logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TH-42PY80 - brak obrazu przez HDMI, czarny ekran na wszystkich portach

Boxster 20 Lis 2008 01:34 13192 16
REKLAMA
  • #1 5760648
    Boxster
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jaki miesiąc temu zakupiłem Panasonica 42PY80 miałem pod niego podpięty komputer stacjonarny oraz xboxa360 - wszystko przez hdmi. Do wczoraj sprzęt śmigał jak złoto, a plazma szybko i bez zająknięcia zmieniała źródła. Dzisiaj "lekko" się zdziwiłem, włączam konsolę, przełączam z pilota na odpowiednie źródło, a tam czarny ekran... restart konsoli... zmiana portu hdmi... nadal ogólna ciemność. Pomyślałem, może problem z konsolą. Włączyłem komputer, szybkie klonowanie obrazu na tv i nadal to samo, na wszystkich trzech portach hdmi czarny ekran. Komputer widzi plazme, bo jest jest charakterystyczny dźwięk podczas zmiany bądź klonowania obrazu... ale co z tego jak nie przekłada to się na obraz. Sic! Lekka załamka, nie wiem co robić i jak zdiagnozować na 100% że to ustarką portów hdmi? Czy serwis nie będzie próbował mnie zbyć i wcisnąć jakąś bajkę o mojej winie... słyszałem wiele złych opinii o serwisie Panasonica.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5765785
    unimar
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    A co niby serwis ma kombinować?Mają naprawić i tyle.Masz gwarancję więc nie ma się czym przejmować.
  • #3 5781281
    Boxster
    Poziom 10  
    Pytam, bo w instrukcji jest wyraźnie napisane, że w tv nie przewidziano podłączania komputera przez hdmi, a konsole należy podłączać przez component. Dlatego się lekko obawiam i nie wiem jak do tego zgłoszenia podejdzie serwis. Przy zgłoszeniu miła Pani pytała, co się stało i co w chwili awarii było podpięte do tv.
  • REKLAMA
  • #4 5781431
    unimar
    Poziom 20  
    To może być problem.Zgłoś że nie działa HDMI i zobaczysz co stwierdzą.
  • REKLAMA
  • #5 5883644
    mike1982
    Poziom 2  
    Witaj,
    mam ten sam problem. kupiłem telewizor 2 tyg temu. Miałem podłączony tuner HD cyfry oraz kino domowe. Wszystko działało aż tu dziś odpalam i … dokładnie ta sama sytuacja czarny ekran – telewizor nie widzi żadnych urządzeń podpiętych pod HDMI. Czy już może Tobie udało się naprawi usterkę i czy to coś poważnego? Jak serwis Panasonic Polska? Z góry dzięki a info.
  • #6 5884002
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6824
    Yrzeba wejsc w tr.serwisowy
    -popatrzeć na wykaz błędów trybu HDMI przeanalizować i do serwisu

** Algorytm naprawy uszkodzenia > brak syg. z HDMI >>kończy się zawsze >> MAIN Ass ....do wymiany
    lub
    płytki z przeł. wej. i sterującym je prockiem np. Bus-Controller Video Matrix Switsch STV 6125 DD=TEA 6415

Przy przełaczaniu wej. zmienia się logo rodz. we.hdmi
  • #7 5884309
    mike1982
    Poziom 2  
    Witaj, rozumiem ,że bez serwisu się nie obędzie.
    Czy wg waszych doświadczeń taka usterka jest do załatwienia w domu czy trzeba będzie odstawić telewizor do serwisu?

Do kolego lisek - mógłbyś rozszyfrować informację po algorytmie naprawy (tak dla laika :D) – rozumiem, że są to dwie możliwe konsekwencje usterki.

Przy przełączaniu wejść HDI nie zmienia się rozdzielczość - zero reakcji...

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno jak wejśc do trybu serwisowego i czy jest to bezpieczne?
  • #8 5884431
    unimar
    Poziom 20  
    Do trybu serwisowego wchodzisz:wciśnięty na klawiaturze lokalnej -< na pilocie szybko 3 razy 0.

Dodano po 31 [minuty]:

Jak chcesz sprawdzić błędy to wykonaj SelfCheck. Na lokalnej -< , na pilocie OK przez 3 sekundy.
  • #9 5884744
    mike1982
    Poziom 2  
    Witajcie, zrobiłem self check i wyświetlił mi stonka na której nie znalazłem info o wadliwym HDMI.
    Jak znaleźć informację nt HDMI w menu serwisowym oraz jak się po nim sprawinie poruszać aby nic nie zepsuć?
  • #10 5884809
    lisek
    Serwisant RTV
    Jeśli zrobisz selfcheck ...jest bezpieczne
    Jak wej. w Tryb Serw. >bez grzebania gdziekolwiek >też

Algorytm naprawy..to "ilustrowana" jak drzewo geanologiczne instr. lokalizacji uszkodz. (step by step)w tym b.skomplikowanym TH-42PY80

Napisałeś:
    [Przy przełączaniu wejść HDI nie zmienia się rozdzielczość - zero reakcji...]
    przy czym- zmienia się na ekranie informacja o przeł. wej hdmi > hdmi1/> hdmi2..... razem z logo tego wej.
    nie chodzi mi o rozdz.
    -ekran jest czarny/ biały
  • REKLAMA
  • #11 5884909
    mike1982
    Poziom 2  
    witam,
    tak logo hdmi się zmienia jak naciskam na pilocie źródło obrazu (hdmi 1, 2 lub 3). Ekran pozostaje czarny i tak jak pisałem nie zmienia się informacja o źródle (1080, 720).

Dodam że pozostałe pory działają ok. Cyrfę można ogladac przez Euro.

Z waszych doświadczeń - czy naprawa tej usterki to uciążliwe zadanie i ile mnij więcej może potrwać.
  • #12 5885138
    lisek
    Serwisant RTV
    Wszystko zależy ..od "mozliwości" serwisu
    *przeczytaj co masz napisane w karcie gwarancyjnej
  • #13 6012368
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    no pieknie a zastanawiam sie nad kupnem 42PY8
    a tu widze że może być jakaś wada skoro pada to samo dwóm forumowiczom.
    na jakims frum hd czytałem że poweidzieli komus w jakims markecie że 42PY80 nie ma bo wycofali go z produkcji z powodu klopotow z kontrastem, ciekawe czy to prawda
    a może model jest jeszcze niedopracowany i cierpi na choroby wieku dziecięcego??
  • #14 6040557
    howard_be
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    malik123 napisał:
    no pieknie a zastanawiam sie nad kupnem 42PY8
    a tu widze że może być jakaś wada skoro pada to samo dwóm forumowiczom.
    na jakims frum hd czytałem że poweidzieli komus w jakims markecie że 42PY80 nie ma bo wycofali go z produkcji z powodu klopotow z kontrastem, ciekawe czy to prawda
    a może model jest jeszcze niedopracowany i cierpi na choroby wieku dziecięcego??

Ten model sprzedają już ponad rok więc raczej jakby coś mieli z choroby wieku dziecęcego to dawno by juz to zmieniali.
    W marcu 2009 koleja edycja plazm Panasonica.
    Brakuje bo jest w dobrej cenie i ma dobre notowania wśród osób znającyh się na plazmach więc nie siej defetyzmu.

Niepokojące owszem, że obu kolegom padło "to samo" a może efekt jest ten sam ...
  • #15 6268081
    jurnymario
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, ja zakupiłem kilka dni temu i tez miałem kompa podpiętego do tv przez hdmi. I wczoraj zauważyłem to samo, chce przełączyć kompa na tv a tu nic , choć wykrywa nazwę telewizora , mój model to TH-42PY70 Pa. Obraz czarny tylko swieci sie ikonka hdmi1. Czy są w stanie naprawić to w domu? Bo naprawde duzo wysilku kosztowalo mnie wniesienie go do domu a i kartony juz wylecialy do kosza. Pozdrawiam
  • #16 6268475
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Panasonic plazmy i lcd'eki naprawia w domu u klienta.
    http://nt.interia.pl/news/naprawa-telewizorow-w-domu,1236653

Co do awarii gniazd HDMI to temat szeroko wałkowany na http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=21042&highlight=115
    Usterkę obejmuje gwarancja.

Co do połączeń komputera z TV przez HDMI to nawet SONY nakazuje połączenia przez gniazdo PC (D-Sub).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z telewizorem Panasonic TH-42PY80 polegający na braku obrazu przez wszystkie porty HDMI – ekran pozostaje czarny mimo wykrywania podłączonych urządzeń (komputer, Xbox 360). Telewizor zmienia logo źródła HDMI, ale nie wyświetla obrazu ani informacji o rozdzielczości. W instrukcji producent zaleca podłączanie konsoli przez komponent, a komputer nie jest oficjalnie wspierany przez HDMI, co budzi obawy co do podejścia serwisu. Diagnostyka sugeruje konieczność wejścia w tryb serwisowy i wykonania self check, który nie wykazuje jednoznacznych błędów HDMI. Możliwe przyczyny to uszkodzenie głównej płyty (MAIN Assy) lub modułu przełącznika wejść HDMI (np. układy STV6125, TEA6415). Naprawa wymaga serwisu, który w Polsce może realizować naprawy u klienta. Problem występuje także w modelu TH-42PY70. Dyskusja wskazuje na potencjalne wady konstrukcyjne lub defekty fabryczne, choć model jest na rynku od ponad roku i cieszy się dobrą opinią. Użytkownicy dzielą się linkami do forów z podobnymi problemami i podkreślają, że gwarancja powinna obejmować usterkę HDMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA