logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośne syczenie w piecu Nectra 2-23 po spuszczeniu wody z CO

kristof_ _077 27 Lis 2008 13:14 4432 17
REKLAMA
  • #1 5789252
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam i proszę o pomoc , posiadam piec Nectra 2-23 i od spuszczenia wody z centralnego ogrzewania zaczął dziwnie syczeć na początku gdy podkręcę ciepłą wode to normalnie a zachwilę syczenie lub szumienie co to może być proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5789577
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 528
    No bez wody to to nie będzie chodziło.
  • #3 5789636
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, piec jest pewnie zapowietrzony i stąd te problemy.
  • REKLAMA
  • #4 5792444
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    Witam , nie mogłem wczoraj odpowiedziec ponieweż byłem poza domem ale woda w piecu bo bez wody wogule sie nie załączy , centralne grzeje myśle że nie jest zapowietrzony bo gdy odkreciłem śrube od pompy to leci woda i stukałem w odpowietrznik w piecu i nic nie syczy powietrze dalej proszę o pomoc
  • #5 5792518
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    To że w pompie jest woda to jeszcze o niczym nie świadczy, powietrze może być wyżej i pompa może je zaciągać w czasie pracy. Nie znam wprawdzie tego typu pieca ale miałem podobny przypadek w moim (Immergas), sprawę załatwiło upuszczenie nieco powietrza ze zbiornika wyrównawczego i dopompowanie wody do instalacji.
  • #6 5792590
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    Na zbiorniku wyrównawczym mam odpowietrznik i jak nabijałem wody to tam syczało czyli się zbiornik odpowietrzył i jeszcze dzisiaj zauważyłem że jeżeli odkrencam wodę np. w kuchni to słyszę takie bzykanie w w piecu jak po zakręcenu wody ciepłej w łazience po około 20 sekundach
  • #7 5793560
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    W naczyniu przeponowym jest zawór części gazowej a nie odpowietrznik.Jeśli przez ten zawór leciała woda to masz do wymiany naczynie.Odpowietrznik w tym kotle jest nad separatorem powietrza a ten jest za pompą.Nabij ciśnienie do 1 bara ,załącz kocioł do 50-60 stopni jeśli ciśnienie skoczy do conajmniej 2 bara to sprawdz po wystygnięciu kotła ciśnienie na naczyniu możesz to zrobić manometrem samochodowym.Jeśli bedzie poniżej 0.5 bara sprawdz czy nie leci tam woda jeśli tak to naczynie na złom co w nectrach jest dość częste.
  • REKLAMA
  • #8 5793723
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    Ja mam zbiornik wyrównawczy w kotłowni a piec mi wisi w łazience i właśnie w kotłowni dobijałem wody i tam jest odpowietrznik a co do naczynia przeponowego to gdzie ono jest w tym piecu ?
  • #9 5798302
    akwedukt
    Poziom 24  
    To kocioł pracuje na układzie otwartym ,zgroza.A te szumy przy pogrzewaniu to wynik zerwania spowalniacza przepływu w wymienniku głównym,robi taki jazgot .
  • #10 5800293
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    akwedukt napisał:
    To kocioł pracuje na układzie otwartym ,zgroza.A te szumy przy pogrzewaniu to wynik zerwania spowalniacza przepływu w wymienniku głównym,robi taki jazgot .
    A co to jest ten układ otwarty i te zerwannia spowalniacza przepływu proszę o wytłumaczenie
  • #11 5801574
    akwedukt
    Poziom 24  
    Wezwij lepiej serwis ,chyba że robisz sobie jaja.
  • #12 5803851
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    akwedukt napisał:
    Wezwij lepiej serwis ,chyba że robisz sobie jaja.
    Nie robię sobie żadnych jaj tylko pytam i proszę o odpowiedz lub pomoc wcześniej miałem problem z czerwoną lampką i kolega DonRomano mi pomógł wyczyściłem Elektroda jonizacyjna idziała ok teraz proszę o pomoc tych szumówi i syczenia pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #13 5806728
    akwedukt
    Poziom 24  
    W około 80 procentach NECTRACH zrywają się spowalniacze przepływu które są umieszczane w nagrzewnicy odkamienianie i czyszczenie pomaga czasami na miesiądz.Jak będziesz wyjmował uważaj żebyś nie zalał automatyki.
  • #14 5807426
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    akwedukt napisał:
    W około 80 procentach NECTRACH zrywają się spowalniacze przepływu które są umieszczane w nagrzewnicy odkamienianie i czyszczenie pomaga czasami na miesiądz.Jak będziesz wyjmował uważaj żebyś nie zalał automatyki.
    Witam ponownie właśnie wróciłem z pracy i mam pytanie czy to odkanienić , są jakieś dobre srodki ? pozdrawiam
  • #15 6297912
    Pt47
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Normalnie nie da się czytać takiej kaszanki , Forum jest często bardzo przydatne ale czasem niektórzy dalej siedzą w piaskownicy więc proponuje oprzeć się o serwis fabryczny.
  • #16 6301046
    kristof_ _077
    Poziom 11  
    Witam i jak czytam to co Pt47 napisał to myślę że tacy jak on powinni orać w polu a nie siedzieć na tym forum . Przepraszam i pozdrawiam wszystkie dobre dusze które pomagają innym rozwiązywać różne problemy .
  • #17 6301295
    Pt47
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    kristof_ _077 napisał:
    Witam i jak czytam to co Pt47 napisał to myślę że tacy jak on powinni orać w polu a nie siedzieć na tym forum . Przepraszam i pozdrawiam wszystkie dobre dusze które pomagają innym rozwiązywać różne problemy .

Owszem, pomagać ludziom posiadajacym cokolwiek wiedzy technicznej, z Twoich postów wynika ze jesteś zielony kompletnie i stanowisz zagrożenie dla domownikow swoich i okolicy. Twoich ciągot rolniczych nie skomentuje aby nie obrazac ludzi ciężko pracujących na wsi.
  • #18 6380214
    koltuzdzis
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    kristof_ _077 czy opanowałeś głośną pracę kotła?

Podsumowanie tematu

✨ Piec gazowy Nectra 2-23 po spuszczeniu wody z instalacji centralnego ogrzewania zaczął wydawać głośne syczenie i szumienie, szczególnie po odkręceniu ciepłej wody. Problem może wynikać z zapowietrzenia układu, jednak obecność wody w pompie i odpowietrzniki nie wyklucza obecności powietrza w wyższych partiach instalacji. Zalecane jest odpowietrzenie zbiornika wyrównawczego oraz uzupełnienie ciśnienia w instalacji do około 1 bara. W piecach Nectra często dochodzi do zerwania spowalniacza przepływu w wymienniku głównym, co powoduje charakterystyczne szumy i syczenie podczas pracy. Usunięcie problemu wymaga odkamieniania i czyszczenia wymiennika, przy czym należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić automatyki kotła. Układ otwarty pieca oraz ewentualne uszkodzenie naczynia przeponowego mogą również wpływać na nieprawidłową pracę i hałasy. W przypadku braku doświadczenia zaleca się kontakt z serwisem fabrycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA