logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować mikrokontrolery PIC – język, sprzęt, programator, testy

Vsad 25 Lis 2008 20:37 2001 3
REKLAMA
  • #1 5783086
    Vsad
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Co potrzebuje żeby móc programować mikro kontrolery PIC
    Jakim jeżykiem najlepiej się uczyć pisać jakiego mikro kontrolera użyć żeby się uczyć co muszę mieć do Pc żeby go zaprogramować jakiego manipulatora użyć i jeszcze jakiś prosty układzik żebym mógł na nim sprawdzać swoje osiągnięcia czy
    pic jest wielokrotnego użytku ?
  • REKLAMA
  • #2 5783734
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli chcesz w ogóle zacząc przygodę z mikrokontrolerami to polecam Atmegę - zdecydowanie popularniejsza u nas, dużo pomocy w j. polskim.

Jeśli tylko PIC to programator kupisz na allegro, razem dostaniesz pewnie link do programu za pomocą którego można programować te układy :)

PIC jest wielokrotnego użytku :)
  • REKLAMA
  • #3 5784773
    Vsad
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Czyli Atmg ? Jaki potrzebuje do tego sprzęt żeby w ogóle móc zacząć coś robić ? wiem że potrzebuje na pewno jakiegoś komplikatora chyba jeszcze jakaś przystawka pod pc musi być żeby móc wysłać te dane do tego mikro kontrolera i chyba jeszcze jakiś układ do testowania osiągnięć jaki język wybrać basic czy c , c++
  • #4 5785743
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Ja zaczynam z Atmegami ( tzn od czasu do czasu coś robię, brak czasu ogólenie na trawienie płytek na projekty )

Procesory nazywają się Atmega

Absolutny minimalny zestaw startowy:

- atmega8 ( mało skomplikowany przy czym można dość dużo zrobić na nim )
    - podstawka pod układzik
    - płytka uniwersalna
    - wyświetlacz LCD ( najpopularniejsze to 1x16, 2x16 ) ( motywuje, jak coś zrobisz i widać efekt :) )
    - trochę przewodów, jakieś diody led, może kilka rezystorów itp. drobnica
    - wtyczka LPT z kablem lub ( polecam ) programator STK 200/300 - można kupić lub zrobić samemu
    - zasilacz stabilizowany 5 V DC ~ 1A

Co do języka programowania - ja nie umiem programować w żanym języku ( c itp ) więc wybrałem najprostszy dla mnie - Bascom. Dużo dowiesz się z polskiego helpa napisanego do bascoma. Bascom dla AVR jest dostępny za darmo dla programów do 8kB a to całkiem dużo :)

Co więcej... chyba tylko chęci :)

Wszystko można na allegro kupić po taniości :)
REKLAMA