logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt wzmacniacza w.cz. 470-790MHz na BF966/BF998 - dobór elementów i symulacja

Torveg 22 Lis 2008 12:25 1343 0
REKLAMA
  • #1 5768988
    Torveg
    Poziom 11  
    Witam, moim zadaniem jest zaprojektować wzmacniacz w.cz do filtrów wejściowych na pasmo 470-790MHz, chciałbym zrobić to na dwubramkowym tranzystorze.Wzmocnienie ma wynosić ok 10 regulowane oraz Rwy=50om. Na forum znalazłem, ze można go przy stałym napięciu jednej bramki uważać za normalnego jfeta (chociaż dokładnie to mos z zubożonym kanałem), więc w dokumentacji np.bf988 znalazłem, że:
    -dla Ugs1=0V Ugs2=4V
    -Jdss=10mA(to dana również z symulacji).
    -Ugs1off=2,5V

czyli gmo=2*Idss/Ugsoff=8ms
    gm=gmo*sqrt(Id/Idss)
    K=Rd*gm

Niby wszystko proste, dobieram sobie jakiś prąd Id przeliczam te Rezystory Rs i Rd, ale w symulacji to już tak pięknie nie wygląda, i nie wiem za bardzo jak uwzględnić Rwy.Jeżeli przyjmuje, że Rd=Rd`||Rwy to wychodzi mi ujemna rezystancja. Nie wiem, może za duże wzmocnienie przyjąłem, albo to inaczej się to robi, więc proszę o pomoc w dobraniu elementów do tego wzmacniacza tak bym mógł sobie to przesymulować.

Moje drugie pytanie to kaskoda, na forum jest napisane, że można ją również traktować jako pojedynczy tranzystor, czyli obliczenia byłyby takie same? Również chciałbym przesymulować ten wzmacniacz jako kaskode.
  • REKLAMA
REKLAMA