logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer uruchamia się, ale nic nie wyświetla na monitorze

Sonji 21 Lis 2008 23:51 48234 20
REKLAMA
  • #1 5767956
    Sonji
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Wiem, że taki problem był wielokrotnie poruszany, ale w większości przypadków sprawa dotyczyła grafiki, a u mnie tak nie jest.

Opiszę wszystko od początku:
    Komputer zresetował się podczas oglądania filmu, uruchomiłem go ponownie, kontynuuję film i wtedy znowu reset, ale nic nie wyświetlało się na monitorze. Od tego momentu po uruchomieniu komputera wszystko działa niby normalnie, ale monitor nic nie wyświetla.

Co zrobiłem:
    Zresetowałem BIOS
    Próbowałem inną grafikę oraz procek
    Odłączyłem wszystkie kable i podłączyłem ponownie
    Próbowałem różnych ustawień ramu (mam 2 kości próbowałem każdej z nich pojedynczo w każdym z możliwych slotów)
    Niestety nic nie pomogło

Sprawdzałem monitor na innym komputerze i działa bez zarzutu.

Konfiguracja:
    płytka ASUS P5B
    procek Core2Duo E6300 1,86 Ghz
    ram 2 x 512 MB DDR2 800Mhz Patriot
    grafa GeForce 7600 GT Asusa 256 MB DDR3
    zasilacz ThermalTake 480W

Co to może być? Liczę na waszą pomoc. Z góry dziękuję.

P.S. Jeżeli do rozpoznania problemu potrzebne są jeszcze jakieś informacje proszę pytać. Postaram się podawać na bieżąco.
  • REKLAMA
  • #2 5768233
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    spróbuj podmienić zasilacz, przeczyść gniazdo procesora, ale zdaje się że płyta coś nie tak
  • #3 5768553
    Sonji
    Poziom 10  
    Nic nie pomogło ;/ Czyli co? Kupować nową płytę?
  • #4 5768965
    bugibuster
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie jak poszla plyta bylo tak samo ,raczej do wymiany
  • REKLAMA
  • #5 5769014
    Sonji
    Poziom 10  
    Chodzi o to, że wolałbym mieć pewność. Kupić nową płytę to nie problem, ale nie chcę aby się okazało, że płyta jest w porządku, a coś innego walnięte i kasa w błoto.

Jest jakiś w miarę prosty sposób aby sprawdzić czy płyta jest sprawna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5769358
    ParanoiK
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zrób tak: weź najprostszy miernik, pomierz napięcia na molexach.
    Czy płyta piszczy przy bootowaniu (tj. co robi pc-squeeker)?
    Czy płyta piszczy w ogóle (obejrzyj ją dokładnie, czy jej przypadkiem kondensatory nie napuchły).
  • #7 5770650
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Pierwsza sprawa jaki kolega ma zasilacz? (firma, model, moc) Czy grafika działa? Czy grafika ma dodatkowy port zasilania? Czy port (o ile ma) jest podłączony ?

Moderowany przez K!lleR:

Cytat:
    zasilacz ThermalTake 480W

• REKLAMA
  • #8 5770754
    Sonji
    Poziom 10  
    ParanoiK napisał:
    Zrób tak: weź najprostszy miernik, pomierz napięcia na molexach.
    Czy płyta piszczy przy bootowaniu (tj. co robi pc-squeeker)?
    Czy płyta piszczy w ogóle (obejrzyj ją dokładnie, czy jej przypadkiem kondensatory nie napuchły).

Możesz wyjaśnić co to są molexy? O.o
    Płyta nie piszczy, kondensatory nie napuchły.

kris6661991 napisał:
    Pierwsza sprawa jaki kolega ma zasilacz? (firma, model, moc) Czy grafika działa? Czy grafika ma dodatkowy port zasilania? Czy port (o ile ma) jest podłączony ?

Zlituj się i przeczytaj pierwszy post zanim się wypowiesz ok?
  • #9 5770795
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409

Wtyczki na końcach przewodów wychodzących od zasilacza, które podłączasz do dysków, napędów CD, DVD itp.

Pozdrawiam
  • #10 5770838
    Sonji
    Poziom 10  
    mariuszp19 napisał:

Wtyczki na końcach przewodów wychodzących od zasilacza, które podłączasz do dysków, napędów CD, DVD itp.

Pozdrawiam

Rozumiem, że mam to zrobić na podłączonym zasilaniu i włączonym sprzęcie? Jakie wartości powinienem otrzymać?
  • #12 5772978
    Sonji
    Poziom 10  
    Zmierzyłem napięcia na molexach. Na żółtym kabelku jest 0,41V natomiast na czerwonym jest 0,00V. Więc jakie wnioski? Zasilacz czy płyta? A może obie rzeczy?
  • Pomocny post
    #13 5773062
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Sonji napisał:
    Zmierzyłem napięcia na molexach. Na żółtym kabelku jest 0,41V natomiast na czerwonym jest 0,00V. Więc jakie wnioski? Zasilacz czy płyta? A może obie rzeczy?

Kolega woto0 zalecił podmienić zasilacz i napisałeś
    Cytat:
    Nic nie pomogło ;/ Czyli co? Kupować nową płytę?

czy to ten podmieniony mierzyłeś czy ten co używałeś,

Zasilacz na pewno (powinno być 5V, 12V i 7V)
    a co do płyty można też przypuszczać że padł bios, tak że reset nie pomoże i trzeba spróbować wgrać biosa na nowo.
    Poszukaj na elektrodzie tematów "Aktualizacja BIOS-u".

Moderowany przez K!lleR:

A te +7V to skąd kolega wynalazł?

• #14 5773100
    Sonji
    Poziom 10  
    No właśnie teraz zauważyłem swój błąd :/
    Nie wiem jak to się stało, ale przeczyściłem tylko gniazdo procesora nie podmieniałem zasilacza. Postaram się zaraz jakiś zorganizować i sprawdzę.

Dobra mam zasilacz 350W. Nie za słaby? Zaraz podmienię i się zobaczy.
  • #15 5773427
    lukas2402
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jak zasilacz nie pomoże to musi być płyta. Ja miałem takie same objawy. Wymieniłem płytę i wszystko jest ok.
  • #16 5773446
    Sonji
    Poziom 10  
    Ehh ten zasilacz 350W jest jakiś stary i wydaje mi się, że brakuje mu niektórych potrzebnych kabelków. Jutro kupię nowy zasilacz, jak nie pomoże będę się dalej radził.
  • #17 5774067
    ParanoiK
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Sonji napisał:

Eee... ale mierzyłeś przy włączonym komputerze (W sensie chodzącym, nie tylko włączonym do prądu)? Jeśli tak to wygląda na zasilacz.

Co do późniejszych postów dla zwykłego użytkownika zwykle zasilacz 350W wystarcza.
  • #18 5774402
    Sonji
    Poziom 10  
    Nie. Sprawdzałem na tylko podłączonym do prądu. To ma znaczenie?
  • #19 5774569
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

Proszę zmierzyć napięcia jak opisano na podanej przeze mnie stronie. Bez podania wyników proszę się wstrzymać od dalszej bezcelowej dyskusji i nabijania licznika pisaniem nic nie znaczących postów.
  • #20 5775356
    Sonji
    Poziom 10  
    Napięcia sprawdzone. Na włączonym sprzęcie są to 5,15V oraz 12,14V. Czyli płyta główna?
  • #21 5790875
    Sonji
    Poziom 10  
    Komputer już śmiga. Okazało się, że problemem była płyta główna. Wymieniłem ją i wszystko pięknie działa. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą ASUS P5B, procesorem Core2Duo E6300, pamięcią RAM Patriot DDR2 oraz kartą graficzną GeForce 7600 GT nie wyświetla obrazu na monitorze mimo normalnego uruchomienia. Monitor działa na innym sprzęcie. Próby resetu BIOS, zmiany karty graficznej, procesora, testowania pamięci RAM w różnych konfiguracjach oraz ponownego podłączania kabli nie przyniosły efektu. Pomiar napięć na molexach wykazał prawidłowe wartości (około 5,15V i 12,14V) przy włączonym zasilaniu, co wykluczyło uszkodzenie zasilacza. Brak sygnałów dźwiękowych z płyty oraz brak widocznych uszkodzeń kondensatorów. Ostatecznie problemem okazała się uszkodzona płyta główna, której wymiana przywróciła pełną funkcjonalność systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA