logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić podział multimedii? Da się to zrobić?

wgali 25 Lis 2008 17:02 1935 12
REKLAMA
  • #1 5781970
    wgali
    Poziom 11  
    Witam
    Jak nie ten dział to z góry przepraszam i przechodzę do rzeczy
    mam do rozdziału koblówke z multimedii .
    Dostałem od nich gniazdo multimedialne Telmor GMC-531 i wiem że te gniazdo rozdziela sygnał na telewizje i internet do modemu kablowego .
    Czy mogę zrobić taki patent ,kupiłem rozgałęźnik abonencki Telmor RA-3F
    wepnę go przed gniazdo i rozdziele sygnał na takie dwa ewentualnie trzy gniazda multimedialne na jednym będzie modem kablowy i karta tv sat w komputerze a na drugim telewizor
    z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wgali
  • REKLAMA
  • #2 5782469
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Z samym TV to by się udało ale z internetem nie bo rozgałęźnik musi posiadać kanał zwrotny
  • #3 5782533
    wgali
    Poziom 11  
    dziękuje za odpowiedz
    czyli jak bym podłączył rozgałęźnik z kanałem zwrotnym to by się udało
    jaki rozgałęźnik byście mi polecili.
    pozdrawiam wgali
  • #4 5782764
    jurekN
    Poziom 23  
    Przecież możesz z gniazda wyjście TV podłączyć ten rozgałęźnik nie można
    podłączać się abonentowi przed gniazdem.
  • REKLAMA
  • #5 5782821
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    chodzi oto że instalacja będzie dopiero położna i trzeba tak zrobić żeby nie było widać kabli .
    doszedłem do wniosku że najlepiej będzie zrobić tak .
    Dać na wejściu do mieszkania rozdzielacz multimedialny Telmor GMF−240
    do niego rozdzielacz sygnału tv a w miejscu gdzie ma być tv i internet kupić podwójne gniazdo sat
    pozdrawiam wgali
  • #6 5782893
    jurekN
    Poziom 23  
    Tam gdzie będzie internet powinno być gniazdo typu GMF 357 ono ma dwukierunkowy przepływ w wyjściu do modemu tzw. wyjście data
  • REKLAMA
  • #7 5782918
    wgali
    Poziom 11  
    a mogę po rozgałęźniku multimedialnym dać jeszcze raz gniazdo multimedialne ??
    chodzi mi o to że gdzie będzie internet to komputer będzie miał kartę tv a w innym pokoju będzie jeszcze telewizor
    może opisze co chce zrobić by dokładnie wyjaśnić
    chce rozdzielić multimedie na 2 odbiorniki czyli komputer z kartą tv i w drugim pokoju telewizor
    pozdrawiam wgali
  • REKLAMA
  • #11 5783206
    wgali
    Poziom 11  
    pisałem że mam kartę tv
    pozdrawiam wgali
  • Pomocny post
    #12 5783320
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Prawidłowy podział:

Zwrotnica - wyjście DATA - bezpośredni przewód do modemu
    Zwrotnica - wyjście TV (o ile przenosi cały zakres) na rozgałęźnik 1/3 - osobny przewód do każdego odbiornika.

Jeżeli parametry na modemie są odpowiednie , mógłbyś założyć zamiast zwrotnicy rozg. 1/3 - następnie przed komputerem zwrotnicę. Na wyjścia na telewizory z rozg. 1/3 założyć filtr kanału zwrotnego.

pzdr
  • #13 5818135
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    chce odświeżyć temat bo mam jeszcze jedno pytanie
    dzisiaj dowiedziałem się że będzie jeszcze telewizja cyfrowa
    do której będzie tez modem kablowy
    a moje pytanie brzmi czy mogę rozdzielić tor data na modemy ??
    jeden do internetu a drugi do tv cyfrowej
    a moża tak zrobić rozdzielacz na wejściu i 2 gniazda multimedialne
    pozdrawiam wgali

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału sygnału multimedialnego z instalacji kablowej, obejmującego telewizję i internet. Użytkownik posiada gniazdo multimedialne Telmor GMC-531, które rozdziela sygnał na TV i modem kablowy. Pojawiła się potrzeba rozdzielenia sygnału na dwa lub trzy gniazda multimedialne, aby obsłużyć modem kablowy z kartą TV w komputerze oraz telewizor w innym pomieszczeniu. Wskazano, że standardowy rozgałęźnik abonencki (np. Telmor RA-3F) bez kanału zwrotnego nie pozwoli na prawidłowe działanie internetu, gdyż modem wymaga kanału zwrotnego do komunikacji. Zalecane jest stosowanie rozgałęźników lub zwrotnic z kanałem zwrotnym, np. gniazdo typu GMF 357 z dwukierunkowym przepływem na wyjściu DATA do modemu. Proponowano zastosowanie rozdzielacza multimedialnego Telmor GMF-240 na wejściu do mieszkania, a następnie rozdzielacza sygnału TV oraz podwójnych gniazd SAT w miejscach odbioru. Prawidłowy podział sygnału to: zwrotnica z wyjściem DATA bezpośrednio do modemu oraz wyjście TV na rozgałęźnik 1/3 z osobnym kablem do każdego odbiornika. W przypadku instalacji z modemem i telewizją cyfrową pojawiło się pytanie o możliwość rozdzielenia toru DATA na dwa modemy (internet i TV cyfrowa), co wymaga odpowiednich rozwiązań sprzętowych. Podkreślono, że nie należy podłączać rozgałęźnika przed gniazdem abonenckim, a instalacja powinna uwzględniać dwukierunkowy przepływ sygnału dla modemu kablowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA