Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer uruchamia się, ale nic nie wyświetla na monitorze

Sonji 21 Nov 2008 23:51 35121 20
  • #1
    Sonji
    Level 10  
    Wiem, że taki problem był wielokrotnie poruszany, ale w większości przypadków sprawa dotyczyła grafiki, a u mnie tak nie jest.

    Opiszę wszystko od początku:
    Komputer zresetował się podczas oglądania filmu, uruchomiłem go ponownie, kontynuuję film i wtedy znowu reset, ale nic nie wyświetlało się na monitorze. Od tego momentu po uruchomieniu komputera wszystko działa niby normalnie, ale monitor nic nie wyświetla.

    Co zrobiłem:
    Zresetowałem BIOS
    Próbowałem inną grafikę oraz procek
    Odłączyłem wszystkie kable i podłączyłem ponownie
    Próbowałem różnych ustawień ramu (mam 2 kości próbowałem każdej z nich pojedynczo w każdym z możliwych slotów)
    Niestety nic nie pomogło



    Sprawdzałem monitor na innym komputerze i działa bez zarzutu.

    Konfiguracja:
    płytka ASUS P5B
    procek Core2Duo E6300 1,86 Ghz
    ram 2 x 512 MB DDR2 800Mhz Patriot
    grafa GeForce 7600 GT Asusa 256 MB DDR3
    zasilacz ThermalTake 480W

    Co to może być? Liczę na waszą pomoc. Z góry dziękuję.

    P.S. Jeżeli do rozpoznania problemu potrzebne są jeszcze jakieś informacje proszę pytać. Postaram się podawać na bieżąco.
  • #2
    woto0
    Level 18  
    spróbuj podmienić zasilacz, przeczyść gniazdo procesora, ale zdaje się że płyta coś nie tak
  • #3
    Sonji
    Level 10  
    Nic nie pomogło ;/ Czyli co? Kupować nową płytę?
  • #4
    bugibuster
    Level 10  
    U mnie jak poszla plyta bylo tak samo ,raczej do wymiany
  • #5
    Sonji
    Level 10  
    Chodzi o to, że wolałbym mieć pewność. Kupić nową płytę to nie problem, ale nie chcę aby się okazało, że płyta jest w porządku, a coś innego walnięte i kasa w błoto.

    Jest jakiś w miarę prosty sposób aby sprawdzić czy płyta jest sprawna?
  • Helpful post
    #6
    ParanoiK
    Level 12  
    Zrób tak: weź najprostszy miernik, pomierz napięcia na molexach.
    Czy płyta piszczy przy bootowaniu (tj. co robi pc-squeeker)?
    Czy płyta piszczy w ogóle (obejrzyj ją dokładnie, czy jej przypadkiem kondensatory nie napuchły).
  • #7
    kris6661991
    Level 25  
    Pierwsza sprawa jaki kolega ma zasilacz? (firma, model, moc) Czy grafika działa? Czy grafika ma dodatkowy port zasilania? Czy port (o ile ma) jest podłączony ?

    Moderated By K!lleR:

    Quote:
    zasilacz ThermalTake 480W

  • #8
    Sonji
    Level 10  
    ParanoiK wrote:
    Zrób tak: weź najprostszy miernik, pomierz napięcia na molexach.
    Czy płyta piszczy przy bootowaniu (tj. co robi pc-squeeker)?
    Czy płyta piszczy w ogóle (obejrzyj ją dokładnie, czy jej przypadkiem kondensatory nie napuchły).


    Możesz wyjaśnić co to są molexy? O.o
    Płyta nie piszczy, kondensatory nie napuchły.

    kris6661991 wrote:
    Pierwsza sprawa jaki kolega ma zasilacz? (firma, model, moc) Czy grafika działa? Czy grafika ma dodatkowy port zasilania? Czy port (o ile ma) jest podłączony ?

    Zlituj się i przeczytaj pierwszy post zanim się wypowiesz ok?
  • #9
    mariuszp19
    Level 34  
    Możesz wyjaśnić co to są molexy? O.o

    Wtyczki na końcach przewodów wychodzących od zasilacza, które podłączasz do dysków, napędów CD, DVD itp.

    Pozdrawiam
  • #10
    Sonji
    Level 10  
    mariuszp19 wrote:
    Możesz wyjaśnić co to są molexy? O.o

    Wtyczki na końcach przewodów wychodzących od zasilacza, które podłączasz do dysków, napędów CD, DVD itp.

    Pozdrawiam


    Rozumiem, że mam to zrobić na podłączonym zasilaniu i włączonym sprzęcie? Jakie wartości powinienem otrzymać?
  • #12
    Sonji
    Level 10  
    Zmierzyłem napięcia na molexach. Na żółtym kabelku jest 0,41V natomiast na czerwonym jest 0,00V. Więc jakie wnioski? Zasilacz czy płyta? A może obie rzeczy?
  • Helpful post
    #13
    Joker.
    Level 31  
    Sonji wrote:
    Zmierzyłem napięcia na molexach. Na żółtym kabelku jest 0,41V natomiast na czerwonym jest 0,00V. Więc jakie wnioski? Zasilacz czy płyta? A może obie rzeczy?


    Kolega woto0 zalecił podmienić zasilacz i napisałeś
    Quote:
    Nic nie pomogło ;/ Czyli co? Kupować nową płytę?


    czy to ten podmieniony mierzyłeś czy ten co używałeś,

    Zasilacz na pewno (powinno być 5V, 12V i 7V)
    a co do płyty można też przypuszczać że padł bios, tak że reset nie pomoże i trzeba spróbować wgrać biosa na nowo.
    Poszukaj na elektrodzie tematów "Aktualizacja BIOS-u".

    Moderated By K!lleR:

    A te +7V to skąd kolega wynalazł?

  • #14
    Sonji
    Level 10  
    No właśnie teraz zauważyłem swój błąd :/
    Nie wiem jak to się stało, ale przeczyściłem tylko gniazdo procesora nie podmieniałem zasilacza. Postaram się zaraz jakiś zorganizować i sprawdzę.

    Dobra mam zasilacz 350W. Nie za słaby? Zaraz podmienię i się zobaczy.
  • #15
    lukas2402
    Level 10  
    Jak zasilacz nie pomoże to musi być płyta. Ja miałem takie same objawy. Wymieniłem płytę i wszystko jest ok.
  • #16
    Sonji
    Level 10  
    Ehh ten zasilacz 350W jest jakiś stary i wydaje mi się, że brakuje mu niektórych potrzebnych kabelków. Jutro kupię nowy zasilacz, jak nie pomoże będę się dalej radził.
  • #17
    ParanoiK
    Level 12  
    Sonji wrote:
    Zmierzyłem napięcia na molexach. Na żółtym kabelku jest 0,41V natomiast na czerwonym jest 0,00V. Więc jakie wnioski? Zasilacz czy płyta? A może obie rzeczy?


    Eee... ale mierzyłeś przy włączonym komputerze (W sensie chodzącym, nie tylko włączonym do prądu)? Jeśli tak to wygląda na zasilacz.

    Co do późniejszych postów dla zwykłego użytkownika zwykle zasilacz 350W wystarcza.
  • #18
    Sonji
    Level 10  
    Nie. Sprawdzałem na tylko podłączonym do prądu. To ma znaczenie?
  • #19
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

    Proszę zmierzyć napięcia jak opisano na podanej przeze mnie stronie. Bez podania wyników proszę się wstrzymać od dalszej bezcelowej dyskusji i nabijania licznika pisaniem nic nie znaczących postów.
  • #20
    Sonji
    Level 10  
    Napięcia sprawdzone. Na włączonym sprzęcie są to 5,15V oraz 12,14V. Czyli płyta główna?
  • #21
    Sonji
    Level 10  
    Komputer już śmiga. Okazało się, że problemem była płyta główna. Wymieniłem ją i wszystko pięknie działa. Dziękuję wszystkim za pomoc.