logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telemecanique TSX171 - komunikacja

pszczepan 10 Maj 2007 23:49 9891 10
  • #1 3871924
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam!

Dotychczas wyczytałem, że potrzebny jest soft PL7-2 do tego PLC. Ja generalnie zajmuję się Omronem, a tu przyszła maszyna z takim archaizmem i próbuję się jakoś z tym skomunikować.
    Jeżeli ktoś ma ten soft, to proszę o kontakt.

Tak przy okazji to pytanko techniczne.
    Sterownik jest w trybie STOP - jak go można przerzucić w tryb RUN - pewnie programowo z softu (tak jest w Omronie), ale czy Tele też tak ma?

Dzięki za pomoc
    Paweł
  • Pomocny post
    #2 3872534
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam

Sprawa jest taka, na elektrodzie jest, zresztą sam umieszczałem takie coś jak poniżej:

Soft
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=47013

W załączniku jest jakiś interfejs do tego wynalazku, może coś pomoże.
    Dodam, ten schemat dostałem od kolegi z forum, nie jestem jego autorem, ale ponoć to jest interfejs do tego sprzętu.

Pozdrawiam

Andrzej
    Załączniki:
    • tsx.rar (8.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 3873984
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    W załączeniu przesyłam soft Pl7_2. Program jest instalowany tylko i wyłącznie z dyskietek i pracuje pod DOS-em. Żeby utworzyć dyskietki należy uruchomić plik *.bat z katalogu Interface(jedna dyskietka), a następnie plik *.bat z katalogu Pl7-2(dwie dyskietki). Instalacja polega na zainstalowaniu wcześniej Interface, a następnie Pl7-2. Przy tworzeniu dyskietek radzę wcześniej zrobić kopię katalogów, gdyż pliki giną z dysku po ich przepisaniu na dyskietki.
    Załączniki:
    • PL7-2 V51 TSX 17 27 47.ZIP (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3874015
    pszczepan
    Poziom 20  
    Dzięki bardzo za szybką odpowiedź - soft ściągnąłem i schemat również.
    Teraz zobaczę co da się z tym archaizmem zrobić

Czy aktualne PLC Telemecanique - NANO, MICRO mają taki sam interfejs - różnica tylko we wtyczce, czy kompletnie inny układ jest?
  • #5 3874468
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Czy ten interfejs pasuje do innych PLC tej firmy tego to niewiem. Może ktoś się wypowie na ten temat.

Pozdrawiam

Andrzej
  • #6 3875021
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3914528
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam!

Przewód będę mieć wkrótce.
    Soft już zainstalowałem i trochę po nim pobiegałem - stary poczciwy DOS :)
    Ściągnąłem też instrukcję dla mojego sterownika TSX171 4002 V:1.4

Na razie nie wiem, co jest z nim grane - zapalona jest kontrolka STOP. Czy ktoś może ma większe rozeznanie - co należy z tym fantem dalej zrobić? Programowo uruchamiam tryb RUN, czy jakiś inny francuski wynalazek.

Z instrukcji wynika, że do mojego modelu jest język PL7-1. Czy ten soft, co podał EDWAKU PL7-2, da radę z moim sterownikiem, czy mam szukać jeszcze starszego softu?

Paweł
  • #9 3933588
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam!

Zacząłem walczyć z tym sterownikiem i jeszcze się z nim nie połączyłem, a już mnie coś dziwi.
    ZAPALONA kontrolka baterii.
    Włożona bateria w ten sterownik to przylutowana do oryginalnych końcówek bateria 3 V. Zakładałem, że jest bez pojemności, ale pomierzyłem i ma 3 V.
    Oryginalna wtyczka baterii ma 4 piny - 3 z przewodami. Ta bateria była podłączona do skrajnych, a jeden przewód był odcięty.

Czy ktoś wie, jaka jest oryginalna bateria, do czego służy ten trzeci przewód, czy przy zapalonej diodzie braku baterii jestem w stanie nawiązać komunikację z PLC, a co ważniejsze przerzucić program z EEPROM-a do PLC?

Dzięki za info
    Paweł
  • #10 18111296
    tony17000
    Poziom 1  
    Hola, Me podrían indicar mas detalladamente como instalar el PL-2, porque yo no puedo, Gracias
  • #11 18111601
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    Kolego ja miałem podobny problem z tym wynalazkiem. Poświęciłem kilka dni na instalację i próbę połączenia.
    W pewnym momencie powiedziałem dość i napisałem szybciej nowy program do innego plc.
    Maszyna chodzi od 3 lat, a ja śpię spokojnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy komunikacji ze sterownikiem PLC Telemecanique TSX171, w szczególności potrzeby oprogramowania PL7-2 do programowania i przełączania trybu pracy sterownika z STOP na RUN. Użytkownik poszukuje softu PL7-2, który działa pod DOS-em i wymaga instalacji z dyskietek, oraz informacji o kompatybilności interfejsu komunikacyjnego z innymi modelami Telemecanique, takimi jak NANO i MICRO. Wskazano dostępność softu i schematu interfejsu na forum elektroda.pl. Poruszono kwestie techniczne dotyczące oryginalnej baterii 3V z czterema pinami, w tym nieznanego trzeciego przewodu, oraz wpływu stanu baterii na możliwość komunikacji i przeniesienia programu z EEPROM do PLC. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia do prawdziwego portu COM, gdyż przejściówki USB-COM mogą powodować problemy. W dyskusji pojawiły się także trudności z instalacją i obsługą archaicznego oprogramowania oraz sugestie, że nowsze modele mogą mieć różne interfejsy. Jeden z uczestników zrezygnował z pracy z tym sterownikiem na rzecz innego PLC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA