logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TH-42PY80P - pionowe linie i odwrócony obraz przez HDMI

jurex 23 Sty 2012 20:04 2397 1
REKLAMA
  • #1 10438766
    jurex
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Witam

To jest moje pierwsze podejście do naprawy telewizora plazmowego, więc proszę o wyrozumiałość :D
    W wyżej wymienionym telewizorze występuje problem z dekodowaniem sygnału z każdego wejść HDMI. Po wybraniu tego wejścia na ekranie pojawia się niezliczona liczba pionowych kolorowych linii, a po pewnym czasie ekran dzieli się na pół i pojawia się prawie prawidłowa pojedyncza klatka, tylko, że góra obrazu jest zamieniona z dołem. Co kilka minut klatka z tym mankamentem aktualizuje się.
    Zaznaczam, że z pozostałych, analogowych źródeł (RF, SCART) obraz jest prawidłowy.
    Niestety telewizor nie jest już na gwarancji więc pozostaje próba własnoręcznej naprawy. Przeglądałem różne fora i natknąłem się na sporą liczbę problemów z HDMI w podobnych modelach telewizorów Panasonica. Okazuje się, że prawdopobnie winny temu układ w którym znajduje się przetwornik A/D i HDMI Mux. Znajduje się on na płycie TNPH, która w tym przypadku podlegałaby wymianie. Znalazłem używaną taką płytę w rozsądnej cenie ale różni się ona nieznacznie typem od tego zamontowanego w telewizorze. Mianowicie moduł pochodzi od telewizora w wersji 50 calowej i ma oznaczenie: TNPH 0740 1A TXN/A1 RUTE, a oryginalny w omawianym telewizorze: TNPH 0740 1A TXN/A1 RPTE
    A teraz prośba o podpowiedź:
    - czy mój tok rozumowania jest słuszny, że należy wymienić całą płytę?
    - jeśli trzeba wymienić tą płytę, to czy można ją wymienić na typ wymieniony wyżej?
    W trybie serwisowym zauważyłem funkcję zmiany typu panelu i być może udałoby się przestawić ten typ z 50 na 42 cale.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10459880
    jurex
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Dzięki koledze z forum udało się zakupić oryginalny moduł ;)
    Telewizor naprawiony.

Jeszcze raz dziękuję koledze za pomoc.

Temat zamykam.
REKLAMA