Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
  • Zestaw startowy PIC

Pomimo dużej popularności mikrokontrolerów produkcji Atmel'a (przynajmniej w Polsce), warto zainteresować się bardziej popularnymi za granicą PICami. Poniższy projekt może pomóc w tym wszystkim, którzy zaczynają zabawę z rodziną tych mikrokontrolerów. Jest to zestaw startowy przeznaczony do nauki. Posiada on szereg przydatnych funkcji:

- podłączony PIC18F2550 z zewnętrznym rezonatorem
    - jedno kanałowy przetwornik analogowo-cyfrowy 0-2.5V sigma-delta przetwornik
    - sześć kanałów 10-bitowych przetwornika analogowo cyfrowego 0-5V
    - dwa złącza dla wyświetlaczy tekstowego LCD lub GLCD
    - port USB
    - możliwość obsługi z akumulatora
    itp.

Zestaw może służyć jako podstawa edukacyjna lub płytka dla jakiegoś konkretnego projektu wedle uznania. Schematy dostępne są na stronie źródłowej.

Zestaw startowy PICZestaw startowy PIC

Źródło http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/PICprojectboard/PIC18F2550.htm

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    bi-tek
    Level 12  
    fajne cacko ale do czego można to wykożystać???

Ile to kosztuje??
    unitral
    User under supervision
    może i w polsce rozwinie się popularność PICów :)
    To według mnie najlepsze procki - wystarczy zajrzeć do listy rozkazów i do tego co ma wbudowane - biją na głowę popularne u nas ATMELe
    Niestety cena jak na razie zbyt wysoka co dla niektórych. Ale może już niedługo to się zmieni.
    Babka
    Level 15  
    Ja mogę dodać tyle że atmel niestety jest stanowczo za drogi jak dla początkującego elektronika. Co do pic-ów to są bardzo dobre mikrokontrolery i jakoś dużo osób pracuje na nich i nie narzeka. Bo nie ważne jest jaki kontroler wykorzystujemy, ważne jest to do czego i co wymagamy od niego. Tu chodzi przede wszystkim o ludzką mentalność, jak ktoś się przyzwyczai do avr-ów to ciężko będzie mu się przesiąść na inny sprzęt, wiadomo każdy chwali to co ma ;)
    Polecam jak najbardziej PIC-e, bo jest bardzo bogaty ich wybór a cena naprawdę jest konkurencyjna w stosunku do innych kostek. Nie wspomnę o środowiskach programowych począwszy od asemblera przez Basic, Pascala skończywszy na C i innych.
    XaFFaX
    Level 20  
    unitral wrote:
    Niestety cena jak na razie zbyt wysoka co dla niektórych. Ale może już niedługo to się zmieni.

Bez przesady :) PICa mozna miec za free nawet :). Microchip wysyla probki PICow za darmo, nawet tych (o ile sie nie myle) nowych czyli dsPIC, sam mam chyba z 7 roznych procesorow :D. Problem w tym ze wlasnie tez walcze z Atmelami ostatnio, przyzwyczailem sie :P (nie mowiac juz o tym, ze zbudowalem programtor usbasp do AVRa co jest baaardzo wygodne). Jezeli jednak chodzi o cene, to skoro mozna miec za darmo, to juz chyba taniej sie nie da ;) (maja doplacac jeszcze :D ? ).
    unitral
    User under supervision
    wiem że można mieć za darmo, ale ja myślę o ilościach dużo powyżej 2 sztuk i nie "żebraniu" o próbki, tylko kupowaniu wszystkiego w sklepach.
    bi-tek
    Level 12  
    no to ile to kosztuje i czy to jest w zestawie z wyświetlaczem a jeśli nie to czy współpracuje ze wszystkimi??

a z kąt można mieć to za darmo??? jakiś link
    XaFFaX
    Level 20  
    No to jak powyzej 2ch sztuk, to juz nie do celow edukacyjnych, a komercyjnych, a wtedy to sie oplaca kupic, bo i tak sprzedasz to co zbudujesz za 100x wiecej (inaczej nie ma to sensu).

A co do 'za free' mozna dostac stad: http://sample.microchip.com/Default.aspx?testCookies=true
    z tego tylko co wiem trzeba miec 'niestandardowego' mejla, w sensie z @hotmail.com itp nie przyjmuja zamowien, ja mam z edu.pl, i stad moze byc. I jeszcze jedno - apel do wszystkich o nie naduzywanie ich 'goscinnosci', bo 'zbanuja' dany kraj i nikt nie bedzie nic z tego mial.
    adass
    Level 25  
    Nie mogę otworzyć linka do strony źródłowej próbowałem na dwóch innych komputerach u sąsiadów i też nie otwiera . (co jest grane).
    bi-tek
    Level 12  
    mógłby mnie ktoś pokierować ja mam załatwić sobie tego pica ale pewnie szybciej będzie jak go sobie kupie tylko gdzie w polsce
    XaFFaX
    Level 20  
    HeloMelo wrote:
    Ze takie glupie pytanie zadam :) co mozna zrobic za pomoca tego procka ? Tak mniej wiecej... Bo z pewnoscia nie tylko Ja chcialbym sie dowiedziec :)

No musze powiedziec ze to ciekawe pytanie :), takiego az trudno sie spodziewac :D. Za pomoca procesora (ogolnie) mozna zrobic praktycznie WSZYSTKO ;), wszelkie komorki przeciez, mp3 playery i inne urzadzenia (prawie wszystko co elektroniczne w dzisiejszych czasach ma jakas czesc cyfrowa) korzysta z uP. A jezeli chodzi konkretnie co moze zrobic TEN procesor, no to tez odpowiedzi jest ogromna ilosc: analizatory widmowe, komunikacja z kompem (w celach edukacyjnych czy to w celach np. przeslania pomiarow, wynikow obliczen itp), sterowanie CZYMKOLWIEK (silniki, jakies sterowniki, interfejsy ethernetowe jak np. ENC28J60), zapanie/gaszenie diodek ;). Chyba latwiej byloby wymienic czego sie nie da zrobic ;).

EDIT:
    bi-tek wrote:
    mógłby mnie ktoś pokierować ja mam załatwić sobie tego pica ale pewnie szybciej będzie jak go sobie kupie tylko gdzie w polsce

Tak jak napisalem nieco wczesniej - zblizony (a moze i dokladnie taki) procesor mozna dostac z sampli z microchipa (za free!), link jest pare postow wyzej. Wystarczy czytac ;).
    bi-tek
    Level 12  
    Tylko który to jest z tych 4 bo nie wiem a nie chce ich nadwyrężać ich magazynów i żeby polska nie dostała Bana

ja dostane tylko procesor czy całą płytke
    XaFFaX
    Level 20  
    bi-tek wrote:
    Tylko który to jest z tych 4 bo nie wiem a nie chce ich nadwyrężać ich magazynów i żeby polska nie dostała Bana

ja dostane tylko procesor czy całą płytke

Ze strony zrodlowej:
    Quote:
    The new PIC18F2550 Project Board was designed as the development platform for student projects.

The board features

MCU: PIC18F2550 with external xtal,
    ADC: one channel 0-2.5V sigma-delta converter, Linear Technology LTC2400/LTC2420,
    6-channal 10-bit ADC 0-5V,
    Display: Two connectors for text LCD or GLCD,
    USB: onchip USB port with type B connector,
    Power supply: onboard low dropout regulator, rechargeable battery,
    Code programming: 10-pin header for In Circuit Loader.

Jako, ze ktos pisal ze mu zrodlowa nie dziala, to nie bede juz pisal, ze wystarczy czytac :P.

A jezeli chodzi o drugie pytanie - no to oczywiscie ze dostaniesz sam perocesor, az TAK dobrze to nie ma ;) plytke trzeba sobie samemu zbudowac/dac do zbudowania. Ew. mozna dostac cala plytke, ale to juz kosztuje (i to nie malo, z tego co zauwazylem od parudziesieciu do nawet paruset dolarow w zaleznosci od tego jaki procesor i co za 'moduly' ma plytka + koszty przesylki itp), takze moim zdaniem zdecydowanie lepiej zbudowac - mozna sie czegos dowiedziec + sa to znacznie mniejsze koszty.
    Patol
    Level 22  
    Witam sorki za mały offtopic ale poszukuję schematów do zestawów startowych do mikrokontrolerów PIC coś w stylu EasyPIC5 z "Mikroelektronika"
    pozdrawiam