logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST 3500320AS - awaria dysku, dane zniknęły, pliki RAW, blue screeny

2Ya 27 Lis 2008 20:02 2823 7
REKLAMA
  • #1 5790891
    2Ya
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam
    To jest mój 1 post tutaj chociaż czytam was,od dawna jak mi tylko czas pozwala.Z reguły sie nie udzielałem,bo z elektroniki to jestem raczej totalny amator hobbysta :)
    Mianowicie przechodząc do rzeczy mam wielki problem z dyskiem ST 3500320AS (sata) ,a cała historia jest dość długa i tak pokrótce:
    To juz drugi dysk,bo pierwszy taki sam wysypał sie po miesiącu i wymieniono mi go na nowy (na szczęście z tamtego udało mi się wszystko odzyskać,wtedy smart sam przewidział awarię dysku w niedługim czasie czy coś takiego ).

Ten dysk wytrzymał ok pół roku i tez się wysypał totalnie,a po drodze często i gęsto mi os się wysypywał.
    I konkretnie dysk ma takie objawy jak, jeśli jest podpięty to os sie odpala i długo się ładuje,czasem zawiśnie,a czasem blue screen wywali,jesli jest jako dodatkowy muli tak,że nic nie chce odpalic albo komp odpala po długim czasie.

Dysk był podzielony na 3 partycje i widac te 3 partycje w tym z 1 całkowicie znikneły dane i jest typ plików RAW czy cos takiego,a na 2 partycjach widze dane,katalogi itd ale często nie mogę ich otworzyć,wejść w nie lub odczytać ,a czasem się uda ale przeważnie wyskakuje cos takiego jak "odczyt niemożliwy z powodu błędu we/wy dysku".

Dysk podpinam pod usb - system go widzi,podpinam pod sata na płycie bios równiez go widzi,smart w bios pokazuje,że ok.
    Wszelkie programy do odzysku danych - - - - - - - - - - - - - - - -
    nie dają rady.
    Nie idzie sformatować itd.
    Pokazywane sa same "error" , przy próbie odczytu dysk skrzeczy i lekko może popiskuje albo jest to takie wrażenie po dłuższym czasie w obecności tego dysku ;)

Rozpisałem się ale chciałem przedstawić jakoś miarodajnie całą sytuację i teraz czy jest jeszcze jakaś możliwość odzyskania tych danych co miałem na dysku czy nie ma szans czy po prostu spróbować go wyzerować i oddać na gwarancję (nie chciałbym aby mi ewentualnie ktoś grzebał po moich plikach).

Czy możecie mi coś poradzić w takiej sytuacji co mogę ,a czego nie ?
    Naturalnie służę wszelkimi dodatkowymi info jak i screenami jeśli będzie taka potrzeba.

Aha próbowałem robić remap Victorią i niestety same czerwone error..
    Powoli czytam o MHDD itd. i może to cos pomoże ale dopiero powoli ogarniam ten temat i dlatego wolę popytać mądrzejszych co i jak.

Dzięki & Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5791976
    rapit7
    Poziom 10  
    Mam nadzieję, ze jakiś mądry ci pomoże bo ja też mam problem, a zielony w temaciee\ mimo, że czytam tematy, ale to za mało ; /
    Moderowany przez Nirvanowiec:

Kolejny raz pisanie postów nie na temat

• REKLAMA
  • #3 5792081
    2Ya
    Poziom 13  
    No właśnie się bawię z tym szitem :/
    Nie wspomne ile nocy miałem nieprzespanych itd. i w sumie już położyłem krzyżyk nad moimi zdjęciami,dokumentami,artykułami/opracowaniami,które pisałem :/
    Na szczęście chociaz zdjęcia i różne inne rzeczy miałem pozgrywane choć nie wszystko - trudno,nauczka na przyszłość - nie ma,że boli tylko trzeba zgrywać na bieżąco swoje dane,bo inaczej jak widać lipa..
    Jeszcze o tyle dobrze,że gwarancja jest na nośnik ale nie chciałem go oddawać zanim nie wypróbuje różnych możliwości do odzyskania plików.

Kopi dysku nie mam na co zrobić ,bo komp na którym pracuje ma owszem 640gb (po sformatowaniu 596 bodajże) ale jest podzielony na 3 partycje i nie bardzo jest gdzie wcisnąć ten obraz,a miał służyć ku temu dysk zewnętrzny 500gb - dostałem nowy i okazało się,że uszkodzony i odesłałem z powrotem i czekam.

I to się nazywa mieć szczęście :)

A tak to u mnie wygląda :

Zaznaczam,iz początek wygląda ok,bo testowałem czy będzie działała funkcja ERASE ;>
  • REKLAMA
  • #4 5792177
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    2Ya napisał:
    Wszelkie programy do odzysku danych typu PC File Recovery ,GetDataBack,Easy recovery nie dają rady

Proszę przedstawić nam swoją korespondencję z supportem programów którymi kolega się posługiwał ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1118407.html ).
  • #5 5792185
    2Ya
    Poziom 13  
    jankolo napisał:
    2Ya napisał:
    Wszelkie programy do odzysku danych typu PC File Recovery ,GetDataBack,Easy recovery nie dają rady

Proszę przedstawić nam swoją korespondencję z supportem programów którymi kolega się posługiwał ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1118407.html ).

nie przedstawię ,bo nie mam ..

Dodano po 10 [minuty]:

Moje przeoczenie,poprawiłem .
  • REKLAMA
  • #6 5792196
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Pomijajac kwestie poruszona przez Kolege jankolo zastanawia mnie jedno:
    2Ya napisał:
    To juz drugi dysk,bo pierwszy taki sam wysypał sie po miesiącu

Kolejny dysk z takimi samymi objawami? Same sie nie psuja wiec co je uszkadza? Najbardziej zasadne, zanim przystapisz do jakichkolwiek dzialan z dyskiem, byloby pytanie o marke i model zasilacza. Dodatkowo warto byloby zmierzyc wartosc i stabilnosc jego napiec.
    A sam dysk... Coz, SMART wielkich nadziei nie daje. Jednak w tej kwestii poczekaj na wypowiedzi specjalistow.
  • #7 5792202
    2Ya
    Poziom 13  
    arkolesz napisał:
    Pomijajac kwestie poruszona przez Kolege jankolo zastanawia mnie jedno:
    2Ya napisał:
    To juz drugi dysk,bo pierwszy taki sam wysypał sie po miesiącu

Kolejny dysk z takimi samymi objawami? Same sie nie psuja wiec co je uszkadza? Najbardziej zasadne, zanim przystapisz do jakichkolwiek dzialan z dyskiem, byloby pytanie o marke i model zasilacza. Dodatkowo warto byloby zmierzyc wartosc i stabilnosc jego napiec.

Tak z kompem się działy naprawdę cuda - 1 dysk w sumie hmm,nie wiem czy miał takie same objawy (identyczne) ale można uznać za podobne .
    Zasilacz - EVER SILVER ACTIVE PFC 380W pod P IV i wartości napięć ma ok i jest stabilny.
  • #8 5792204
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego 2Ya, kogo kolega chce takim "poprawianiem" postów okłamać? Nas czy siebie? Niechże kolega nie robi z siebie publicznie pośmiewiska.
    Na mocy wskazanego przeze mnie punktu regulaminu działu temat zamykam. Jak kolega już będzie miał tą korespondencję (bo nie śmiem podejrzewać, że kolega posługuje się kradzionym oprogramowaniem) to poproszę o PW z linkiem do tematu i wtedy z przyjemnościa ponownie go otworzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza powtarzające się awarie dysku twardego Seagate ST3500320AS SATA, który po około pół roku użytkowania wykazuje objawy uszkodzenia: system operacyjny długo się ładuje, zawiesza się, pojawiają się blue screeny, a jedna z partycji zmienia się na system plików RAW, co wskazuje na utratę danych. Pierwszy dysk tego samego modelu uległ awarii po miesiącu i został wymieniony w ramach gwarancji. Problemy z drugim dyskiem są poważniejsze, a użytkownik nie posiada kopii zapasowej danych. Dysk był podzielony na trzy partycje, z których jedna całkowicie utraciła dane. Zasilacz komputera to EVER SILVER ACTIVE PFC 380W, który według użytkownika dostarcza stabilne napięcia. W dyskusji pojawiła się sugestia, aby zweryfikować stabilność zasilania oraz sprawdzić SMART dysku, jednak brak jest szczegółowych danych SMART. Użytkownik próbował odzyskać dane, jednak bez powodzenia, a gwarancja na nośnik nadal obowiązuje. Wątek został zamknięty przez moderatora z powodu braku przedstawienia korespondencji z producentem oprogramowania do odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA