalizacji tej funkcji z wykorzystaniem bramek NAND i NOR. Omówiono metodę tworzenia tablicy Karnaugha, gdzie zmienne ab umieszczane są w wierszach, a cd w kolumnach, według kodu Graya. Wartości funkcji wpisuje się w odpowiednie pola, a następnie grupuje przylegające jedynki lub zera w grupy o rozmiarach potęg dwójki (2, 4, 8 itd.). Zmienność zmiennych w grupach decyduje o ich obecności lub negacji w uproszczonym wyrażeniu. Podkreślono znaczenie prawidłowego łączenia sąsiednich jedynek, także tych na krawędziach tablicy, które można "zawijać" do siebie, aby uniknąć hazardu w układzie logicznym. Przedstawiono przykładowe uproszczenia funkcji: dla jedynek Z = ¬b¬d + cd, a dla zer Z = (c + ¬d)(¬b + d). Zwrócono uwagę na praktyczne aspekty minimalizacji i poprawnej realizacji funkcji w układach cyfrowych. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące błędów w przykładach na Wikipedii oraz różnice w nazewnictwie (siatka vs tablica Karnaugha). Autorzy podkreślili, że prawidłowe grupowanie i minimalizacja funkcji jest kluczowe dla poprawnej realizacji układów logicznych i eliminacji hazardu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA