logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

software do kamery (progam do zgrywania sygnału przez usb)

.Wiśnia 18 Mar 2004 22:45 7831 8
REKLAMA
  • #1 554448
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    sony dcr-trv245e posiadam taka kamere .. tylko nie wiem jak zgrac tasme na kompa .. nie wiem jakim programem moze ktos podpowie... i ewentualnie gdzie szukac dzieki z góry
  • REKLAMA
  • #2 554895
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ja uzywam do zgrania na dysk MovieMakera z XP a do kompresji VirtualDub z patchem na DV.
  • #3 555066
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Do takiej kamery trzeba program który powinien być razem z kamerą na płycie.Jeśli kupiłeś kamerę w sklepie to powinno być oprogramowanie do niej.Jeśli z drugiej ręki to ktoś Ci sprzedał niekompletną kamerę.Ewentualnie szukaj po symbolu stron firmowych Sony ,może udostępniają soft do kamer.A jeśli ta kamera jest zgodna tylko z USB 1 to taki zrzut na dysk wyjdzie tylko 15 klatek na sekundę ,spotkałem właśnie taką kamerę Sony ale nie pamietam jaki to model był.
  • REKLAMA
  • #4 555615
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Oryginalny program do tej kamery to: Image Mixer ver 1.5 for Sony. Sprawdż pod www.imagemixer.com
  • #5 556215
    czuchus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Niestety do zgrania materiału przez USB potrzebny będzie dysk SPVD-010 który jest dołączony do sprzętu ,są tam sterowniki urządzenia USB streaming i bez tego nie ruszy przechwytywanie przez USB. Taką płytę można jedynie zamówić w serwisie Sony i to za dość wysoką cenę a zgrany tą metodą materiał pozostawia wiele do życzenia. Ja proponuję zaopatrzyć się w kontroler IEEE 1394(Fire Wire) -łącznie z kablem można dostać za niecałe 100zł i oprogramowanie Pinnacle Studio 8 se , niektórzy taki program w niepełnej wersji dodają do kontrolera, i tym sposobem można zrobić fajny film :roll:
  • #6 556232
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    FireWire jest też na SoundBlasterze Audigy...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 558004
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ach przepraszam bardzo, pomyliłem się (nie doczytałem). Oczywiście do zgrywania w/w programami używam FireWire bo po USB idą tylko zdjęcia. Myślę, że wydatek rzędu 80pln na kontroler MINTa to niewiele a jakość gwarantowana.
  • #8 594682
    tv serwis
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Oprogramowanie Pinnacle Studio 8 se , można to gdzieś ściągnąć ?
    Ja mam kartę z kabelkiem ale nie mam oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #9 595242
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    ja go sciaglem normalnie z netu... (Kazaa). A tak wogole to mnie sie wydaje ze chyba lepszy jest Adobe Premiere 6.5 (za dyszaka na gieldzie) .kupilem full wersje i smiga niezle. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Do zgrywania taśmy z kamery Sony DCR-TRV245E na komputer przez USB potrzebne jest oryginalne oprogramowanie, które powinno być dołączone do kamery na płycie, np. Image Mixer ver 1.5 for Sony dostępny pod www.imagemixer.com. Jednak zgrywanie materiału wideo przez USB jest ograniczone i wymaga specjalnego dysku SPVD-010 ze sterownikami USB streaming, który można zamówić w serwisie Sony, choć jakość takiego przechwytywania jest niska. Zalecanym rozwiązaniem jest użycie kontrolera IEEE 1394 (FireWire) wraz z kablem oraz oprogramowania do przechwytywania, np. Pinnacle Studio 8 SE, które często dołączane jest do kontrolera. FireWire zapewnia lepszą jakość i płynność nagrania (pełne 25 kl./s), w przeciwieństwie do USB, które może ograniczać do 15 kl./s lub tylko przesyłać zdjęcia. Alternatywnie do przechwytywania i edycji można użyć programów takich jak MovieMaker (Windows XP), VirtualDub z patchem DV lub Adobe Premiere 6.5, które oferują zaawansowane funkcje edycji i kompresji materiału wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA