logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć sim lock z Ericson GA628 bez użycia kabla?

opelr 19 Mar 2004 11:45 1281 11
REKLAMA
  • #1 555015
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Witam, jak zdjąc blokade w tym aparacie ,dostałem taki i nie działa na idee ,nie posiadam kabelka ,jest jakiś sposób na to bez osprzętu?
  • REKLAMA
  • #2 555042
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    witaj raczej nie da rady bez osprzetu ja ściagałem ale kablem i to czas tema ale nie słyszałem o sciągnięciu bez sprzetu
  • REKLAMA
  • #3 555059
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    nieda rady musisz mieć kabelek no ewentualnie wpadnij do mnie ściągne ci za browar:)
  • REKLAMA
  • #4 555108
    opelr
    Poziom 29  
    Czyli wszystko jasne,dzięki za szybką odpowiedź :arrow: fifii69 a gdzie to miałbym wpaść ,chciałbym go używać więc chętnie skorzystam z oferty->daj na pw.
  • #5 555210
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Ja ściągałem z takiego dość nietypowym sposobem ,wylutowałem EEPROM ,gdzieś wyczytałem jakie bity zamienić na jakie ,odczytałem programatorem ,zamieniłem bity i zapisałem do EEPROMU.Ale jak chcesz na Ideę ten telefon to się rozczarujesz ,jest jednosystemowy a Idea w wielu miejscach nie ma zasięgu na paśmie 900MHz bo ma sieć opartą głównie na 1800.
  • #6 555227
    fifii69
    Poziom 29  
    Pi-Vo ma racje jeśli masz programator do pamieci 24c64 to możesz wylutować eprom i przeprogramować i simlocka usuniesz
  • #7 555233
    opelr
    Poziom 29  
    Myśle że będzie ok. używam już przez 5lat Semens S11 :) też jest na 900 i nie mam problemu z zasięgiem ,tylko upadł i się bardzo czulość pogorszyła , zrywa połączenie ze stacją ,ale jak go rozgrzebię to może już więcej nie zadziałać , a tego mam kompletnego z ładowarką samochodową i chciałbym go mimo wszystko uruchomić, to czy może mi ktoś podać jakiś namiar jak to wykonać?
  • REKLAMA
  • #8 556032
    opelr
    Poziom 29  
    No heja,co jest,podobno tylko przeprogramować pamięć,lub odpowiednie bity zmienić,programator mam żeby było jaśniej ,potrzebuje tylko porady jak i gdzie ,i nie musi to być instrukcja krok po kroku.To takie sprostowanie z podtrzymaniem postu.Za info z góry b.dziękuję.
  • #9 556069
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Z rozpiską co do bitów mam problem bo nie wiem gdzie to widziałem nawet ,ale daję zawartość EEPROM bez sim locka.Wrzuć to programatorem do pamięci ,ale koniecznie backup tego co masz zrób.Bo jak nie zadziała to będziesz mnie wieszał.
    Załączniki:
    • GA628EEProm.zip (1.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 556084
    fifii69
    Poziom 29  
    eprom znajduje się po stronie klawiatury zaraz nad wyświetlaczem z każdej strony ma po dwie diody ma 8 nóżek napewno znajdziesz bo drugiego takiego tam niema
  • #11 556098
    opelr
    Poziom 29  
    No dzięki ,spróbuję podziałac w niedziele(warsztat zamknołem a jutro luzzzz),dzięki fifii69 ,gdzie pamięć to nie był problem w tym telefonie ,więcej kłopotu sprawiło mi jego rozebranie(o pięć minut dłużej,bo pamięć znalazłem po 10 sec po rozebraniu)
  • #12 558028
    opelr
    Poziom 29  
    Plik zamieszczony wgrałem i po włączeniu pisze Tampeted! ,nie wiem co to za plik ale po wadze domyślam się że to *.bin ,choć ani winows ani icprog nie pokazuje go jako bin ,następna sprawa wżuciłem mojego bina do programu Edec4win i nie wiem co zrobić z kodami które mi wygenerował.

Podsumowanie tematu

✨ Zdjęcie sim locka z telefonu Ericson GA628 bez użycia kabla jest praktycznie niemożliwe. Standardową metodą jest użycie kabla do połączenia z telefonem i odpowiedniego oprogramowania. Alternatywnie, można wylutować pamięć EEPROM (typ 24c64) znajdującą się po stronie klawiatury nad wyświetlaczem, odczytać ją programatorem, zmienić odpowiednie bity blokady sim locka i zapisać ponownie. Wymaga to jednak specjalistycznego sprzętu i wiedzy o strukturze pamięci. Użytkownicy podkreślają, że telefon jest jednosystemowy i może mieć problemy z zasięgiem w sieci Idea, która działa głównie na paśmie 1800 MHz, podczas gdy GA628 obsługuje 900 MHz. Do programowania EEPROM zaleca się wykonanie kopii zapasowej oryginalnej zawartości. W dyskusji pojawiły się także problemy z plikami binarnymi i ich interpretacją w programach do edycji pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA