logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana PIC16LF88 na PIC16LF84 bez zmian w programie - czy to możliwe?

A.T. 21 Lis 2008 17:14 2043 10
REKLAMA
  • #1 5766104
    A.T.
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Witam
    pytanie takie jak w temacie. Nie potrafię nigdzie dostać PIC16LF88. Czy można go zamienić na PIC16LF84 bez zmian w programie? A jeżeli trzeba coś zmienić to czy ktoś, kto się na tym zna mógłby to zrobić? Udostępniam program. Są to dwie wersje programu, bardzo bym prosił o zmianę w obu oraz kompilację.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Załączniki:
    • sakura_24.576mhz_version.c (26.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sakura_12.96mhz_VersionSource.c (26.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5766309
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Porównaj dokumentacje i wszystkiego się dowiesz. Zobacz na przykład jaka jest różnica w wielkości pamięci flash. I czy wystarczy na program, który umieściłeś.
  • REKLAMA
  • #3 5769515
    A.T.
    Poziom 20  
    A nie wie ktoś gdzie mogę taki układ kupić?
  • REKLAMA
  • #4 5769537
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Google mówi, że TUTAJ
  • #5 5772130
    A.T.
    Poziom 20  
    Ten sklep już widziałem wcześniej. Ale ani tam ceny nie ma ani opcji wysyłki. Może jest jeszcze jakieś inne miejsce gdzie go mogę kupić?
  • #6 5772750
    krzemowy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Potrzebujesz rozszerzonego zakresu napięcia zasilania?
  • REKLAMA
  • #8 5775879
    adamwesola
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Różnice sa duże - jesli nie korzystasz z komparatora, 3 timerow, usarta,i2c, przetwornika a/c i innych jego peryferii to po dostosowaniu programu (jesli sie zmiesci) mozesz go zamienic.Jezyka c nie znam (tylko asembler) wiec nie pomoge.
  • #9 5776054
    A.T.
    Poziom 20  
    Dziękuję za zainteresowanie problemem. To jest to, co chcę zrobić http://www.teuthis.com/html/mmc_mp3.html
    Języka C ja też nie znam, więc sam sobie na pewno nie poradzę. Mógłby ktoś spojrzeć i przynajmniej doradzić, czy można przerobić ten program pod jakiś inny procek? Albo czy jest jakieś inne prostsze wyjście.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze odpowiedzieć na pytanie. Potrzebuję rozszerzony zakres zasilania ze względu na układ dekodera MP3. Jest do 3,3V. A jakiegoś 74LVC245 czy tym podobnego nie mam zamiaru dawać ze względu na wymiary całego projektu.
  • #10 5776579
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Sprawdz najpierw czy moze czasem ten uklad mp3 nie ma wejsc 5V tolerant. Wtedy problemu nie ma.

BF
  • #11 5776988
    A.T.
    Poziom 20  
    Niestety nie ma. Sprawdziłem już to na samym początku:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poruszono kwestię zamiany mikrokontrolera PIC16LF88 na PIC16LF84 bez konieczności modyfikacji programu. Zwrócono uwagę na istotne różnice między tymi układami, takie jak rozmiar pamięci flash oraz dostępność peryferiów (komparator, timery, USART, I2C, przetwornik A/C), które mogą wymagać dostosowania kodu. Wskazano, że jeśli program nie korzysta z zaawansowanych funkcji PIC16LF88, możliwa jest zamiana po odpowiedniej modyfikacji, jednak autor nie zna języka C, co utrudnia samodzielne przeróbki. Poruszono także problem dostępności PIC16LF88 na rynku oraz poszukiwanie alternatywnych źródeł zakupu. W kontekście zasilania podkreślono potrzebę rozszerzonego zakresu napięcia do 3,3 V ze względu na współpracę z układem dekodera MP3, który nie posiada wejść tolerujących 5 V, co wyklucza stosowanie dodatkowych buforów logicznych ze względu na ograniczenia wymiarowe projektu. Zaproponowano sprawdzenie dokumentacji i porównanie specyfikacji obu mikrokontrolerów oraz odwiedzenie oficjalnej strony Microchip w celu uzyskania szczegółowych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA