logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak podzielić internet radiowy przesyłany na podstawie MAC'a

mixta 19 Sty 2007 16:33 2596 13
REKLAMA
  • #1 3461786
    mixta
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam radiówkę podłączoną do kompa za pomocą okrągłego kabla do karty TP-link. Internet jest przesyłany do mnie na podstawie MAC'a karty.
    Jak można podzielić to na kilka kompów.
    Rozumiem, że musi być jakiś router w którym wpiszę tego MAC'a, następnie router będzie rozdzielał sygnał na komputery, dobrze myślę???
  • REKLAMA
  • #2 3463519
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dokładnie tak to trzeba zrobić.
    Jeśli wszystkie komputery będą połączone przewodami to wystarczy router z wbudowanym AP potrafiący pracować jako "Wireless ISP".

W przeciwnym przypadku będzie potrzebny AP pracujący jako AP Client i router z wbudowanym AP.
  • REKLAMA
  • #3 3465719
    mixta
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    Dokładnie tak to trzeba zrobić.
    Jeśli wszystkie komputery będą połączone przewodami to wystarczy router z wbudowanym AP potrafiący pracować jako "Wireless ISP".

W przeciwnym przypadku będzie potrzebny AP pracujący jako AP Client i router z wbudowanym AP.

dlaczego wiec beda mi potrzebne dwa Acces Point'y, jeden osobno i drugi w routerze?
  • REKLAMA
  • #4 3466304
    trocse
    Ocena: 28
    Bo jeden bedzie odbieral sygnal od ISP a drugi bedzie go rozsylal na stacje robocze radiowo np.
  • #5 3466417
    mixta
    Poziom 11  
    trocse napisał:
    Bo jeden bedzie odbieral sygnal od ISP a drugi bedzie go rozsylal na stacje robocze radiowo np.

Widziałem w sklepie takie urządzenie "combo" które miało wejście na antene radiową i 2 wyjścia na RJ-45 i jedno wyjście antenowe które chyba rozsyła sygnał na stacje robocze. i przypuszczam że można tym urządzeniem rozsyłać sygnał na dwa sposoby, kablami i radiowo.
    Czy to urządzenie zastąpi mi 2 Acces Pointy?
  • #6 3466452
    trocse
    Masz racje, "chyba", to ze ma 2 anteny nic nei znaczy, kazdy AP wlasciwie ma 2 , czasem jedna schowana w pudelku, sluchaj sie doswiadczonych, mozesz zastosowac tryb repeater ale to slabo chodzi a jeszcze jak dochodzi weryfikacja MAC to juz jeszcze wiekszy problem. Rozwiazanie z 2 AP jest najpewniejsze czasami nawet i tansze niz inne drogie specjalizowane pudeleczka.
  • REKLAMA
  • #7 3468947
    mixta
    Poziom 11  
    trocse napisał:
    Masz racje, "chyba", to ze ma 2 anteny nic nei znaczy, kazdy AP wlasciwie ma 2 , czasem jedna schowana w pudelku, sluchaj sie doswiadczonych, mozesz zastosowac tryb repeater ale to slabo chodzi a jeszcze jak dochodzi weryfikacja MAC to juz jeszcze wiekszy problem. Rozwiazanie z 2 AP jest najpewniejsze czasami nawet i tansze niz inne drogie specjalizowane pudeleczka.

Czasem powiedzenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do d... się może sprawdzić:)

No więc na co mam zwracać uwagę przy zakupie sprzętu i czy jak w Access poincie wpisze mojego mac'a karty to czy dostawca może wykryć że internet jest dzielony??
  • #8 3469155
    mbo
    Ocena: 845
    Oczywiście, że może, tylko zazwyczaj tego nie sprawdza.
  • #9 3681315
    ogniki
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witka
    a czy da się zrobić tak żeby na jednym kompie który ma neta z karty Wi-Fi udostępnic połączenie internetowe na inny komp podłączony przez scrosowany kabel na sieciówce Lan, bo jak robie udostępnij połączenie na karcie Wlan to wywala że błąd adresów IP i go nie włancza, zaznaczam że na karcie wlan mam ip wewnętrzne 192.168.0.100 a jak ustawiam ip na sieciówce Lan 192.168.0.1 to nie ma odzewu to samo wywala. :( co robić ??
    Szukałem Pisałem i nie znalazłem odpowiedzi.
  • #10 3681443
    trocse
    Slabo szukales bo czy Ja czy kolega Mbo pisalismy o tym dziesiatki razy jak z tym sobie poradzic zeby czasowo zmienic IP, zerknij w posty, masz krok po kroku opisane.
  • #12 3784917
    ogniki
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    trocse napisał:
    Slabo szukales bo czy Ja czy kolega Mbo pisalismy o tym dziesiatki razy jak z tym sobie poradzic zeby czasowo zmienic IP, zerknij w posty, masz krok po kroku opisane.

zawsze mnie luzują takie wypowiedzi cwaniaczków, najłatwiej kogos zjechać i uważać się za Guru komputerowego. to po co jest to forum jeśli ktoś pyta i pisze że nie znalazł odp to szuka rozwiązania sprawy a nie zjebki, jak byś był uprzemniejszy to sprawdziłbyś że nie ma odp na moje pyt w wypowiedziach, ale po co zawsze można zjechać i zniechęcić do tego forum.
  • #13 3785096
    trocse
    Nie musze sprawdzac wiem o czym najczesciej tu pisalem, i jestem uprzejmy, bo widze naruszenie regulaminu za powielanie watkow, wiec nie probuj mi skakac do oczu bo to nie ma sensu.
  • #14 3785362
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    można też postawić linux boxa :)
    ale to wymaga trochę więcej wiedzy ;/

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku internetu radiowego przypisanego do konkretnego adresu MAC karty sieciowej, aby podzielić połączenie na kilka komputerów, konieczne jest użycie routera, w którym wpisze się ten adres MAC. Router ten będzie rozdzielał sygnał na pozostałe urządzenia. Jeśli wszystkie komputery są połączone przewodowo, wystarczy router z wbudowanym punktem dostępowym (AP) działającym jako "Wireless ISP". W sytuacji, gdy część komputerów ma łączyć się bezprzewodowo, potrzebny jest dodatkowy punkt dostępowy pracujący jako klient AP oraz router z wbudowanym AP. Urządzenia typu "combo" z wejściem antenowym i kilkoma portami RJ-45 mogą łączyć funkcje odbioru i rozsyłania sygnału, ale często lepszym i bardziej stabilnym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch oddzielnych AP. Weryfikacja MAC przez dostawcę jest możliwa, choć zwykle nie jest sprawdzana. Alternatywnie można udostępnić połączenie internetowe z jednego komputera na drugi przez LAN, jednak wymaga to odpowiedniej konfiguracji adresów IP lub użycia oprogramowania typu winproxy. Zaawansowanym rozwiązaniem jest postawienie serwera na systemie Linux, co jednak wymaga większej wiedzy technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA