logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział kablówki Multimedia 3-4 TV + MODEM - jak ?

Goalkeper 25 Sty 2011 21:33 20280 22
  • #1 9056950
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, posiadam kablówkę z Mutlimedii i rozdzieliłem sobię ją na 4 TV + modem tak jak na schemacie. Poprzedni mój temat został usunięty, mam nadzieję, że teraz jasno to opisałem :)

Póki co odpukać na razie działa przy użyciu poniższego schematu, na każdym TV sygnał znośny tylko TVP1 i 2 z lekkich duszkiem, net śmiga bez problemu. Ale mam problem gdyż chciałbym skorzystać z usługi telewizji cyfrowej oferowanej przez MM. W MM wygląda to tak, że przed dekoderem do przewodu sygnałowego podłączany jest także modem i dopiero z modemu idzie sygnał na dekoder (prawdopodobnie stosowana jest także zwrotnica). Problem tkwi w tym, że kiedyś próbowałem podłączyć zwrotnicę (tą co na schemacie jest podłączona do splitera) wraz z modemem zaraz za rozgałęźnikiem aktywnym i po tym modem nie był w stanie się zalogować. Mam pytanie teraz jak rozwiązać ten podział kablówki tak, aby nie wykorzystywać rozgałęźników aktywnych i mieć w przyszłości możliwość bezproblemowego podłączenia TV cyfrowej.

Odnośniki z informacjami o parametrach poszczególnych elementów zastosowanych do rozdział sygnału.
    1. RZM-2F http://www.telmor.pl/Elementy_bierne_aktywne/Rozgalezniki_RTV_SAT/RZM_2F
    2. GMF-35x http://www.telmor.pl/gniazda_abonenckie/Gniazda_Multimedialne/GMF-35x
    3. RTA-140 http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonenckie_w...trojone/RTA-120,-140_aktywne_rozgalezniki_RTV
    Załączniki:
    • Podział kablówki Multimedia 3-4 TV + MODEM - jak ? schemat.jpg (31.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 9057018
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Pierwsza podstawowa zasada: modemy/routery komputerowe w sieciach kablowych MUSZĄ być połączone bezpośrednio do zwrotnicy rozdzielającej sygnał internetowy od TV. I nie kombinuj tego zmieniać. To co zrobisz z sygnałem TV ze zwrotnicy to już zupełnie drugorzędna sprawa.
    Zwrotnica ma za zadanie odseparować całe pasmo od 0 do około 70 MHz z kabla i skierować do routera/modemu, pasmo od 80 MHz w górę - jest kierowany do odbiorników. Są od tej zasady wyjątki, kiedy w sieciach cyfrowych są wykorzystywane do komunikacji komputerowej także częstotliwości z zakresu TV, ale wówczas najczęściej mamy do czynienia z zespolonym modemem/routerem z dekoderem TV...
  • #3 9057336
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Teraz co wykombinować, akurat kończy mi się umowa a nie chciałbym instalatora do domu wpuszczać bo rozdział sygnału to samoróbka. Znalezłem w sieci instrukcję do sprzętu jaki daje MM INSTRUCKJA i jest w niej napisane, że aby dekoder działał musi być połączony z modemem, który jest dodawany w zestawie.

Edit 26.01.11 10:39
    Tak wczoraj jeszcze rozmyślałem i zastanawiałem się czy pomogłoby wstawienie kolejnego rozgałęźnika pomiędzy spliter 1/2 a rozgałęźnik aktywny i jedno wyjście podłączyć do rozgałęźnika a do drugiego puścić osobny przewód do pomieszczenia, w którym ma być w przyszłości TV cyfrowa. Czy taki krok bardzo przyczyni się do osłabienia sygnału na tyle, że modem nie będzie w stanie się zalogować ?
  • #4 9061692
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Udało się :) pomiędzy spliter a rozgałęźnik aktywny wstawiłem drugi taki sam spliter do jednego wyjścia podłączyłem wzmacniacz a do drugiego przepiąłem przewód idący do TV na którym ma być cyfrówka. Przeniosłem zwrotnicę z modemem i zapiąłem ją do tego przewodu i modem się zalogował. Tak więc problem rozwiązany, jutro idę do MM podpisać papiery a temat zamykam :)

Edit
    Jednak się pospieszyłem i po podłączeniu nie sprawdziłem reszty telewizorów. Okazało się, po podłączeniu dodatkowego splitera zasilacz od rozgałęźnika aktywnego przestał działąć i nie było sygnału na telewizorach. Na dzień dzisiejszy rozwiązałem to tak, że wywaliłem rozgałęźnik aktywny i pozostawiłem dwa splitery i co najdziwniejsze obraz pomimo tego, że sygnał nie jest wzmacniany, wygląda o wiele bardziej atrakcyjniej :) Ciekaw jestem jakby to wyglądało ze spliterem 1/3.
  • #6 9064170
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Wszystko ładnie pięknie tak miałem tzn podobnie, patrz na mój schemat w pierwszym poście i w takiej konfiguracji działa, w poniedziałek będzie instalowana tv cyfrowa i jak podłączą kolejną zwrotnicę z modemem za rozgałęźnikiem cyfrowym to modem się nie zaloguje. No chyba, że sygnał idący z rozgałęźnika aktywnego bez zwartej zworki nie będzie wzmacniany i wtedy modem się zaloguje. Czy dobrze dedukuję ?

1. Podział kablówki Multimedia 3-4 TV + MODEM - jak ? 2. Podział kablówki Multimedia 3-4 TV + MODEM - jak ?

Jak podłącze tak jak na schemacie 1 to modem się nie zaloguje (sprawdzane), a jak podłącze tak jak przedstawia to schemat 2 to modem ze zwrotnicą podłączony do dodatkowego splitera loguje się, działa także TV ale już telewizory podłączone do rozgałęźnika aktywnego nie odbierają sygnału gdyż zasilacz się wyłączy i we wszystkich telewizorach śnieg prószy, że aż zima :)
  • #7 9064491
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W zależności od modelu dekodera cyfrowego układ połączeń może być nieco odmienny, dlatego wstrzymaj się z ruchami...
  • #8 9064812
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Dlatego na chwilę obecną odpiąłem rozgałęźnik aktywny i pozostawiłem dwa splitery. Zobaczymy co będzie w poniedziałek jak fachmani przyjdą się bawić.
  • #9 9064865
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Jak tu ma działać MODEM :

jeżeli w RTA-140 nie ma kanału zwrotnego. ???

W tym wzmacniaczu nie przepuścisz sygnału pod "prąd" (odwrotnie niż wzmacnia).

Pozdrawiam.
  • #10 9064918
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Wiem to doskonale, że modem nie będzie działać ale jak teraz zrobić żeby zamiast RTA-140 coś innego wstawić. Czy jak wstawię spliter na 3xTV to jakość sygnału znacząco spadnie ?
  • #11 9065206
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Goalkeper napisał:
    Wiem to doskonale, że modem nie będzie działać ale jak teraz zrobić żeby zamiast RTA-140 coś innego wstawić.
    - kolego sympatyczny: Jeśli chcesz tak dzielić sygnał i instalacja w danej lokalizacji nie pozwala na wyodrębnienie (tak jak koledzy sugerują - osobny tor do modemów, osobny do TV) to musisz kupić wzmacniacz "puszczający" kanał zwrotny.
    Najtańsza opcja to "amigo" np tu: http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/wzmacniacze-budynkowe-amigo-m-800
    Dla przykładu "lambda" z z aktywnym wzmacniaczem kanału zwrotnego: http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/wzmacniacz-lambda-d8x-ae6-36w

P.S>
    Cena tej lambdy jest trochę "z sufitu" bo "gołą" mogę sprzedać za 360zł + "bebechy": razem pińcet

P.S. 2
    Pamiętając, że kanał zwrotny "pracuje" w paśmie <65Mhz tłumienie kabli można pominąć - więc nie ma sensu wzmacniać - wystarczy pasywne przejście.

P.S. 3
    Ceny netto :twisted:
  • #12 9065892
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Kolego forestx chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :) Mi już nie chodzi o wzmacnianie sygnału dlatego też zapytałem czy coś innego można w zamian zamontować i zaraz na końcu zadałem pytanie dotyczące tego czegoś innego

Goalkeper napisał:
    Czy jak wstawię spliter na 3xTV to jakość sygnału znacząco spadnie ?

I moim zdaniem odpowiedź powinna brzmieć, tak, nie, w małym stopniu sygnał się pogorszy, w dużym stopniu sygnał się pogorszy lub jeden dodatkowy telewizor nie wpłynie tak bardzo na jakość sygnału, ewentualnie to wszystko będzie do bani i nie ma racji działania. Nie wiem dlaczego wpadłeś na ten pomysł z takim rozwiązaniem gdzie jest wzmocnienie sygnału i kanał zwrotny w dodatku za kosmiczną cenę a wszytko to tylko na potrzeby domowe.

Więc ponowie pytanie czy spliter dzielący sygnał na trzy będzie powodował duże obniżanie jakości sygnału (dodam, że pomijamy zastosowanie wszelkiej maści gajgów wzmacniających sygnał) ?
  • #13 9066488
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 9066821
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Myślałem, że zboczeni zawodowo :P będą patrzeć pod kątem układu o idealnych parametrach. Wiec tak dajmy na to, że jakość sygnału przed spliterem jest taka jaka powinna być, o ile zostanie stłumiony sygnał jeżeli podepniemy dwa splitery jeden za drugim i czy będzie to miało negatywny wpływ na wyświetlany obraz oraz na jego pogorszenie ?
  • #15 9066906
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Masz w sieci Multimedia zamontowane gniazdo multimedialne (trzy wyjścia) http://sklep.delta.poznan.pl/gniazdo-multimedialne-gmf-352_c32_p1765.html - takie musisz mieć i tego nie należy zmieniać!!! zakończone wyjściem Data-do niego podłączamy modem!!
    Do pozostałych gniazd podłączamy TV i Radio. Wyjście telewizyjne możesz wtedy rozdzielić spliterem.Przestańcie tworzyć udziwnienia.
    Po co wzmacniacz sygnał na tyle jest dostateczny a ARW w RTV wyrówna wzmocnienie. A korzystam z tej sieci hi. A decybele przestańcie liczyć w powietrzu jest w Multimedia stosowny miernik do pomiarów każdy technik w swoim rejonie ma go do dyspozycji! Irek i pozostali koledzy -wyłożył jasno temat.
    Tym się wykonuje pomiary!
    73!
    Za wcinki przed gniazdem multimedialnym możesz mieć kłopoty z prawem (drobnym drukiem poczytaj Regulamin Multimedia SA)-dokonujesz"włamania" do sieci!.
  • #16 9067381
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    Wszystkie Twoje rysunki świadczą o jednym: starasz się zrobić wszystko, aby tylko nie poprowadzić osobnego kabla od GMF do modemu. Na początek przenieś GMF tam gdzie przeciąłeś przyłącze od kablówki, a potem zrób według mojego rysunku powyżej. Wszystkie kable współosiowe od TV i modemu doprowadź do GMF, tam też zamontuj RTA. W ten sposób instalacja będzie działać prawidłowo, oraz będzie łatwo przeprowadzić jej późniejszą modyfikację. Zwora w RTA musi być przecięta, bo nie masz nic do zasilania przez jego wejście, a ponadto zasilanie może być zwierane przez GMF. Wzmocnienie RTA trzeba ustawić na minimum, bo musisz tylko skompensować straty podziału, a 10dB to zdecydowanie za dużo.
    Zobacz też: Pomoc w zaprojektowaniu sieci kablowej w domu.
    P.S. Zamykanie nieużywanych wyjść rezystorem obciążeniowym (terminatorem) dotyczy także RTA i rozgałęźników pasywnych.
  • #17 9067490
    Goalkeper
    Poziom 11  

Legenda jest na schemacie więc nie powinno być problemu :) (oczywiście mam nadzieję, że zwrotnica to to samo co gniazdo multimedialne takie jak pokazał kolega Dopol) O co się rozchodzi:
    W pokoju numer 1 jest telewizor i będzie dekoder Multimedia, który musi być podłączony do modemu i nie ma zmiłuj (z modemu dekoder będzie pobierał dane/sygnał), w pokoju 2 będzie sam telewizor i pokoju 3 będzie TV oraz modem, z którego jest internet :) Według Waszych wskazówek zwrotnicy zaraz za skrzynką providera nie mogę ruszyć, podłączamy pod wyjście zwrotnicy, oznaczone TV, spliter rozdzielający sygnał na telewizory, na wyjściu DATA podłączamy modem z internetem. Pytanie teraz jak rozdzielić sygnał DATA na dwa modemy w różnych pomieszczeniach tak aby w mieszkaniu nie było więcej kabla niż miejsca wykorzystując tylko i wyłącznie jedno wyjście DATA ze zwrotnicy ? A nie wydaję mi się aby instalatorzy przystali na to aby po jednej ścianie puszczać 2 lub trzy żyły koncentryka co by podzielić zarówno sygnał TV jak i DATA. Dlatego też wydaję mi się i nawet chyba tak było jak jeszcze mieszkałem z rodzicami, że szedł kabel do mieszkania, w dużym pokoju został on zakończony spliterem (nie wiem czy rozgałęźnik czy odgałęźnik) do jednego z wyjść splitera została podłączona zwrotnica TV,DATA,R w myszce do jej wyjścia TV został podłączony telewizor a do DATY modem + dekoder. Do drugiego wyjścia splitera został podłączony kabel i poprowadzony był do drugiego pokoju gdzie został zakończony zwrotnicą i do niej zostały podłączone urządzenia analogicznie jak w pierwszym pokoju, z tym że modem dostarczał internet. Więc jak to się ma do opisu kolegi Dipola skoro przed zwrotnicą nie może nic być ?
    Schemat został pozbawiony przewodów, spliterów i zwrotnic (opis w legendzie schematu) jak teraz to wszystko rozdzielić i jakich elementów do tego celu użyć ? Jeżeli ktoś może to prosiłbym o pobranie schematu i naniesienie na niego odpowiednich elementów. Od razu zaznaczam, że pomijamy wszelkiego rodzaju elementy, typu rozgałęźnik aktywny, wzmacniające sygnał.
  • #18 9067571
    zetdeel
    Poziom 39  
    1. Jaki masz GMF? podaj dokładnie typ.
    2. Co to za modem, który dostaniesz do "cyfrówki"? Czy ma wbudowany switch i czy obsługuje "normalny" internet?
  • #19 9067637
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Mam GMF-35, jeżeli chodzi o modemy to jeden do neta mam THOMSON DigitalBroadband THG520 a drugi modem będzie motoroli prawdopodobnie sb5100 lub sb5101 nie znam dokładnie modelu bo w instrukcji od DTV nie podają ale wiem, że tak wygląda i taki mieli kiedyś rodzice. Jeżeli chodzi o dekoder to będzie MP5800.
  • Pomocny post
    #20 9067641
    zetdeel
    Poziom 39  
    Goalkeper napisał:
    Mam GMF-35,

Chodzi o ostatnią cyfrę, jeśli się zatarła to podaj czy ma wyjścia DATA+TV+R, czy DATA+2xRTV.

Dodano po 47 [minuty]:

Zakładając że, jak napisał dipol, masz GMF-352, widzę to tak:
    Rozgałęźnik małostratny - Telmor RM-2F lub Signal R-2. Możesz też spróbować taki sam zamiast RTA.
  • #21 9067696
    Goalkeper
    Poziom 11  
    O kurka jak to się stało, że źle numerek napisałem, dokładnie mam 351 i ma wyjścia DATA, TV, R. Widzę po schemacie masa kabli by musiała się walać po mieszkaniu :) niestety tylko dwie żyły mieszczą się w listwach, a drugiego przewodu z pokoju 2 do 3 już nie puszczę bo nie mam jak, jeden jest puszczony ale remontier przykrył go płytkami :) Dziekuję za schemacik ale zostanę przy konfiguracji takiej jak teraz mam czyli sygnał ze skrzynki -> spliter RM-2F -> GMF-351 -> modem(internet) + TV oraz drugie wyjście RM-2F -> RM-2F -> TV i drugie wyjście RM-2F -> GMF-351 -> modem(tv cyfrowa) + TV analog czyli tak

Ewentualnie któregoś dnia pokuszę się o RM-3F.
  • Pomocny post
    #22 9067706
    zetdeel
    Poziom 39  
    W takim razie jedyne rozsądne wyjście:
    Gniazdo GMF-352 ma wyjścia: DATA i 2xRTV. Rozgałęźnik zastosuj jeden z tych, które podałem powyżej. RZM-2F raczej nie stosuj - ma większe straty.
    Powodzenia.
  • #23 9068643
    Goalkeper
    Poziom 11  
    Odnośnie kolejnej zwrotnicy to już zależeć będzie od instalatotorów, podejrzewam że będzie kolejna GMF-351. Najwyżej dokupię sobie GMF-352 w końcu to nie majątek. Uważam, że temat wyczerpany więc zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kablówkę od Multimedia i rozdzielił sygnał na 4 telewizory oraz modem. Napotkał problem z podłączeniem dekodera telewizji cyfrowej, który wymagał połączenia z modemem. W odpowiedzi na pytania, uczestnicy dyskusji podkreślili, że modem musi być podłączony bezpośrednio do zwrotnicy, która oddziela sygnał internetowy od telewizyjnego. Użytkownik eksperymentował z różnymi konfiguracjami, w tym z dodatkowymi splitterami i wzmacniaczami, aby uzyskać stabilny sygnał. Ostatecznie zrezygnował z aktywnego rozgałęźnika na rzecz dwóch splitterów, co poprawiło jakość obrazu. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich modeli gniazd i rozgałęźników, aby uniknąć problemów z sygnałem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA