logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał WiFi z Linksys WAG200G i rozdzielić go w domu?

ghul17 28 Lis 2008 11:08 5397 7
REKLAMA
  • #1 5792837
    ghul17
    Poziom 10  
    Więc tak mam sąsiada który ma Linksys WAG200G i włączone wifi i u mnie w domu koło okna łapie mi jego sygnał na laptopie.Chciałbym tak zrobić żeby jego sygnał rozdzielić na moj dom czyli umieścić koło okna router jakiś żeby łapał jego sygnał i rozdzielał go dalej po moim domu. Da sie takie coś? podobno routery mają jakis taki tryp pracy.Dysponuje też anteną Grid 2.4 GHz na dachu i moge tak zrobić że skierować antene w jego strone i łapie mi sygnał.Tylko nie wiem jak zrobić czy bawić sie routerem koło okna czy tą antene wykorzystać. Sąsiad o wszystkim wie.Bez obaw

A jeszcze coś z innej beczki mam ustawioną antene w innym kierunku niz do sąsiada(całkiem w drugą strone) rano łapie mi sygnałwkarcie bezprzewodowej w komputerze a tak pod wieczorem koło godziny 16 gubi mi sygnał co to może byc? wiem że sąsiad na 100% nie wyłącza routera.
  • REKLAMA
  • #2 5792949
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Jeżeli sygnał jest na tyle silny że router może go odebrać na standardowo wbudowanej antenie, to można użyć sprzętu z funkcją "WISP+Universal Repeater". AP odbiera sygnał z sieci WiFi i rozsyła sygnał po WiFi i na porty LAN - warunek, tak jak napisałem wyżej router musi znajdować się w zasięgu AP.
    Drugie wyjście to zastosowanie AP w trybie Client z zewnętrzną anteną + router z wbudowanym AP i odpowiednia konfiguracja routera i AP.
    Trzecie wyjście, zastosowanie tylko dwóch AP, jeden w trybie Client drugi w trybie AP i odpowiednia konfiguracja routera u sąsiada.
  • REKLAMA
  • #4 5794167
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Potrzebujesz routera z funkcją "Universal Repeater", ta funkcja pozwala na wzmocnienie sygnału z odległego AP bez konieczności konfigurowania jego trybu WDS. Jeżeli planujesz podłączać dodatkowo np. PC'ta kablem to potrzebna też funkcja WISP.
    Jeżeli ten AP u sąsiada posida tryb WDS i wiesz jak to dobrze skonfigurować możesz kupić ten z linka podanego przez Ciebie, jeżeli nie kup np. ten:

OvisLink WL-5460 AP V2
  • #5 5795193
    ghul17
    Poziom 10  
    No fajny sprzęt widzę ze wszystko ma co potrzebne :-) tylko że sąsiad w tym Linksys Wag200g nie ma chyba WDS(nie udało mi sie znaleźć)a jeżeli słabo będzie mi łapać sygnał to moze antenke kupie lepszą ta jest 2dbi moze kupie 12dbi da to coś?Próbowałeś już gdzieś takie rozwiązanie takie przesyłanie na jednej antence?jak to sie będzie spisywać? mogą być jakieś problemy ?
  • REKLAMA
  • #6 5795563
    FlyBoy
    Poziom 28  
    No na pewno podłączenie anteny o większym zysku pomoże, z tym że te anteny z allegro nie mają po 12dB, max to 7-8dB, ale zawsze to więcej niż na oryginalnej Ovislinka. Nie wiem czy ten Linksys sąsiada ma odłączaną antenę, jeżeli tak to również można dać tą "12dB".
    Używam trybu WDS pomiędzy AP Cisco 1200 i tanim TP-Link'iem i działa to dobrze.
  • #7 5802855
    ghul17
    Poziom 10  
    FlyBoy a mógłbyś mi jakiś polecić Router troche z wyższej półki np by miał te funkcjce co mi są potrzebne i Linuxa i USB jest wogóle coś takiego??(bo chciałbym coś z wyższej półki kupić) OvisLink powiedzmy sobie szczerze to chyba taki średniak..z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #8 5805858
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Możesz kupić coś z Draytek'a, ma USB można podłączyć drukarkę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wzmocnienia i rozdzielenia sygnału WiFi z routera Linksys WAG200G sąsiada na własny dom. Proponowane rozwiązania obejmują użycie routera z funkcją "Universal Repeater" lub "WISP", który odbiera sygnał WiFi i retransmituje go dalej, zarówno bezprzewodowo, jak i przez porty LAN. Alternatywnie można zastosować dwa punkty dostępowe (AP) – jeden w trybie Client z zewnętrzną anteną, drugi w trybie AP, odpowiednio skonfigurowane. Wskazano, że antena o wyższym zysku (np. 7-8 dBi zamiast standardowych 2 dBi) może poprawić odbiór sygnału, choć anteny o 12 dBi są rzadkością w popularnych ofertach. W przypadku braku wsparcia WDS w Linksys WAG200G, funkcja Universal Repeater jest kluczowa. Jako sprzęt do rozważenia wymieniono modele Sparklan WRTR-142 oraz OvisLink WL-5460 AP V2. Na wyższą półkę polecono urządzenia Draytek z funkcją USB i systemem Linux, umożliwiające bardziej zaawansowaną konfigurację. Dodatkowo poruszono problem okresowego zaniku sygnału WiFi przy antenie skierowanej w inną stronę niż do sąsiada, co może wynikać z warunków środowiskowych lub zakłóceń, mimo że router sąsiada pozostaje włączony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA