logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.4 1997: Reset komunikatu INN o2 i spadki obrotów silnika

grzdal 26 Paź 2002 15:22 7095 9
REKLAMA
  • #1 57661
    grzdal
    Poziom 11  
    Jestem posiadaczem Seata ibizy 1.4 jednopunktowy wtrysk 1997 rok
    Mam następujące problemy z autkiem.
    1. Jak wykasować komunikat " INN o2" o przegladzie
    2. Gdzie znaleść schemacik elektryczny do tego autka lub naprzykład opisówkę nz CD
    3. No i chyba najważniejszy problem. Po uruchomieniu silnika przez chwilę silnik pracuje normalnie by po 2 sekundach obroty spadają do około 300 na 1 sekundę po czym wracają do normy.
    Cp to może być ?
    Za wszelką pomoc dziękuję z góry
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 57982
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Co do tych obrotów - jeżeli problem nasila się zimą lub na zimnym silniku winny może być olej. Miałem coś podobnego w fiacie Uno. Niby głupota, ale poprostu silnik dostawał "obciążenia" i zwalniał a nawet gasł. Tylko na zimnym silniku. Winny może terz być np. podciśnieniowy regulator konta wyprzedzenia zapłonu - jeśli taki masz.

Od razu mówię, że nigdy nie miałem styczności z seatem.
  • REKLAMA
  • #3 58126
    elekt
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    NIE BEDE PISAC BO JEST TO POKOPANE OBEJRZYJ I PROBOJ.CO DO OBROTOW MOZE BYC TO POTENCJOMETR,LUB SILNIK KROKOWY SPROBOJ ZROBIC DIAGNOZE STEROWNIKA
    Załączniki:
    • Seat Ibiza 1.4 1997: Reset komunikatu INN o2 i spadki obrotów silnika oil.jpg (248.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 61118
    jn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    adaptacja przepustnicy Vagiem
  • #5 61253
    Autorol
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    HA, mój brat ma VW z tym silnikiem i ma ten sam obiaw, nawet czasami jak da na luz to gasnie( na rozgrzanym silniku, to olej chyba odpada)czasem trzy razy mu obroty opadną na chwileczke, by pózniej stabilnie kręcic 800obr/min, przebieg 55tys więc troche mało, sam jestem ciekaw? 0X
  • REKLAMA
  • #6 164860
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Takie usterki chm. Ktos kiedyś coś bąkną gzieś o wpływie lambdy-podgzewanie i gwałtownych zmianach podciśnienia . należy sprawdzić tłumiki w ukł podciśnienia
  • REKLAMA
  • #7 164915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 164939
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Witam
    Nie znam sie na Seatach ale w innych znanych pojazdach takie cos moze miec wiele róznych przyczyn nawet czujnik temp silnika (nie ten od wstazan na desce oczywiscie!!!) zobaczyc trzeba duzo rzeczy np przeplywomierz powietrza no i chyba przede wszystkim MAPeta - czujnik podcisnieniowy.
  • #9 168692
    baldhead
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jeśli chodzi o komunikat o przeglądzie, to w mojej Ibizie 1,0i kasowałem go (podglądnąłem ten patent w serwisie, w trakcie przeglądu) wciskając jednocześnie dwa przyciski: kasowania licznika i ustawiania zegara. Ostatnio robiłem to dosyć dawno temu, ale pokombinuj trochę - na pewno się uda.
    Aha, moje auto nie ma obrotomierza, nie wiem jak wygląda tablica w Ibizie z silnikiem 1,4 ......
  • #10 215849
    grzdal
    Poziom 11  
    No i w końcu rozwiązałem problem.W serwisie nazywa się to adaptacja przepustnicy 8O + czyszczenie układu wtrysków.
    U zaprzyjażnionego mechaniaka po podłączeniu do komputera pojawił się błąd 71 tj. potencjometr przy przepustnicy powietrza w układzie zapłonowymn. To tyle.
    U Zabłockiego w Łodzi / salon SEATA/ ta usługa kosztowała mnie 100zł z rachunkiem.
    AUTKO ODZYSKAŁO DRUGĄ MŁODOŚĆ
    I TO JEST ROZWIĄZANIE PROBLEMU
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Seata Ibizy 1.4 z 1997 roku zgłasza trzy problemy: reset komunikatu serwisowego "INN o2", poszukiwanie schematu elektrycznego oraz niestabilne obroty silnika po uruchomieniu, które spadają do około 300 obr./min na sekundę, a następnie wracają do normy. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny niestabilnych obrotów, takie jak wpływ oleju na zimnym silniku, potencjometr przepustnicy, silnik krokowy, czujnik temperatury silnika, czujnik MAP (podciśnieniowy), układ podciśnienia oraz konieczność adaptacji przepustnicy. Reset komunikatu serwisowego można wykonać poprzez jednoczesne wciśnięcie przycisków kasowania licznika i ustawiania zegara. Ostateczne rozwiązanie problemu niestabilnych obrotów stanowiła adaptacja przepustnicy oraz czyszczenie układu wtrysków, potwierdzone diagnostyką komputerową wykazującą błąd 71 dotyczący potencjometru przy przepustnicy. Usługa ta została wykonana w serwisie SEAT za około 100 zł, co przywróciło prawidłową pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA