logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić łącze radiowe na kilka komputerów za pomocą routera?

LooK84 22 Lis 2008 10:51 2129 6
REKLAMA
  • #1 5768643
    LooK84
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam łącze radiowe (internet) na jednym komputerze. Chcę zrobić sieć LAN przez skrętkę na kilka innych komputerów. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość rozdzielenia tego internetu za pomocą routera? Chodzi mi o to żeby komp z netem nie musiał być włączony 24h aby mieć internet na innych kompach. Wcześniej miałem zrobioną sieć na 2 kompy: jeden z tym netem radiowym, drugi podpięty skrętką do pierwszego-wszystko działało ładnie, tylko pierwszy komp musiał być włączony żeby na drugim był dostęp do neta. Teraz dojdzie mi max.2 kompy i chce to zrobić tak żeby komp z kartą WLAN (internet) nie musiał być jako udostępniający połączenie internetowe.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5772545
    buska3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja bym jeszcze zaproponował by router miał możliwość clonu mac bo nie wiadomo skąd masz net i czy nie będziesz musiał zapłacić za podłączenie 2 kompa usługodawcy, a tak z takim routerem nie będziesz musiał.
  • REKLAMA
  • #4 5787190
    sq8xxy
    Poziom 10  
    Witam
    Postanowiłem napisać swego pierwszego w życiu posta ponieważ mam podobny problem.
    Rozwiązanie kolegi jest dość proste i praktyczne ale w moim przypadku się nie sprawdzi ponieważ punkt dostępowy z którego pobieram sygnał jest oddalony i wymaga anteny kierunkowej którą mam na budynku.
    Podłączając AP-ka do tej anteny i owszem mam sygnał tylko jak go przesłać do reszty kompów? Mój APek to DLink 900++. Czy ktoś doświadczony moze pomóc.
  • #5 5793118
    LooK84
    Poziom 11  
    Z tego mogę wywnioskować, że karta WLAN zamontowana w pierwszym kompie nie będzie mi już potrzebna. Dobrze myślę?
    Z tego co widzę na stronie z podanego wyżej linku to ten AP obsługuje w trybie AP Client- klonowanie MAC
  • #6 5795117
    sq8xxy
    Poziom 10  
    pozdrawiam wszystkich. Już znalazłem rozwiązanie na swój problem. Czasem rzeczywiście wystarczy poszukać po innych tematach. dziękuję wszystkim.:D:idea:
  • REKLAMA
  • #7 5817720
    LooK84
    Poziom 11  
    Zaopatrzyłem się w AP TP-Link WA501G. Okazało się, że nie posiada on funkcji Clone MAC. Tu leży właśnie problem-sieć WIFI z której mam neta jest zabezpieczona poprzez przypisanie MAC karty WIFI w moim kompie. Tu pytanie: czy da się zmienić MAC tego APka, czy jestem zmuszony wymienić go na taki, który posiada CloneMAC? Jaki AP posiada tą funkcję, na Allegro jest pełno AP z Clone MAC, ale zmiana MAC możliwa jest w większości przypadków na wejściu WAN, a ja potrzebuje zmienić MAC w trybie AP Client na wejściu WiFi.

Spróbuje sam sobie odpowiedzieć na swoje pytanie :D
    podejrzewam, że ten APek spełni moje wymagania:
    http://allegro.pl/item492269281_access_point_ovislink_wl_5460_v2.html
    jest to OVISLINK WL5460 v2
    Postanawiam go zakupić- mam nadzieje że się sprawdzi :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz łącza radiowego na jednym komputerze chce rozdzielić internet na kilka komputerów w sieci LAN za pomocą routera, tak aby komputer z kartą WLAN nie musiał być stale włączony. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie Access Pointa (AP) w trybie klienta, który odbiera sygnał radiowy i udostępnia go w sieci LAN. Ważne jest, aby router/AP posiadał funkcję klonowania adresu MAC, co pozwoli uniknąć problemów z autoryzacją u dostawcy internetu, który może wymagać przypisania konkretnego MAC. Przykładowo, AP TP-Link WA501G nie posiada funkcji Clone MAC w trybie AP Client, co stanowi problem przy zabezpieczonej sieci WiFi. Alternatywnie rozważany jest AP Ovislink WL5460 v2, który według użytkownika spełnia wymagania dotyczące klonowania MAC na wejściu WiFi. W ten sposób możliwe jest stworzenie niezależnej sieci, gdzie komputer z kartą WLAN nie musi być włączony, a internet jest rozdzielany przez dedykowany router/AP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA