logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica Digital 800 - słabe grzanie i wydłużony czas prania

wit34 25 Lis 2008 21:18 3317 6
REKLAMA
  • #1 5783351
    wit34
    Poziom 1  
    Pralka słabo grzeje ,długo trwa pranie nie zgadza sie z czasem na wyświetlaczu .Podejrzewam grzałke .:cry:
  • REKLAMA
  • #2 5783378
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    I słusznie , choc trzeba ją zmierzyc ( ok.26Ω ), chyba wąż spustowy jest odpowiednio wysoko i nie spływa nim woda w czasie prania ?
  • REKLAMA
  • #3 9357214
    6szati6
    Poziom 2  
    Witam kolegów :)

Nie chce zakładać nowego tematu bo mam podobny problem... Mianowicie nastawiam pranie na 30min. a trwa prawie godzine. Czego to może być wina?? Programator szwankuje czy może jak kolega wyżej problem z grzałką?? Dodam, że ostatnio musiałem zresetować pamięć, ponieważ pomimo zamkniętych drzwi widniała blokada na wyświetlaczu. Po usunięciu usterki pralka normalnie pierze tylko faktyczne pranie trwa 2x dłuzej...
  • REKLAMA
  • #4 9357689
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Temperaturę zadaną uzyskuje?
  • #5 9357831
    6szati6
    Poziom 2  
    Myślę, że tak bo na każdym programie chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 9357856
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    To nie dowód , musisz sprawdzić organoleptycznie. Poza tym przedłużony czas pracy pralki może być spowodowany słabym ciśnieniem sieci wodociągowej , brudnym sitkiem elektrozaworu, problemem z szybkim spuszczaniem wody z pralki.
  • #7 13151009
    punki7
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam podobną pralkę (AMICA digital 600 PB5560A420) i takie same objawy.
    Oprócz organoleptycznego stwierdzenia że nie działa grzałka, podejrzewałem amortyzatory ,bo na programie wirowania nie mogła ustawić się we właściwym położeniu bębna(program równomiernego rozłożenia wsadu). Dla świętego spokoju wymieniłem również łożyska . Efekt na każdym programie pralka chodzi prawidłowo, czas prania się zgadza, grzałka grzeje
    Podsumowanie: materiał: 230 zł, wiadomości: elektroda.pl ,satysfakcja=bezcenna :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z pralką Amica Digital 800 polegający na słabym grzaniu i wydłużonym czasie prania, który nie odpowiada czasowi wyświetlanemu na panelu. Podejrzenia padają na uszkodzoną grzałkę, której rezystancję należy zmierzyć (około 26 Ω). Dodatkowo możliwe przyczyny to niewłaściwe umieszczenie węża spustowego, słabe ciśnienie wody, zabrudzone sitko elektrozaworu oraz problemy z szybkim spuszczaniem wody. Jeden z użytkowników opisuje podobny problem w modelu Amica Digital 600 PB5560A420, gdzie po wymianie amortyzatorów i łożysk oraz potwierdzeniu działania grzałki pralka działa prawidłowo, a czas prania jest zgodny z ustawieniami. Wskazane jest organoleptyczne sprawdzenie temperatury oraz diagnostyka elementów mechanicznych i hydraulicznych pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA