logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lub jak zrobić kabel serwisowy do Ericssona GA 628 (1997) – SIMlock, soft

Snapdragon303 15 Kwi 2025 20:28 576 15
  • #1 21520440
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    yo yo yo siemaneczko elektrodowicze ja z takim zapytaniem do was gdzie można by było znaleźć kabel serwisowy do Ericssona ga 628 z 1997 roku? wychodzę z takim pytaniem ponieważ zakupiłem ostatnio taki sprawny z powodów kolekcjonerskich lecz niestety ale trafił mi się on z simlockiem i jednym z najstarszych softów co nie ukrywam bardzo mnie boli i ucegla ten telefon jeszcze bardziej a też miałem zamiar go trochę poużywać. Z góry mówie iż mam na czym wykonywać tego typu rzeczy gdyż posiadam komputer pod system windows 2000 z 2000 roku ewentualnie w grę wchodzą serwisy okolice pyskowice, gliwice, katowice oraz rybnik lub w pobliżu tych miast DIY takiego kabla również w opcji ale tylko gdyby się znalazła chociaż oficjalna wtyczka takiego kabla. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź
  • #3 21523425
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    A ile by kosztował taki hands free?
  • #5 21523669
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    noo t10 miał jak sie nie mylę ma tą samą wtyczke

Dodano po 7 [minuty]:

>>21523665
    a tak swoją drogą jak się nie mylę do kabla serwisowego żeby go zrobić potrzeba układu MAX323 chyba jakieś kondensatory 1uf i w ogóle
  • #7 21524011
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    >>21523693

a jak połączyć rx z telefonu do rx od coma tak samo tx czy skrzyżować rx-tx tx-rx?
  • #8 21525020
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Do komunikacji z komputerem potrzebujesz konwenter z max 232, jest tego dużo w necie.
  • #10 21526427
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    Panowie takie połączenie będzie dobre z układem czy trzeba coś jeszcze zamieszczam takowe poniżej jak i pinout złącza telefonu

połączenie z układem:
    Telefon GA628 MAX3232 Zasilanie 5V (np. USB)
    ============= ======= =======================
    Pin 9 TX ----------------→ RX

Pin 11 RX ←---------------- TX

Pin 10 GND ------------------ GND ────────────────────────────────┐
    [Wspólna masa]
    Pin 7 VPP flash (tryb serwisowy) --[REZYSTOR 10kΩ]--→ +5V ──────────────┘

pinout złącza telefonu:

1 AFMS, out Audio From Mobile Station (10mV)
    2 ATMS, in Audio To Mobile Station
    3 EXTAUD, in EXTernal analog AUDio accessoiry sense (connect to ground)
    4 GNDDDDDDDDD Audio signal GrouND / 0V reference
    5 PORTHF, in PORTable HandsFree (connect to ground)
    6 MUTE, out Music Mute (Digital output. High when calling. Could be off-hook signal)
    7 VPPFLASH, in FLASH memory VPP / Service (connect to +5V to enter debug-mode)
    8 VDD, out Logic Reference, Status ON (+5V out)
    9 TFMS / DFMS Terminal Adaptor Equipment From Mobile Station / Data From Mobile Station (serial output, 112KBaud)
    1011 GND Digital Ground and DC return
    11 TTMS / DTMS Terminal Adaptor Equipment To Mobile Station / Data To Mobile Station (serial input)
    12 DCIO DC+ pole, charging battery / external accessory powering
  • #11 21528641
    karolkars1205
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, dołączam się do tematu, idzie mi bliźniacza sztuka i z kolegą wyżej będziemy kombinować :)

Dodano po 4 [minuty]:

Ewentualnie, jakby nie wypaliło z kabelkiem z Ali, to czy ciężko byłoby wymodelować takie uchwyty do tego złącza? Tak się składa, że posiadam w rodzinie drukarkę, a na kompie mógłbym spróbować wymodelować coś a'la tę złączkę i zamontować do tego np. krańcówkę z pinem kabelków Female-Male z Arduino. Miało by coś takiego prawo bytu?
  • #12 21528726
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Jeżeli gniazdo wygląda jak tu:
    https://old.pinouts.ru/CellularPhones-A-N/ericsson_t10-688_pinout.shtml

to na upartego jak potrzebujecie ściągnąć tylko simlocka jaki jest sens wymyślać koło na nowo? Z pomocą np gorącego kleju, gumki do ścierania czy czegoś innego w co wbijecie szpilki z dolutowanym przewodem można przygotować coś co pozwoli tego simlocka usunąć, bez potrzeby szukania oryginalnej wtyczki.
  • #13 21528895
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Nawet jak poskładacie kabel to do usunięcia simlocka jeszcze daleka droga, darmowe programy zakładały 4 locki lub uceglały na amen ten model, najpewniejszą metodą było zaprogramowanie na nowo eepromu programatorem.
  • #14 21529278
    Snapdragon303
    Poziom 5  
    Jak dotąd wtyczka zamówiona układ też na max 3232 będą niedługo udało się zgromadzić nam dużą ilość softu i programów później mogę wysłać tutaj i zobaczylibyśmy co się z tego nada 😅
  • #15 21529282
    karolkars1205
    Poziom 10  
    Potem tylko Win98/2000 podpinamy, drutujemy i lecimy, a bardziej to jest optymistyczna wersja naszego planu...
  • #16 21535215
    karolkars1205
    Poziom 10  
    UPDATE: Przyszedł mi już trochę czasu temu ten telefon, trafiła się sztuka bez simlocka! (albo z zdjętym SIM-lock). Za koszt wysyłki kupiłem kabel z uszkodzonej ładowarki (kabel jest OK), dorobię do tego jakąś ładowarkę 7 V 1 A i będzie śmigać ;). Akumulatorki w baterii wewnątrz wylały, więc je sobie wymieniłem (druciarstwo okropne, moje sztuki się nie zmieściły, więc czeka mnie kolejna podmiana). Reasumując, miałem trochę więcej szczęścia. Wrzucę później dokładne zdjęcia wtyczki, jakby ktoś kiedyś potrzebował, wrzucę też jakiś obraz/bin firmware'u, ale to jeszcze muszę rozgryźć ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest kabel serwisowy do telefonu Ericsson GA 628 (1997) w celu zdjęcia simlocka i aktualizacji oprogramowania. Kabel jest trudno dostępny, ale można wykorzystać wtyczkę z zestawu hands-free do podobnych modeli, np. Ericsson T10 lub T18, dostępnych na Aliexpress. Do budowy kabla serwisowego potrzebny jest konwerter poziomów sygnałów oparty na układzie MAX232 lub MAX3232 oraz odpowiednie kondensatory. Połączenie pinów złącza telefonu do konwertera wymaga skrzyżowania linii TX i RX oraz podłączenia masy i sygnału VPP flash przez rezystor 10 kΩ do zasilania 5 V. Pinout złącza jest dostępny na stronach z dokumentacją techniczną. Alternatywnie można wykonać własny adapter z wykorzystaniem drukarki 3D i przewodów, a także bezpośrednio podlutować się do pinów na płycie telefonu. Usunięcie simlocka jest jednak trudne – darmowe programy często blokują telefon, a najpewniejszą metodą jest programowanie pamięci EEPROM programatorem. Do komunikacji zalecane jest użycie systemu Windows 98/2000. W dyskusji pojawiła się także informacja o zakupie telefonu bez simlocka oraz o konieczności wymiany baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA