logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric

drozdoo 23 Lis 2008 19:10 16527 37
Najlepsze odpowiedzi

Skąd zdobyć program PL7-2 do sterowników Schneider Electric TSX 1720 i jak go uruchomić?

Program PL7-2 do TSX 17xx można dostać z serwera FTP udostępnionego przez jednego z forumowiczów; razem z nim są instrukcja obsługi i instrukcja programowania, a sama aplikacja działa poprawnie tylko pod MS-DOS [#6578399] Dla sterowników serii TSX7/17xx wskazano też pakiet XTEL v5.2 lub v6.1 uruchamiany na laptopach z OS/2 WARP 2/3/4, przy czym potrzebny jest PL7-2 oraz odpowiednie akcesoria komunikacyjne: adapter, dongle z kluczami sprzętowymi i kable [#9144916] W praktyce do połączenia z TSX7 używano także własnego interfejsu RS232 IC z zasilaniem z portu DB9, a w Virtual PC trzeba poprawnie przypisać port wirtualny do fizycznego [#9711798]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 5774845
    drozdoo
    Poziom 2  
    Witam wszystkich !

Potrzebuję bardzo pilnie programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric TSX 1720. Wersje programu które zamieszczane były wcześniej na forum niestety nie działają :(

Udało mi się już postawić DOS 6.22 na laptopie (ach ten powiew historii :D) teraz potrzebuję tylko softu do sterowników.

Jeżeli ktoś posiada instalkę tego programu byłbym wdzięczny za przesłanie na adres drozdoo(at)wp.pl

Pozdrawiam
  • #2 6578399
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Witam wszystkich zainteresowanych programem PL7-2. Proszę pisać na mojego e-maila. Podam nazwę serwera ftp, na którym zamieściłem program i instrukcję obsługi, plus instrukcję programowania.
    Program poprawnie pracuje tylko pod systemem MS-DOS. W przypadku kłopotów z instalacją proszę o kontakt na mojego e-maila.
    Pozdrawiam.
  • #3 7976950
    rysiek11
    Poziom 1  
    Witam wszystkich !

Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric TSX 17 20.

Oraz schemat polączenia przewodu ze sterownikiem.

Jeżeli ktoś posiada program i schemat kabla byłbym wdzięczny za przesłanie na adres
    rysiekchodara(_at_)o2.pl

Pozdrawiam

Część postów usunąłem.
  • #4 9144916
    DENEBO
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    Do komunikacji ze starymi sterownikami Telemecanique serii TSX7 czyli 17xx, 47xx, 67xx, ..... Najlepiej używać oryginalny programator (tzw walizkę) niestety to urządzenie jest nie do kupienia przez przeciętniego użytkownika, do zestawu poza programatorem jest potrzebny terminal, adapter dongle wraz z kompletem kluczy sprzętowych do odpowiedniego oprogramowania i oczywiście zestaw kabli. Jest również możliwość instalacji oprogramowania XTEL (v5.2 lub v6.1) na laptopach pod systemem OS/2 WARP 2 lub 3 i 4.

Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric

Do sterownika TSX 17xx wystarczy oprogramowanie XTEL PL7-2 + wszystkie akcesoria do komunikacji (jw).

Jestem w posiadaniu kompletnego sprzętu do diagnostyki TSX7 itp. wraz z wiedzą merytoryczną więc służę pomocą, w razie pytań prosze o kontakt e-mail

Wersje programowe XTEL

To set up applications under X-TEL, the user may need to refer to any of the manuals
    listed below :
    PL7-NET "Network Architecture Description Software" User's Manual, Ref.
    TXT DM PL7 NET V6E
    PL7-COM "SCM/SCI Communication Module Setup Software" User's Manual, Ref. TXT
    DM PL7 CMM V5E
    PL7-AXE "AXM162/172/182 Axis Control Module Software" User's Manual, Ref.
    TXT DM PL7 AXS V5E
    MAX "AXM292/492 Multiple Axis Control Module Software" User's Manual, Ref.
    TXT DM PL7 MAX V5E
    PL7-PCL "PID Program Software for TSX 7 and PMX 7 PLCs" User's Manual Ref.
    TXT DM PL7 PCL V5E
    PL7-REG "Process Control and Man-Machine Interface Software for PMX 7 Process
    Control PLCs" User's Manual, Ref. TXT DM PL7 REG V6E
    PL7-MMI "Man-Machine Interface Application Design Software for Mini Monitor builtinto
    TSX PCM 27/37 modules" User's Manual, Ref. TXT DM PL7 M37 V52E
    PL7-3 "TSX 47-30 to TSX 87-30 and TSX/PMX Model 40 PLC Programming" User's
    Manual, Ref. TXT DM PL7 3 V6E
    PL7-2 "TSX 17-20 - TSX 27 - TSX 47-20 PLC Programming" User's Manual, Ref.
    TXT DM PL7 2 V5E
    PL7-OSI "MMS-ETHERNET Network Software" User's Manual, Ref. TXT DM SSP V52E
    NETDIAG "Network Observation and Diagnostic Software" User's Manual, Ref.
    TXT DM NTD V6E
    APPLIDIAG "Application Monitoring and Diagnostics Software" User's Manual, Ref.
    TXT DM APD V52E
    SYSDIAG "Product Adjustment and Diagnostics Software", User's Manual, Ref.
    TXT DM SYD V5E
    S-VIEW "Online Display of CAD Wiring Diagrams", User's Manual, Ref.
    TXT DM SVW EP V5E
    XTEL-CAD "CAD Program Interface Software", User's Manual, Ref. TXT DM CAD V5E
    XTEL-MOD "Optional Program Manual Database Management Software for Multifunction
    PLCs", User's Manual, Ref. TXT DM MDD V52E
    XTEL-DOC "Application Documentation Software for PLC Applications", User's Manual,
    Ref. TXT DM DCT V5E
  • #5 9160300
    p_kacper
    Poziom 11  
    Witam!
    A mógłbyś mi napisać jak się połączyć z TSX47 ? Postawiłem OS/2 Warp 4 na Virtual PC, zainstalowałem PL7-2 (Xtel 6.1) z autoryzacją, ale nie mogę się połączyć ze sterownikiem. Do komunikacji używam kabla RS232 w pętli prądowej (własna robota). Może coś nie tak w ustawieniach komunikacji w Xtelu?

Nie podejrzewasz gdzie może leżeć przyczyna?
  • #6 9161841
    DENEBO
    Poziom 13  
    Powiem Tak
    Podstawowa sprawa, jeśli nie posiadasz kluczy sprzętowych, adaptera oraz interface nie masz szans podłączyć się (online-offline) z tymi sterownikami!!!
    Druga sprawa, mało prawdopodobne aby na Virtual PC wszystko ruszyło…
    Po krótce Ci wytłumaczę. Masz program XTEL (ale tylko program) aby działał musi być podłączony adapter + klucze sprzętowe pod port LPT – bez tego nie ma najmniejszych szans pracy z programem.

Zdjęcie poniżej przedstawia powyższe akcesoria do komunikacji ( obecnie nie do zdobycia na rynku – jeśli coś się pojawi to za mnóstwo kasy bez gwarancji że działa!!!)

Całość dopełniają odpowiednie kable, co też jest bardzo ważne – ale z tym idzie sobie jakoś poradzić !!!

Posiadasz TSX 47 OK. (musisz podać dokładnie model, ponieważ w zależności od modelu jest potrzebne różne poprogramowanie PL7-2 lub PL7-3

Oczywiście do tego są potrzebne klucze sprzętowe w zależności do jakiej wersji programu odpowiedni klucz

Tak jak już pisałem bez powyższych akcesorii, nie ma szans na komunikacje………….

P.S. Napisz na PW z czym dokładnie walczysz poza komunikacją.
    Jeśli chcesz możemy Ci pomóc, mamy co potrzeba do diagnostyki XTEL oraz wiedzę merytoryczną…

Pozdrawiam
  • #8 9711798
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Mam własną kopię systemu OS/2 z pakietem XTEL v6.1 i wszystko działa bez problemów :D.
    Do łączenia sterowników używałem najpierw oryginalnego pudła, ale jest to uciążliwe i czasami jest tylko jedno gniazdko zasilania 220V,
    a czasami nie było wcale, dlatego zrobiłem sobie sam.
    Jest to interfejs RS232 IC (prądowy), a zasilanie wziąłem z gniazdka DB9 od portu programowania w sterowniku TSX47 (opis złącza jest gdzieś na Elektrodzie).
    W Virtual PC trzeba tylko przypisać prawidłowo port wirtualny do rzeczywistego w komputerze,
    pracowałem z laptopem już nie raz w terenie i nie wyobrażam sobie jak miałbym targać ze sobą cały ten zestaw :cry:
  • #9 9713876
    DENEBO
    Poziom 13  
    Witam...
    Ja nie narzekam na brak pracy ze sterownikami starego typu jak Telemecanique TSX wszelakiego rodzaju 8-)
    Na chwilę obecną użytkujemy trzy kompletne zestawy do diagnostyki w/w sterowników, czyli tzw walizkę z zestawem wszelakiego rodzaju kabli komunikacyjnych, z oryginalnym systemem OS/2 z oprogramowaniem Xtel v5.2 oraz Xtel v6.1.
    Posiadam również dwa laptopy Dell i Toshiba również z tym samym oprogramowaniem (jako osobne i kompletne zestawy diagnostyczne)
    Jeszcze mam się nie zdarzyło abyśmy mieli jakiekolwiek problemy z komunikacją z sterownikami TSX 17, 47, 67, 87 mając w/w sprzęt, natomiast bawiąc się z Virtual PC ciągle coś nie pasowało... :cry:
    Dla nas nie ma problemów, aby wszystkie manele wrzucić do auta i jechać na drugi koniec Polski aby pomóc komuś rozwiązać problem z tymi starymi sterownikami.
    Oczywiście każdy chwali to czym dysponuje. :angel: Taka kolej rzeczy i w pełni to rozumiem.
    Pozdrawiam
    Denebo
  • #10 9855900
    911driver
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, z tymi sterownikami mam dużo do czynienia, oprogramowanie PL7-2 do TSX 17 i 47
    w miare możliwości mogę pomóc z zainstalowaniem, komunikacją i programowaniem.
    pytania na forum lub PW.
    Pozdrawiam
    911driver
  • #11 11107731
    gunsiur
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a Możecie coś polecić do diagnostyki modbus, są jakieś programiki i przejściówki rs232 na rs485 ale może ktoś już coś przetestował i może polecić.
  • #12 11108673
    DENEBO
    Poziom 13  
    Może coś więcej.... Jak sterownik itp...
  • #13 11111125
    gunsiur
    Poziom 11  
    telemecanique tsx micro
  • #14 11150168
    DENEBO
    Poziom 13  
    Przykro mi, jednakże z TSX MICRO nie pomogę Ci.
    Pozdrawiam
    Denebo
  • #15 11422429
    MeloSeb
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam, mam maszynę stolarską z sterownikiem Telemecanique TSX17. Mam problem tego typu że sterownik ma załączyc piłę, i załącza ale dosłowniw na 2s i wyłącza. niewiem co jest powodem takiego działania i chciałem podejrzec program w sterowniku żeby sprawdzic czy nie oczekuje czasem na jakiś sygnał. Może mi coś doradzicie.
  • #16 11422596
    DENEBO
    Poziom 13  
    Witam
    Jeśli masz kopię programu z rozszerzeniem .bin lub kompletny projekt podeślij mi na PW.
    Przeanalizuje program i zobaczymy z czym może być problem.
    Możesz jeszcze trochę dokładniej opisać cykl maszyny i w którym momencie występuje problem
    P.S. Podaj dokładnie symbol TSX 17 jest ich wiele, i w zależności od modelu używa się odpowiedniego oprogramowania do diagnostyki.

W załączniku .pdf z danymi fabrycznymi wszystkich TSX z serii17

Pozdrawiam
    Denebo
    Załączniki:
    • Hardware Manual 2 TSX17.pdf (4.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 11426053
    MeloSeb
    Poziom 13  
    No właśnie i tu jest pies pogrzebany. Nie mam tego pliku ani nie mam napisanego programu. jak bym miał to już z górki. Chodziło mi właśnie o to by ściągnąc program z sterownika i przeanalizowac co mi wyłacza piłę. To jest starsza maszyna i nie mam do niej nic. Już prawie wszystko uruchomiłem, prócz problemu z piłą. Maszyna ma dodatkowo sterowanie hydrauliką siłową i pneumatykę. Prawdopodobnie jest jakaś kombinacja która musi byc wykonana, bo inaczej wyłącza piłę.
  • #18 11426365
    DENEBO
    Poziom 13  
    No cóż ... To masz problem.
    Więc pozostaje wizyta ze sprzętem diagnostycznym przy maszynie...
    W grę wchodzi wykonanie kopii zapasowej aplikacji, czyli backup
    oraz diagnostyka ze wskazaniem z czym jest problem oraz uruchomienie maszyny
    Mogę Ci w tym pomóc, jednakże szczegóły na PW

P.S. Prześlij typ sterownika, wskazane zdjęcia PLC i szafy, a masz w ogóle jakąś dokumentację i schematy elektryczne maszyny?

Pozdrawiam
    Denebo
  • #19 11429461
    MeloSeb
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki, ale dzisiaj sobie poradziłem. Poprzednio byli inni elektrycy którzy próbowali naprawic maszynę, i między innymi wymienili stycznik który załącza piłę. Jednak przez swoją nie uwagę założyli stycznik na napięcie 24VAC a sterowany jest z 24VDC. Sterownik jak go wysterowywał musiał miec jakiś zanik napięcia lub coś podobnego i wyłączał stycznik. Szybka wymiana i maszyna działa :)
  • #20 11429562
    DENEBO
    Poziom 13  
    To masz problem z głowy :D
    Jednakże musisz mieć na uwadze fakt, iż nie posiadasz kopii zapasowej aplikacji sterownika TSX 17.
    W razie jakiegokolwiek uszkodzenia PLC, zwarcia układu lub innych nieprzewidzianych zdarzeń . program poleci w niebo...
    I w tym momencie właściciel maszyny dozna pewnego rodzaju szoku jak usłyszy ile kosztuje modernizacja systemu sterowania maszyny :|

Pozdrawiam
    Denebo
  • #21 11448703
    klat15
    Poziom 10  
    Witam. Mam tak problem jest mi potrzebny kabel i jak mam dobrać do sterownika tsx micro i po jakiej sieci mogę je ze sobą połączyć??
  • #22 11449737
    DENEBO
    Poziom 13  
    Witam

Po pierwsze, piszesz z błędami i chaotycznie...
    Po drugie temat "Potrzebuję programu PL7-2 do sterowników Schneider Electric" dotyczy oprogramowania do sterowników Telemecanique TSX z serii 7 !!!
    Po trzecie TSX Micro to dużo młodszy brat TSX 7 i właściwie nie ma nic wspólnego.
    Oprogramowanie jest inne, kabel PC-PLC inny itp.

Pozdrawiam
    Denebo
  • #23 11464052
    Jackelm
    Poziom 1  
    Witam

Mam Telemecanicue Twido i potrzebuje zgrac program czy ktos we Wrocławiu dysponuje sprzetem i moglby pomoc???? Sprawa dosc pilna.

Pozdrawiam, (jacekmo@tlen.pl)
  • #24 11464128
    soothsayer
    Poziom 15  
    oprogramowanie Twido Suit - darmowe
    kabel kosztuje około 100pln, można też zrobić samemu (konwerter RS485-RS232) od strony Twido wtyczka mini DIN 8

niestety z powodu braku czasu nie mam kiedy podjechać do Wrocławia, ale może ktoś chętny się znajdzie
  • #25 11475064
    klat15
    Poziom 10  
    Ja tutaj piszę w sprawie takiej żeby uzyskać pomocy a nie żeby być wyśmianym i bardzo przepraszam ale dopiero zaczynam z automatyką. Czy to jest jakieś forum polonistyczne??
  • #26 11475481
    soothsayer
    Poziom 15  
    Cytat:
    Ja tutaj piszę w sprawie takiej żeby uzyskać pomocy a nie żeby być wyśmianym i bardzo przepraszam ale dopiero zaczynam z automatyką. Czy to jest jakieś forum polonistyczne??

Człowiek wykształcony i inteligenty potrafi posługiwać się swoim językiem narodowym. Niestety Tobie tego brakuje. Proponuje wrócić do podstawówki i nabrać trochę ogłady i wiedzy, zanim weźmiesz się za automatykę.
  • #27 11627949
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Ostre Forum - tylko czemu takie złośliwe.
  • #28 14756879
    dudon
    Poziom 2  
    Posiadam srerownik tsx 67 40 jak sie z nim polaczyc, z tego co wyczytalem potrzebny jest system os2 i oprogramoawanie xtel Prosze o jakas pomoc
  • #29 14757205
    DENEBO
    Poziom 13  
    Tak. Aby połączyć się z TSXem potrzebne jest odpowiednie oprogramowanie i sprzęt diagnostyczny.
    Bez tego ani rusz. Zresztą wyżej w poście opisałem wszystko.
    Napisz do mnie na PV. Jaki masz problem i jak mogę Ci pomóc!?
    Skąd jesteś?
    Pozdrawiam
    Denebo
  • #30 14765695
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 212
    Moja recepta na złośliwe sterowniki, wyciąć i wstawić coś nowego, do którego nie potrzeba inwestycji w sprzęt diagnostyczny a wystarczy tylko software. Zajmuję się tym dość często i w większości kilkunastoletnich maszyn pracujących samodzielnie (nie rozmawiamy o kompletnych linach produkcyjnych) wymiana PLC oraz napisanie oprogramowania od podstaw jest często tańsze niż reanimacja zabytku a dodatkowo mamy program źródłowy, którego często użytkownik nie posiada. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania oprogramowania PL7-2 do programowania i diagnostyki sterowników Schneider Electric serii Telemecanique TSX 17xx, zwłaszcza modelu TSX 1720. Program PL7-2 działa pod systemem MS-DOS lub OS/2 Warp z nakładką XTEL (wersje 5.2, 6.1), jednak wymaga odpowiedniego sprzętu komunikacyjnego, w tym oryginalnego programatora (tzw. walizki), adaptera, kluczy sprzętowych oraz kabli RS232 z pętlą prądową. Użytkownicy podkreślają, że bez tych elementów nie ma możliwości połączenia się ze sterownikiem online. Wiele osób korzysta z laptopów z systemem DOS lub OS/2, czasem na maszynach wirtualnych, choć Virtual PC bywa problematyczny. Do starszych sterowników TSX 17xx i 47xx stosuje się oprogramowanie XTEL PL7-2, natomiast nowsze modele, np. TSX 6740, wymagają XTEL 7-3. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnicach między serią TSX Micro a TSX 7, gdzie oprogramowanie i kable są inne. Użytkownicy zalecają posiadanie kopii zapasowej programu sterownika, gdyż awaria PLC bez backupu może być kosztowna. Wątki poruszają także kwestie diagnostyki i problemów z komunikacją, a także sugestie, że w niektórych przypadkach bardziej opłacalna jest wymiana sterownika na nowoczesny niż próba reanimacji starego sprzętu. Pojawiły się także pytania o konfigurację graficzną PL7-2 pod OS/2 w VirtualBox, gdzie problemem jest nieczytelne niebieskie tło, a rozwiązaniem może być zmiana schematu graficznego na oryginalny dla OS/2 Warp 3.x.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA